Dávid Hancko exkluzívne pre Flashscore: V reprezentácii sa tvorí niečo zaujímavé

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dávid Hancko exkluzívne pre Flashscore: V reprezentácii sa tvorí niečo zaujímavé
Dávid Hancko prezradil v exkluzívnom rozhovore o jeho pocitoch nielen z Feyenoordu či Sparty, ale aj slovenskej reprezentácie.
Dávid Hancko prezradil v exkluzívnom rozhovore o jeho pocitoch nielen z Feyenoordu či Sparty, ale aj slovenskej reprezentácie. Profimedia
Stopér Dávid Hancko (25) má za sebou skvelý štart vo Feyenoorde. V tradičnom klube z Rotterdamu je pevnou súčasťou základnej zostavy a má veľký podiel na tom, že jeho nový tím vedie tabuľku Eredivisie. V rozhovore pre českú mutáciu Flashscore Správy hovoril o atmosfére vo svojom klube, svojich aktuálnych výkonoch, ale aj o Sparte a slovenskej reprezentácii.

Do konca sezóny v Eredivisie zostáva odohrať ešte 12 zápasov a vy stále vediete ligu. Hovorili ste v klube nahlas o možnosti, že Feyenoord získa prvý titul od roku 2017?

"Nie, to by bolo veľmi predčasné. Tabuľka je nabitá, vieme, že každé jedno zaváhanie môže všetko zmeniť. Samozrejme sme radi, že sme od začiatku januára stále na prvom mieste. Máme za sebou niekoľko dôležitých duelov s konkurentmi, väčšinou sme s nimi remizovali a teraz sme porazili Alkmaar. To je veľká vzpruha pre tím do ďalších týždňov."

Proti Alkmaaru ste doma prehrávali, ale duel ste dokázali otočiť vďaka víťaznému gólu v závere. Znamená to, že ste ako tím dostatočne psychicky odolní?

"Niečo na tom bude, pretože pred pár dňami sme v domácom pohári dvakrát prehrávali a nakoniec sa nám podarilo postúpiť na penalty. Predtým sme proti PSV vyrovnali v piatej minúte nadstaveného času. Niekto môže povedať, že ide o šťastie, ale ja si myslím, že je to skôr odmena za to, že sme neustúpili z našej hry. Aj keď je skóre nepriaznivé, stále hráme rovnako, pretože vieme, že to prinesie šance a góly. Nesústredíme sa na výsledok, ale skôr na to, čo musíme urobiť na ihrisku. A zatiaľ to funguje."

V lete sa káder Feyenoordu výrazne obmenil. Neočakávalo sa v klube, že bude trvať dlhší čas, kým sa zohrá?

"To by museli povedať fanúšikovia a vedenie. Prišiel som sem a nepoznal som prostredie, nových spoluhráčov ani náladu v klube. Podľa toho, ako som sa rozprával s ostatnými, si myslím, že je to pre nich pozitívne prekvapenie. Všetci sú radi, že si to tak rýchlo sadlo."

Hancko v drese národného tímu.
Hancko v drese národného tímu.TASR

Fanúšikovia musia byť nadšení, však?

"Áno, sú veľmi spokojní s tým, ako to ide. Keď sa v meste stretnem s niektorými, ktorí ma poznajú, často hovoria, že sa po sezóne uvidíme na námestí pred radnicou, pretože tam tradične oslavujú titul. To by sa mi páčilo. Ale ako hovorím, do konca ligy je ešte ďaleko a trojbodový náskok nie je žiadny luxus. Ak môžem hovoriť za seba, niekde v kútiku duše viem, že by to bol úžasný prvý rok v novom klube, keby sme hneď získali titul. Dôležité je teraz dôkladne sa pripraviť na každý zápas a nič nepodceniť."

Od vášho odchodu zo Sparty Praha uplynulo už šesť mesiacov. Vnímate s odstupom času prestup do Feyenoordu ako správny krok?

"Myslím si, že to tak teraz cíti každý. V auguste bolo veľa kontroverzií, no môj agent, moja rodina a ja sme vedeli, že išlo o správne rozhodnutie. Feyenoord sme mali vytipovaný ako klub, do ktorého sme chceli ísť. A to sa bezpodmienečne potvrdilo. Máme výborný trénerský tím a aj ostatní zamestnanci klubu sú skvelí. Každý deň sa teším na tréning. Ďalšia dôležitá vec je, že sa nám v meste páči a sme tu spokojní. Ďalším bonusom je, že stále hráme tri súťaže. Snažím sa to veľmi intenzívne prežívať, pretože viem, že tieto obdobia v kariére nie sú samozrejmosťou. Som vďačný za to, čo momentálne mám."

Čím to je, že vám angažmán vo Feyenoorde tak vyhovuje?

