Kráľovskú etapu Czech Tour vyhral Staune-Mittet, v žltom ostáva Lipowitz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kráľovskú etapu Czech Tour vyhral Staune-Mittet, v žltom ostáva Lipowitz

Johannes Staune-Mittet bol na Červenohorskom sedle prvý.
Johannes Staune-Mittet bol na Červenohorskom sedle prvý.Czech Tour
Nór Johannes Staune-Mittet (22) z Jumbo-Visma vyhral kráľovskú tretiu etapu Czech Tour, ktorá viedla z Moravskej Třebovej na Červenohorské sedlo. Jazdci museli nastúpať spolu 3404 výškových metrov. O víťazovi rozhodol až záver, dve sekundy za ním prišiel do cieľa Nemec Florian Lipowitz (22) zo stajne Bora-Hansgrohe, ktorý zostal v žltom drese lídra priebežného poradia. Jakub Otruba (25), najlepší český jazdec v sobotu, skončil ôsmy.

Dvadsať kilometrov od štartu sa do úniku dostala skupina piatich jazdcov, v ktorej boli aj štyria Česi - Michal Kukrle, Daniel Turek, Michael Boroš a Tomáš Kalojíros. Dlho sa držali vpredu a v jednom momente mali náskok takmer sedem a pol minúty. Na prvom stúpaní sa celý pelotón začal trhať na kusy, Kukrle s Borošom boli ešte medzi prvými v zjazde, ale druhé stúpanie na jeden z najťažších kopcov pelotónom poriadne zamiešalo. Tím Jumbo-Visma bol veľmi aktívny, nasadil obrovské tempo a vďaka tomu do cieľa dorazil jeho jazdec ako prvý.

"Som naozaj veľmi unavený, v druhom stúpaní sme veľmi zrýchlili a získali sme nejaký náskok, v závere sme bojovali spolu s Florianom, bol veľmi silný. Aj keď som do toho dal všetko, nedokázal som sa mu už vzdialiť. V závere to bol hlavne psychický boj," povedal víťaz dnešnej etapy, ktorý bol vlani na Dlouhých stráňach tretí na Czech Tour.

"Žltý dres som síce nezískal, ale moje prvé profesionálne víťazstvo sa počíta. Už len jeden deň, nie je čas myslieť na nič iné, chcem vyhrať," dodal.

Staune-Mittet ovládol kráľovskú etapu Czech Tour.
Staune-Mittet ovládol kráľovskú etapu Czech Tour.Czech Tour

Z tempa tímu Jumbo profitoval aj Jakub Otruba, ktorý dnes ako najlepší český jazdec zopakoval svoje ôsme miesto z piatkovej etapy a celkovo je teraz piaty s dvojsekundovou stratou.

"Od prvého stúpania na Dlouhé stráne bolo tempo vysoké a udržali sme ho až do cieľa," povedal Otruba. V prvom stúpaní sa ešte držal vo vedúcej skupine, ale v druhom už udával vlastné tempo.

"Ukázalo sa, že ôsme miesto mi tu asi patrí," usmieval sa. "Zajtra je tiež veľmi ťažká etapa, stále je čo získavať. Je to pre mňa veľká motivácia, aby som sa pokúsil posunúť na pódium," doplnil.