Marocký sen má bronzový odtieň, Chorvátsko na ceste za tretím cenným kovom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Marocký sen má bronzový odtieň, Chorvátsko na ceste za tretím cenným kovom
Marocký sen má bronzový odtieň, Chorvátsko na ceste za tretím cenným kovom
Marocký sen má bronzový odtieň, Chorvátsko na ceste za tretím cenným kovomTASR
Marockí futbalisti už prekonali na MS v Katare všetky očakávania, no svoje ťaženie môžu ešte ozdobiť ziskom bronzu. V zápase o tretie miesto si v sobotu o 16:00 zmerajú sily s Chorvátmi v meste Dauha. Pôjde o ich druhé vzájomné stretnutie na tomto šampionáte – duel v skupine F sa skončil bezgólovou remízou.

Maroko si na prebiehajúcich majstrovstvách sveta už zaistilo postavenie prvého afrického tímu v histórii s účasťou v semifinále. V sobotu môže na Chalifovom medzinárodnom štadióne získať pre svoj kontinent aj prvú medailovú pozíciu.

Na celom turnaji inkasovalo dokopy len tri góly, z toho jeden vlastný v dueli skupinovej fázy proti Kanade. Dvakrát inkasovalo v semifinále proti Francúzsku. Najlepší výsledok "Levov z Atlasu" na svetovom šampionáte bol doposiaľ postup do osemfinále v roku 1986, čo bol zároveň najlepší výkon arabskej krajiny na MS vôbec.

Okrem nich sa to podarilo Egyptu (1934), Saudskej Arábii (1994) a Alžírsku (2014). Maročania sú spomedzi týchto krajín zároveň prví, ktorí postúpili do vyraďovacej fázy MS opakovane.

"Moji hráči sa dostali najďalej, ako sa dalo. Chceli sa zapísať do histórie, ale majstrovstvá sveta nemôžete vyhrať zázrakom. Je potrebná tvrdá práca – tú sme odviedli a pokračujeme v tom," uviedol Walid Regragui, ktorý zasadol na reprezentačnú lavičku len na konci augusta.

"Sobotný zápas bude o psychike. Máme viacero zranených hráčov a dochádzajú nám sily. Chceme však zvíťaziť a chcem dať šancu aj náhradníkom. Boli veľkou posilou, no zatiaľ nemajú na MS žiadnu minutáž," dodal kouč, ktorého tím zaznamenal v Katare tri zo štyroch triumfov v riadnom hracom čase.

Sobotňajší súper Maroka rozhodol dva z troch duelov vo svoj prospech až v jedenástkovom rozstrele. V sobotu sa možno bude musieť zaobísť bez výraznej defenzívnej posily v podobe Joška Gvardiola. Mladého obrancu trápil v stretnutí s Argentínou boľavý sval na nohe a tréner Zlatko Dalič naznačil, že nebude riskovať nasadenie žiadneho hráča, ktorý nie je stopercentne fit.

V silnom strede poľa má tradične popredné miesto kapitán Luka Modrič a v útoku zabojuje Ivan Perišič o prekonanie reprezentačného rekordu Davora Šukera. Obaja majú momentálne na konte po šesť gólov na MS.

Chorváti získali na predchádzajúcom svetovom šampionáte striebro a zápas o tretie miesto absolvovali na MS 1998, kde zdolali Holandsko 2:1. O víťazný gól sa vtedy postaral práve Šuker. Z predchádzajúcich siedmich zápasov vyraďovacej fázy MS zvíťazili päťkrát, z toho štyrikrát v rozstrele. Ak by sa im to podarilo aj v sobotu, bude to prvý duel o bronz vôbec, ktorý by rozhodol rozstrel z bieleho bodu.

"Ak získate pre svoju krajinu medailu na majstrovstvách sveta, stanete sa nesmrteľnými. Tak to berú Maročania a tak to berieme aj my," povedal chorvátsky útočník Andrej Kramarič. Ten odpovedal na otázku, či má stretnutie o tretie miesto na MS prívlastok menej zaujímavého zápasu.

"Ôsmi z nás v Rusku zažili pocit zo zisku medaily, no máme mnoho hráčov, ktorí tam neboli. Je to niečo, čo si budete pamätať do konca života," charakterizoval Kramarič prístup chorvátskeho mužstva k ich záverečnému súboju na šampionáte.

Zápas o 3. miesto:

Sobota 17. decembra o 16:00 

Chorvátsko - Maroko

Predpokladané zostavy:

Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Šutalo, Sosa – Modrič, Jakič, Kovačič – Vlašič, Kramarič, Perišič

Maroko: Bounou – Hakimi, El-Yamiq, Dari, Attiyat-Allah – Ounahi, Amrabat, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal