Saganov predčasný koniec na Okolo Flámska, belgickú klasiku opanoval Pogačar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Saganov predčasný koniec na Okolo Flámska, belgickú klasiku opanoval Pogačar

Aktualizované
Pogačar s víťazným gestom po svojom sólo úniku, ktorý načal 16 kilometrov pred cieľom.
Pogačar s víťazným gestom po svojom sólo úniku, ktorý načal 16 kilometrov pred cieľom.Profimedia
Slovinský cyklista Tadej Pogačar (24), ktorý háji farby celku UAE Team Emirates, sa stal víťazom jarnej belgickej klasiky Okolo Flámska. Slovák Peter Sagan (33) z tímu TotalEnergies pri svojom poslednom vystúpení na týchto pretekoch musel predčasne skončiť. Stalo sa tak po páde 142 kilometrov pred cieľom, ktorý zavinil Poliak Filip Maciejuk (23) z Bahrainu Victorious.

Maciejuk vyprodukoval najväčší pád v aktuálnej sezóne. Počas fázy pretekov, keď vozovka bola príliš úzka, sa rozhodol ísť po chodníku. Po jeho konci prišla hlboká mokrá tráva, Poliak sa jej zľakol, stiahol bicykel späť na cestu, ale tým zlikvidoval prakticky polovicu balíka. Mladého borca po niekoľkých minútach vedenie jarnej klasiky diskvalifikovalo.

Problém a nepríjemnosti už ale boli na svete. Popadali viacerí favoriti na čele s van Aertom (ktorý prišiel o veľa síl do ďalšieho priebehu), Wellensom, Alaphillippom a aj Petrom Saganom. Slovák nemal evidentné zranenie, bol doudieraný, no musel čakať na nový bicykel. Pretekári, ktorí boli v páde zapojení, sa dokázali vrátiť do pelotónu. Nasledovalo zvýšené tempo a to už bolo bodom zlomu pre Sagana, ktorý odstúpil približne 120 kilometrov pred cieľovou páskou.

"Situáciu som si pozrel až v autobuse na internete. Nebolo to bohviečo. Spadlo nás azda tridsať-štyridsať. Našťastie som nedopadol až tak zle, ale spadol som na niečo ostré. Poranilo mi to sval. Nemôžem ohnúť nohu, no myslím si, že za dva-tri dni budem v poriadku. Na bicykli som mal odtrhnuté sedlo. Chvíľu trvalo, kým mi doniesli nový. Vysadol som naň, ale ako som povedal, nemohol som ohnúť nohu a pokračovať," uviedol Peter Sagan pre RTVS.

Sagan počas prezentácie tímov a jazdcov pred začiatkom pretekov.
Sagan počas prezentácie tímov a jazdcov pred začiatkom pretekov.Profimedia

Ak sa vrátime pred pád, približne 150 kilometrov pred cieľom sa konečne vyformoval denný únik. Jeho súčasťou boli Guillaume van Keirsbulck, Daan Hoole, Jasper de Buyst, Filippo Colombo, Elmar Reinders, Jonas Rutsch, Tim Merlier a Hugo Houle. 

Osemdesiat kilometrov pred páskou sa z osemčlennej skupiny na čele vytvorila devätnásťčlenná. Doplnili ju Matteo Trentin, Stefan Küng, Kasper Asgreen, Jhonatan Narváez, Neilson Powless, Fred Wright, Nathan Van Hooydonck, Mads Pedersen a Florian Vermeersch.

Pelotón bol roztrhaný, zostalo v ňom len gro najsilnejších. Aj preto manko na vedúcich borcov činil postupne dve a neskôr až tri minúty. Nepríjemne spadli a o šancu na úspech prišli aj Biniam Grimay s Matejom Mohoričom.

Na situáciu vpredu sa nemohol pozerať Tadej Pogačar z UAE Team Emirates, ktorý odštartoval stíhaciu jazdu 55 kilometrov do konca spolu s Mathieuom van der Poelom a Woutom van Aertom. Silná trojica favoritov na triumf počas nasledujúcej polhodiny stiahla stratu na menej ako minútu.

Van Aert prišiel o šancu na triumf na jednom zo stúpaní, ktoré bolo podkuté "mačacími hlavami". Van der Poel s Pogačarom nasadili brutálne tempo a 30 kilometrov do cieľa pomaly, ale isto dobiehali čelo pretekov. To ale ovládol Mads Pedersen, ktorý na rovnakej méte nasadil sólo jazdu.

Ani Dánovi to nevyšlo. Ako zlomovým bodom sa ukázala hranica 16 kilometrov pred cieľom Pogačar sa odtrhol od van der Poela, dobehol Pedersena a šiel sám. Vybudoval si pohodlný náskok, ktorý nielen udržiaval, ale aj navyšoval. 

Cieľovú pásku preťal Tadej Pogačar po šiestich hodinách, dvanástich minútach a jednej sekunde. Druhý finišoval Mathieu van der Poel za tím Alpecin-Deceuninck. Šprint o tretie miesto ovládol Mads Pedersen (Trek-Segafredo) pred Woutom van Aertom (Team Jumbo-Visma).

Výsledky Okolo Flámska: 

1. Tadej Pogačar (Slov./UAE Team Emirates) 6:12:01 hod

2. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Deceuninck) +16 s

3. Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) +1:12 min

4. Wout van Aert (Bel./Team Jumbo-Visma) +1:12 min

5. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) +1:12 min

...

Peter Sagan (SR/TotalEnergies) preteky nedokončil.