Paríž-Roubaix ovládol van der Poel, Sagan skončil po nepríjemnom páde

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Paríž-Roubaix ovládol van der Poel, Sagan skončil po nepríjemnom páde

Aktualizované
Francúzska klasika videla viacero pádov.
Francúzska klasika videla viacero pádov.Profimedia
Holandský cyklista Mathieu van der Poel (28) triumfoval na 120. ročníku slávnych pretekov Paríž - Roubaix. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil po úniku a 256,6 km dlhú trasu z Compiègne na velodróm v Roubaix zvládol za 5:28:42 hodiny. Druhý finišoval jeho tímový kolega Jasper Philipsen (25) z Belgicka a tretí skončil Wout van Aert (28). Peter Sagan (33) po páde preteky nedokončil.

Slovenský jazdec stajne TotalEnergies sa po kolízii ťažko zdvíhal zo zeme a museli ho ošetrovať. Sagan vo svojej rozlúčkovej sezóne s cestnou cyklistikou spadol už v druhej z troch monumentálnych klasík, ktoré boli tradične súčasťou jeho jarného itineráru.

Pred týždňom nedokončil preteky Okolo Flámska po problémoch 142 kilometrov pred cieľovou čiarou. Tentoraz nedošiel do cieľa klasiky, triumf z ktorej si vážil podobne ako titul majstra sveta.

Van der Poelovi vyšiel útok asi 16 km pred cieľom po tom, ako jeho najväčší súper van Aert dostal na kockách defekt. Holanďan získal pred čelnou skupinou náskok asi 25 sekúnd a na posledných kilometroch si ho už bez väčších problémov udržal. Na velodróme v Roubaix tak oslávil už druhé monumentálne víťazstvo za necelý mesiac. V marci triumfoval na Miláno - San Remo, pred týždňom skončil druhý na Okolo Flámska.

Od štartu sa šlo vo veľmi vysokom tempe a úvodný únik sa na kockách nerodil ľahko. Cyklisti po nich v nedeľu prešli dokopy až 54,5 kilometrov. Na druhom úseku z Viesly do Quiévy prišlo k väčšiemu pádu, po ktorom skončil na zemi aj Peter Sagan. Stalo sa to asi 150 km pred cieľom.

Na sektore číslo 20 zaútočil Wout van Aert a okamžite roztrhal pelotón. Na jeho zrýchlenie okamžite zareagoval van der Poel i Mads Pedersen. Medzi lídrami boli diery, no postupne sa na čele vytvorila silná skupina, v ktorej mal van der Poel k sebe aj tímových kolegov Philipsena a Gianniho Vermeerscha.

Na poslednom päťhviezdičkovou úseku Carrefour de l'Arbre necelých 20 km pred cieľom najprv van der Poel vytlačil Degenkolba, nemecký pretekár skončil na zemi a prišiel o šancu na víťazstvo. Následne zaútočil van Aert, ale hneď na to dostal defekt a holandský líder mu okamžite ušiel. Bol to smolný, no rozhodujúci moment pretekov.

Van der Poel si rýchlo vypracoval 25-sekundový náskok, ktorý už z rúk nepustil. V špurte dvojice si prišiel pre druhé miesto jeho tímový kolega Philipsen.