Pogačar pripisuje neúspech z TdF vlastným problémom, nie sile súpera: Zlomil som sa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pogačar pripisuje neúspech z TdF vlastným problémom, nie sile súpera: Zlomil som sa
Pogačara opäť porazil Vingegaard.
Pogačara opäť porazil Vingegaard.Reuters
Tadej Pogačar (24), ktorého druhý rok po sebe porazil Jonas Vingegaard (26) v boji o titul na Tour de France, pripisuje neúspech skôr vlastným bojom, nie sile svojich súperov.

Slovinec v apríli utrpel zlomeninu zápästia, na Tour prišiel neistý si svojou formou. Po dvoch týždňoch, počas ktorých si zmeral sily so svojím dánskym súperom, ho obhajca prvenstva rozdrvil v utorňajšej časovke a v stredajšej záverečnej alpskej etape zlyhal.

Vingegaard povedal, že jeho tím Jumbo-Visma mal plán, ako Pogačara prinútiť ku skratu, ale šampión z rokov 2020 a 2021 to videl inak.

"Jediný moment, keď sa ma snažili zlomiť, bol na Marie Blanque. Bol oveľa lepší a na druhý deň ma chcel úplne zlomiť, ale etapu som vyhral ja," povedal na tlačovej konferencii druhý muž poradia s obrovskou stratou 7:29 min a dodal:

"Potom som sa lámal už len sám. Bolo to všetko o mne, nikto mi nič neurobil. Bol som to ja a môj zlý pocit. Zlomil som sa."

Pogačar nemohol v máji trénovať podľa svojich predstáv a k súťažným pretekom sa vrátil až koncom júna na národnom šampionáte, zatiaľ čo Dánova príprava prebehla hladko s výškovým tréningovým kempom a Critérium du Dauphiné.

Pogačar hovorí, že na začiatku boli ľudia znepokojení jeho formou. Myslí si, že TdF bola pre jeho tím UAE úspešná - Adam Yates skončil tretí.

"Celkovo bola táto Tour tímovo skvelá. Prišli sme si síce po celkové víťazstvo, ale ľudia z môjho okolia na konci druhého týždňa hovorili, že nevyzerám veľmi dobre," priblížil cyklista, ktorý na jar vyhral etapové preteky Paríž - Nice a monumentálnu klasiku Okolo Flámska.

"Išiel som deň za dňom a nevšimol som si, že sa cítim čoraz horšie. Naozaj nemám vysvetlenie, ale myslím si, že každý má takéto momenty vo svojej kariére," vysvetlil.

V sobotu sa však zotavil a znovu objavil svoj inštinkt zabijaka, aby vyhral poslednú horskú etapu. "Celý týždeň som bol biely, ale teraz sa mi vrátili farby na tvár," povedal s úsmevom.

Rodák z Komendy, ktorý si pre svoju schopnosť víťaziť na všetkých terénoch, v etapových pretekoch aj jednodňových klasikách vyslúžil porovnanie s veľkým Eddym Merckxom, bude musieť čoskoro nájsť spôsob, ako zlomiť hlavného oponenta.

Vingegaardova sezóna je zameraná výlučne na Tour, zatiaľ čo Pogačar sa tento rok usiloval o víťazstvá aj na iných pretekoch. Vyhral Valonský šíp, ale pád na Liege-Bastogne-Liege znamenal, že sa nemohol správne pripraviť na Tour.

Prisľúbil, že zostane kompletným jazdcom, ako ho opisuje šéf jeho tímu Mauro Gianetti, ale chce poraziť Vingegaarda na Tour pred prípadným prechodom k novým výzvam.

"Mám pred ním obrovský rešpekt. Myslím si, že nás čaká dobrá spoločná budúcnosť. Ešte budeme bojovať," uzavrel.