Nová generácia sa hlási o slovo. Svrček víťazom ankety Zlatý pedál

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nová generácia sa hlási o slovo. Svrček víťazom ankety Zlatý pedál
Svrček kráča v stopách Sagana.
Svrček kráča v stopách Sagana.TASR
Víťazom ankety Zlatý pedál za rok 2023 sa stal Martin Svrček (20). Bronzový medailista z majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v kategórii do 23 rokov triumfoval premiérovo, keď sa dva predchádzajúce roky umiestnil na druhej priečke za rekordným víťazom Petrom Saganom (33). Ocenenie si prevzal v sobotu počas slávnostného galavečera Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

V celkovom poradí ankety podľa hlasovania novinárskej a odbornej verejnosti Svrček predbehol Viktóriu Chladoňovú, tretie miesto patrí Nore Jenčušovej, ktorú len sekundy delili od medaily z časovky na kontinentálnom šampionáte v holandskom Emmene. Zaujímavá je však i ďalšia bilancia jej výsledkov, ktoré ju posunuli do hry o štart na olympijských hrách. Slovenky sa na nich predstavili len v roku 1996 v Atlante. V aktuálnej sezóne jej patrí až 14 výsledkov v top 10 z podujatí kalendára UCI.

Trinásť rokov priťahoval svojimi výkonmi fanúšikov k tratiam a televíznym obrazovkám Sagan a za ne si trinásťkrát prebral ocenenie Zlatý pedál. Tento rok svojím výsledkom na MS zažiaril Svrček, ktorému odborná verejnosť udelila Zlatý pedál aj v odvetví cestná cyklistika.

Aktuálne jediný Slovák vo World Tour tíme má za sebou druhú sezónu medzi mužmi. Po 27 dňoch na jarných podujatiach ho na nejaký čas vyradilo z tempa zranenie, preto vynechal i štart na domácom šampionáte. Hneď po návrate do sedla prekvapil 7. miestom v jednej z etáp Okolo Alsaska a potom získal bronz na MS do 23 rokov. V Glasgowe predviedol vynikajúcu formu i športového ducha. Záver sezóny opäť sprevádzalo zranenie, a tak "vlčiu svorku" tímu Soudal Quick-Step podporoval počas Okolo Slovenska len ako fanúšik.

Viktória Chladoňová.
Viktória Chladoňová.TASR

V horskej cyklistike cross country zapísala výraznú výsledkovú stopu Chladoňová. Na konte má viaceré triumfy i prvenstvo na Svetovom pohári juniorov v českom Zadove. O tom, že patrí medzi top 10 junioriek starého kontinentu, ukázala v shorttracku na ME. I napriek štartu z posledného radu sa postupne prepracovala dopredu a nakoniec preťala cieľovú pásku na 7. mieste.

Ocenenie najlepšieho slovenského cyklistu na dráhe získala tento rok Jenčušová. Aj keď dráha nepatrí medzi jej špecializáciu a jazdí ju len sporadicky, už viackrát z nej dokázala priniesť veľké výsledky. Na tohtoročných ME v portugalskej Anadii dosiahla štvrté miesto v bodovacích pretekoch, v olympijskom omniu obsadila 14. priečku.

Ocenenie v kategórii Talent roka získala Sofia Ungerová, ktorá patrí k veľkým talentom novej generácie slovenského cyklokrosu. V sezóne má za sebou 16 štartov na medzinárodných podujatiach UCI a výbornú bilanciu výsledkov - 11 pódií, vrátane víťazstva, dopĺňa skvelé 6. miesto z ME.