Chorváti predĺžili európsku bronzovú sériu, Dalič hovorí o konci cyklu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Chorváti predĺžili európsku bronzovú sériu, Dalič hovorí o konci cyklu
Chorvátska radosť po záverečnom hvizde duelu s Marokom.
Chorvátska radosť po záverečnom hvizde duelu s Marokom.Profimedia
Futbalisti Chorvátska si v sobotnom zápase o tretie miesto poradili s Marokom 2:1 po góloch Joška Gvardiola a Mislava Oršiča a získali svoj tretí cenný kov v histórii MS.

Hráči v šachovnicových dresoch predĺžili na MS v Katare európsku bronzovú sériu, ktorá trvá jedenásť svetových šampionátov. "Je to bronz, ale pre nás má hodnotu zlata. Znamená to najlepší moment turnaja a svojím spôsobom aj koniec cyklu. Pre niektorých hráčov to bol vzhľadom na ich vek posledný svetový šampionát," uviedol chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

Jeho tím v zostave s 37-ročným kapitánom Lukom Modričom a 33-ročným stopérom Dejanom Lovrenom čaká v júni ešte finále Ligy národov a kvalifikácia na EURO 2024, pričom Modrič v minulosti avizoval, že počíta aj so samotnými majstrovstvami Európy.

Dalič však vidí budúcnosť chorvátskeho tímu nádejne aj po odchode skúsenejších hráčov. "V tíme máme i mladých hráčov, čo je pre Chorvátsko skvelé. Kvalita je aj medzi náhradníkmi," povedal 56-ročný kouč, ktorý vyzdvihol spomedzi mladších zverencov najmä obrancov Gvardiola, Josipa Stanišiča, Bornu Sosu či stredopoliara Majera.

Zagratuloval aj súperovi a prirovnal ho k vlastnému tímu: "Gratulujem Maročanom, bojovali do poslednej minúty napriek tomu, že boli vyčerpaní. Môžu byť na seba hrdí, pripomenuli mi náš tím spred štyroch rokov," dodal Dalič, ktorého mužstvo získalo na predchádzajúcich MS striebro a dosiahlo tak najlepší výsledok vo svojej histórii.

"Je to trpká, ale zaslúžená prehra. Nikdy sme sa nevzdali, máme za sebou veľa zápasov a tento nás posilnil. Na mesiac sme zjednotili celú krajinu, všetci boli šťastní," uviedol marocký tréner Walid Regragui. Jeho mužstvo sa stalo najúspešnejším africkým i arabským tímom v histórii MS.

Predošlým maximom Maroka bolo osemfinále v roku 1986. Do vyraďovacej fázy postúpilo zo skupiny na úkor favorizovaného Belgicka a následne vyradilo velikánov zo Španielska (0:0 pp, 3:0 na strely z 11 m) i Portugalska (1:0).

Záverečné stretnutie "Levov z Atlasu" však sprevádzala aj kontroverzia. Hráči nesúhlasili s niekoľkými verdiktmi hlavného rozhodcu vrátane neudelenia pokutového kopu v druhom polčase.

Obranca Achraf Hakimi sa mal dokonca dostať po zápase do slovného konfliktu s prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Giannim Infantinom. Ten sa mal týkať aj oficiálnej sťažnosti Kráľovskej marockej futbalovej federácie (CAF) na výkon rozhodcu Cesara Ramosa v semifinálovom stretnutí Maroka proti Francúzsku (0:2).

"Niekedy máme po zápase prehnané reakcie, to sa stáva. Pravdou je, že sme neboli dostatočne dobrí a musíme sa sústrediť na naše nedostatky. Nemôžeme sa schovávať za rozhodcov, tak to v Maroku nerobíme," vyjadril svoje stanovisko Regragui.