"V posledných dvoch sezónach v Sparte sa mi darilo, cítil som sa výborne. Veľkou otázkou však bolo, či budem pokračovať, keď som urobil ďalší krok. Ako budem musieť stúpať, aby som podával podobné výkony v lepšej súťaži. Som rád, že sa na ihrisku cítim stále rovnako, je to podobné ako v Sparte."

Sú v klube prekvapení, ako sa vám darí?

"Myslím, že áno. Na začiatku sa viac hovorilo o ďalších posilách, prišiel som trochu v ich tieni. V Česku a na Slovensku to vnímali ako veľký prestup, v kontexte ostatných posíl Feyenoordu alebo iných hráčov, ktorí prišli do Eredivisie, som bol malou rybou. Teraz sa o mne hovorí viac. Beriem to ako záväzok do ďalších zápasov, aby som v týchto výkonoch pokračoval."

Česká liga je jednou z najtvrdších súťaží v Európe. Povedali by ste, že futbal v Holandsku bolí stopérov menej?

"To asi nie. Samozrejme, hrá sa tu viac po zemi ako v Česku, prispieva k tomu aj vyššia kvalita trávnika a o niečo lepšie počasie. Sú tu veľmi dobrí útočníci a tréner od nás vyžaduje vysoký pressing, vysoké nasadenie a hru do tela. Takže počet mojich súbojov v Česku a v Holandsku je na rovnakej úrovni."

Slovenský zadák nikdy neodmietne možnosť reprezentovať svoju krajinu.
Slovenský zadák nikdy neodmietne možnosť reprezentovať svoju krajinu.TASR

Vyhovuje vám skutočnosť, že väčšina tímov v Holandsku sa snaží hrať kombinačný futbal a snaha o nakopávané lopty tam nie je veľmi bežná?

"To bola jedna z prvých vecí, ktorú som si po prestupe všimol. So Spartou sa mi stávalo, že keď som mal loptu, útočníci súpera sa stiahli, netlačili a čakali na nás v strede ihriska v nízkom bloku. Vedeli totiž, že ak to na Letnej urobia, môžeme byť nebezpeční. Potom, keď sme zakončovali zo strany a nasledoval výkop, brankári v Česku často všetkých vyháňali a nakopávali dlhé lopty dopredu. Tu je to iné, gólmani hrajú nakrátko a prakticky každý sa snaží ťahať loptu po zemi. V prvých týždňoch to pre mňa bol trochu wow efekt. Sú tu aj tímy, ktoré skúšajú dlhé nákopy za obranu, ale je to oveľa menej časté."

V sobotu bola pred zápasom s Alkmaarom na štadióne búrlivá atmosféra a videli sme aj pyrotechniku. Je toto "peklo", ktoré dokážu vytvoriť fanúšikovia Feyenoordu, vašou zbraňou?

"Atmosféra, ktorú máme doma, je neuveriteľná. Vždy, keď hráme, mám pocit, že súperi sa na to netešia. Teraz, keď viem, ako nám to pomáha na ihrisku, určite by som tu nechcel hrať v koži súpera. Fanúšikovia sú pozitívni, atmosféra na De Kuip je výnimočná. Snažím sa ju neustále vnímať, nebrať ju ako samozrejmosť. Podpora ľudí je obrovská a my im to chceme vrátiť našimi výkonmi a výsledkami."

Vnímate stále Spartu ako "svoj" klub?

"Určite, nevynechal som ani jeden zápas. Sledoval som aj prípravu v Španielsku a zápas so Žilinou. Aj Kristínka to berie tak, že keď hrá Sparta večer, samozrejme si to zapneme spolu. Veľa fandíme a som rád, že teraz sú chlapci na dobrej vlne a je radosť sa na nich pozerať."

Na konci sezóny by ste teda mohli oslavovať dva tituly...

"Keď sa v lete dohodlo, že môžem ísť do Rotterdamu, zavolal som trénerovi Priskemu a povedal som mu, že ďakujem za všetko, čo pre mňa urobil, a že verím, že môžu vyhrať ligu. Potom prídem a oslávim to s nimi. Spartu mám veľmi rád a veľmi mi chýba."

Slovenská reprezentácia vstúpi do marcovej kvalifikácie majstrovstiev Európy pod vedením talianskeho trénera Francesca Calzonu. Čo od toho očakávate?

"Ako národný tím sme v prechodnom období, vytvára sa niečo nové. Musím povedať, že to vnímam veľmi pozitívne a myslím si, že mužstvo sa dáva dokopy zaujímavým spôsobom. Z môjho pohľadu máme dobrý tím a vždy som rád, keď sa s chlapcami stretnem. Disponujeme teraz hráčmi v dobrých ligách, takže dúfam, že sa to začne prenášať aj do národného tímu. Táto kvalifikácia by pre nás mohla byť odrazovým mostíkom k tomu, aby sme spoločne dokázali niečo veľké."