Katar v dátach: Maroko hralo aktívne, ale Francúzom stačili na postup dve strely

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v dátach: Maroko hralo aktívne, ale Francúzom stačili na postup dve strely
Mbappé gólovo zlyhal, nahradili ho iní.
Mbappé gólovo zlyhal, nahradili ho iní.Profimedia
Druhé semifinále majstrovstiev sveta vo futbale v Katare medzi Francúzskom a Marokom bolo z každého možného pohľadu súbojom dvoch svetov. Obhajca titulu a jeden z najväčších favoritov sa stretol s najväčším prekvapením šampionátu a prvým africkým tímom v histórii, ktorý hral v semifinále majstrovstiev sveta.

Objavili sa aj obavy z kultúrneho konfliktu. Už po postupe cez Portugalcov prinútili marockí fanúšikovia vo viacerých častiach Európy políciu zasiahnuť a vyvolali výtržnosti v uliciach. Inak tomu bolo v Katare, kde fanúšikovia sledovali príchod autobusov oboch tímov na semifinálový duel najmä so športovým očakávaním.

Hernández nasmeroval Francúzsko do finále

Maroko už dokázalo na turnaji zaskočiť viacerých favoritov, ale Francúzsko mu vyrazilo zuby. Európania sa ujali vedenia už po piatich minútach vďaka akrobatickému zakončeniu Hernándeza a po zvyšok zápasu si pokojne udržiavali náskok. Keď tréner Deschamps poslal v 78. minúte do hry Kola Muaniho a ten hneď v nasledujúcej minúte zvýšil na 2:0, bolo o všetkom rozhodnuté. Francúzsko bude hrať v Katare s Argentínou o zlato.

Štatistiky Thea Hernándeza proti Maroku.
Štatistiky Thea Hernándeza proti Maroku.Opta by Stats Perform / Profimedia

Theo Hernández potreboval na strelenie úvodného gólu súboja štyri minúty a tridsaťdeväť sekúnd. Je to najrýchlejší gól v semifinále majstrovstiev sveta od roku 1958. Štatistiky ukazujú, že Hernández môže byť spokojný aj so zvyškom svojho výkonu. Sedem vyhratých súbojov a 100 % úspešnosť v súbojoch na zemi, to hovorí samo za seba.

Pohyb Antoina Griezmanna v súboji s Marokom.
Pohyb Antoina Griezmanna v súboji s Marokom.Opta by Stats Perform / Profimedia

Jedným z najlepších hráčov duelu bol nepochybne Antoine Griezmann. Čísla hovoria, že počas stretnutia bol platný na mnohých miestach. Jeho úspešnosť prihrávok dosiahla 81 percent a na šampionáte vytvoril pre svojich spoluhráčov už 18 veľkých šancí, spolu s Messim najviac zo všetkých.

Vývoj xG Francúzsko - Maroko.
Vývoj xG Francúzsko - Maroko.Opta by Stats Perform

Štatistika vývoja očakávaných gólov (xG) ukazuje, že Francúzsko vyhralo zaslúžene a strelilo takmer presne toľko gólov, koľko malo podľa ukazovateľa streliť (2,09). Za stavu 0:2 malo svoju najväčšiu šancu Maroko, ale čestný gól nestrelilo.

Zaparkovaný autobus? Rozhodne nie

Priemerné pozície Maročanov v súboji s Francúzskom.
Priemerné pozície Maročanov v súboji s Francúzskom.Opta by Stats Perform / Profimedia
Priemerné pozície Francúzov v súboji s Marokom.
Priemerné pozície Francúzov v súboji s Marokom.Opta by Stats Perform / Profimedia

Možno vás trochu prekvapia priemerné pozície oboch krajín. Maroko malo ďaleko od toho, aby hralo štýlom zaparkovaného autobusu. Afričanov k tomu donútil skorý gól.

Odkiaľ Francúzi strieľali.
Odkiaľ Francúzi strieľali.Opta by Stats Perform / Profimedia

A nakoniec pohľad na francúzske strely, ktorých bolo celkovo pätnásť. Medzi tri žrde smerovali len dve a obe sa skončili gólom. Aj preto je Francúzsko prvým európskym tímom od Nemecka v roku 1990, ktorý hrá vo finále majstrovstiev sveta druhýkrát za sebou. Francúzsko odohrá posledný zápas šampionátu už štvrtýkrát z posledných siedmich majstrovstiev sveta.