Darčeky by si na Vianoce určite neposlali. TOP 5 sporov tenisových dvojíc v roku 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Darčeky by si na Vianoce určite neposlali. TOP 5 sporov tenisových dvojíc v roku 2023
Zverev a Medvedev rozhodne nie sú najlepší priatelia.
Zverev a Medvedev rozhodne nie sú najlepší priatelia.AFP
Je obdobie, keď ľudia zostavujú zoznam priateľov a známych, ktorým budú posielať vianočné pohľadnice. Ak sa tejto tradície zúčastnia aj profesionálni tenisti, už teraz si môžeme byť istí, ktorí z nich sa na zoznam svojich oponentov nedostanú.

Rok 2023 bol plný nezabudnuteľných rivalít, hoci väčšina z nich nepresahuje hranice kurtu, niektoré boli trochu osobnejšie. Tu je päť dvojíc, ktorých rozpory sa postarali o to, že sa na Vianoce navzájom nebudú nachádzať na zozname toho druhého.

Daniil Medvedev a Alexander Zverev

Začneme rivalitou, ktorá nie je v žiadnom prípade nová, ale v roku 2023 zostala rovnako divoká ako vždy. Tenisoví bohovia, ktorí zjavne potrebovali trochu starej dobrej agresivity, postavili tento rok proti sebe Medvedeva a Zvereva šesťkrát a títo dvaja svoju mizivú náklonnosť v stretnutiach neustále ukázali.

Azda najvýraznejším momentom v tomto smere bol ich súboj v Monte Carle. Po tom, čo Medvedev zahral dvojchybu a stratil podanie, rozhodol sa poškodiť sieť vytrhnutím železnej tyčky, zatiaľ čo Zverev sa na to pozeral a smial sa, ale Nemcovi to už nepripadalo vtipné po tom, čo nezvládol mečbal a prehral.

"Je to jeden z najneférovejších hráčov na svete. Fair play a športové správanie beriem veľmi vážne. On to tak nerobí. Existuje tisíc situácií, v ktorých má pocit, že začínam hrať lepšie a v ktorých sa zakaždým snaží niečo urobiť. Ako športovec som z neho nesmierne sklamaný," povedal Zverev pre Sky Germany. Medvedev na to svojmu súperovi odkázal, aby sa pozrel do zrkadla, odvtedy to medzi nimi zostalo napäté.

Elina Svitolinová a Aryna Sabalenková

Elina Svitolinová sa v apríli vrátila na turnaj po ročnej prestávke spôsobenej tehotenstvom a "emocionálnym vyčerpaním" z vojny v jej rodnej krajine na Ukrajine. Vojnový konflikt sa ukázal ako veľká téma rozhovoru po jej štvrťfinále French Open s Arynou Sabalenkovou.

Svitolinová pred grandslamovým turnajom vyhlásila, že nepodá ruku žiadnej ruskej ani bieloruskej hráčke, preto ju veľmi nepotešilo, keď Bieloruska stála pri sieti a čakala na podanie ruky na konci ich vzájomného súboja.

"Neviem, na čo čakala, pretože moje vyjadrenia boli dostatočne jasné. Moja prvotná reakcia bola taká: "Čo to robíš?", pretože na všetkých svojich tlačových konferenciách som povedala svoje stanovisko, takže neviem," vravela Svitolinová.

Celú záležitosť ešte zhoršila skutočnosť, že Sabalenková na tlačovkách viackrát odmietla odsúdiť vojnu, keď sa jej na to pýtali, s tým, že nechce diskutovať o politike. Napokon tak urobila, ale Svitolinová sa naďalej tvárila voči svojej súperke trochu chladne, keď sa jej pýtali na vyhliadku stretnutia vo finále Wimbledonu, keď sa obe dostali do semifinále.

Márton Fucsovics a Sebastian Báez

Od hádky spôsobenej najvážnejšími témami teraz prechádzame k vyslovene hlúpej, ktorá vyniká ako jeden z najzábavnejších momentov roku 2023. Po tom, čo v Lyone zaostal za Báezom o set a brejk, sa frustrovaný Fucsovics, nespokojný so svojím hlasným súperom, spýtal, či má jeho protivník 12 rokov, pričom trochu zmätený Báez odpovedal, že má 22.

"Správaš sa ako 12-ročný. Títo zas*aní 20-roční mladíci, hrajú tak neférovo. 'Vamos' po každom údere, ktorý miniem, kričíš ako štetka," povedal 31-ročný tenista a pokračoval prehrou v priamom súboji. Naposledy sa sťažoval počas podávania rúk pri sieti a pravdepodobne má nočné mory z toho, ako naňho Argentínčan kričí "vamos".

Čang Šuaj a Amarissa Tothová

Vráťme sa teraz k vážnejším sporom: Tothová si vyslúžila kritiku celého tenisového sveta za to, ako sa v júli zachovala proti Čang Šuaj.

Číňanka zahralaforhend, ktorý sa zdal byť na čiare, ale bol mimo. Rozhodkyňa sa išla pozrieť na odtlačok loptičky a prekvapujúco zostala pri svojom pôvodnom rozhodnutí. Rozhorčená ázijská hráčka potom požiadala, aby prišiel zasiahnuť turnajový dozor a požiadala súperku, aby uvedenú značku nemazala, ale Tothová ju ignorovala a urobila to.

Šuaj, ktorú maďarské publikum plne podporujúce domácu hrdinku Tothovú silno vypískalo, dostala záchvat paniky a v slzách odstúpila zo zápasu - jej oponentka zdvihla ruky do vzduchu a oslavovala svoje "víťazstvo". Tothová sa potom ospravedlnila a priznala, že pochybila, ale takéto ospravedlnenie asi nestačilo na to, aby jej protivníčka teraz zaželala šťastné sviatky.

Nick Kyrgrios a Boris Becker

Napriek tomu, že tento rok pre zranenia takmer nevstúpil na tenisový kurt, Kyrgios sa ešte stihol s niekým poriadne pohádať, a tým niekým je jedna z legiend hry. Všetko sa začalo, keď Austrálčan naznačil, že hráči predchádzajúcich generácií, ako napríklad Becker, by v modernom tenise neboli až takí dobrí. Nemec toto tvrdenie neprijal dobre a odvtedy sa na sociálnej sieti X (predtým Twitter) hádajú. Zakopanie vojnovej sekery a zmierenie týchto dvoch by bolo skutočným vianočným zázrakom.