Defenzíva Maroka: Prepracovaný systém, na ktorý zatiaľ nikto nenašiel recept

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Defenzíva Maroka: Prepracovaný systém, na ktorý zatiaľ nikto nenašiel recept
Bude Francúzsko prvým mužstvom na MS v Katare, ktoré dokáže prelomiť marockú defenzívu?
Bude Francúzsko prvým mužstvom na MS v Katare, ktoré dokáže prelomiť marockú defenzívu?Profimedia
Trvalo 92 rokov a celkovo 49 pokusov, až sa africkému tímu podarilo postúpiť do semifinále majstrovstiev sveta vo futbale. Ako prvé to dokázalo Maroko, ktoré navyše bolo iba štvrtým štvrťfinalistom z tohto kontinentu.

Ako sa to krajine zo severu podarilo je zrejmé na prvý pohľad. Počas piatich zápasov inkasovala jediný gól a aj to si strelila vlastný. Postaral sa oň Nayef Aguerd. Výborné defenzívne výkony výberu trénera Walida Regraguiho nie sú dielom náhody, ale výsledkom toho, že svojich súperov Maroko púšťa do malého počtu nebezpečných príležitostí.

Na šampionáte inkasuje priemerne 0,93 očakávaných gólov na stretnutie a to sa stretlo s Chorvátskom, Belgickom, Španielskom a Portugalskom. V dueloch s poslednými dvomi menovanými tímami musel brankár Bono zasiahnuť iba štyrikrát. Zvyšných 24 striel buď Maročania zablokovali alebo nemierili presne. Väčšinou z pozícií, z ktorých bola šanca na skórovanie veľmi nízka.

Bez lopty hrá Maroko v rozostavení 4-1-4-1 so Sofyanom Amrabatom pred stopérmi, pričom ide o jeden z najnižších defenzívnych blokov na celom turnaji. Priemerný tím robí svoje aktívne defenzívne akcie na úrovni 46 metrov. Priemer Maroka činí 42 metrov. V nižšom bloku už hrali iba Katar, Kamerun a Kostarika.

Jeho herným plánom je zostať kompaktný, čo najviac obmedziť priestor, ktorým môže súper hrať a po zisku lopty prejsť do rýchleho protiútoku. Maroko má loptu na svojich kopačkách priemerne iba 34,71 % času, čo je tretie najnižšie držanie lopty za Japonskom a Kostarikou.

Pořadí podle intenzity presinku. Údaj PPDA značí, kolik přihrávek tým povolí soupeři, než se odhodlá k nějakému defenzivnímu zásahu.
Pořadí podle intenzity presinku. Údaj PPDA značí, kolik přihrávek tým povolí soupeři, než se odhodlá k nějakému defenzivnímu zásahu.StatsPerform

Takisto presuje s veľmi nízkou intenzitou. Napáda priemerne každú osemnástu prihrávku, čo je opäť tretí najnižší výsledok za Katarom a Kostarikou. Spravidla preto, že sa súpera snaží dostať do krídelných prietorov.

Hrotový útočník Youssef En-Nesyri v takom prípade blokuje možnú prihrávku stopérov na defenzívneho stredopoliara, čím znemožňuje postup stredom ihriska. Na oboch krajoch je pre nich následne úplne kľúčová defenzívna práca krídelných útočníkov - Hakima Ziyecha a Sofiana Boufala.

Ich úloha spočíva v tom, že pomáhajú krajným obrancom zdvojovať súperove krídla, aby nedochádzalo k situáciám jeden na jedného. Z krídel, ktoré v Katare odohrali aspoň 270 minút, zaznamenal Ziyech tretí najvyšší počet defenzívnych akcií. Pred ním sú len Bukayo Saka a Mathew Leckie. Boufal je siedmy.

Maroko v týchto priestoroch svojich súperov navyše prečísluje aj v situáciách, kedy sa do útočenia zapojí vyšší počet hráčov, pretože to je signál, aby sa k lopte sťahoval takisto jeden zo stopérov, najbližšia "osmička" a defenzívny štít Amrabat.

Priemerné pozičné postavenie marockých hráčov.
Priemerné pozičné postavenie marockých hráčov.Opta by Stats Perform

Útočiacemu tímu tým pádom neostane nič iné, iba sa pokúsiť preniesť hru alebo centrovať do šestnástky, na čo je obrana zvyčajne pozorne pripravená. Maroko sa zároveň snaží čo najviac obmedziť situácie, kedy by mohli po strate lopty čeliť pasom za obranu. Aj v útočnej fáze preto ostávajú obaja stopéri spoločne s Amrabatom veľmi nízko, aby mali útočníkov neustále pred sebou. Amrabat do bodky plní to, čo má za úlohu.

Medzi defenzívnymi stredopoliarmi, ktorí nastúpili aspoň na 270 minút, zastavil nebezpečnejšie akcie podľa matematických modelov iba Adrien Rabiot. V percentuálnej úspešnosti súbojov na zemi patrí Amrabat medzi najsilnejších na celom turnaji.

Prípravu na Francúzsko ale komplikuje vysoký počet zranených obrancov. K Aguerdovi a Mazraouimu, ktorí nezasiahli už do štvrťfinále proti Portugalsku, sa pridal aj kapitán Romain Saiss. Jeho štart ostáva neistý.

Je teda vysoko pravdepodobné, že Maroko nastúpi s novou stopérskou dvojicou a z pôvodného kvarteta ostane iba pravý obranca Achraf Hakimi, ktorý bude mať za úlohu ustrážiť svojho klubového spoluhráča Kyliana Mbappého.