Double pre Red Bull. Aston Martin uspel s protestom a Alonso zostáva tretí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Double pre Red Bull. Aston Martin uspel s protestom a Alonso zostáva tretí
Aktualizované
Red Bull si podmanil aj Saudskú Arábiu. Alonso pre penalizáciu prišiel o pódium
Red Bull si podmanil aj Saudskú Arábiu. Alonso pre penalizáciu prišiel o pódiumProfimedia
Mexičan Sergio Pérez (33) z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Saudskej Arábie, druhom podujatí seriálu formuly 1. Na druhom mieste finišoval jeho tímový kolega Holanďan Max Verstappen (25), tretí skončil Španiel Fernando Alonso (41) z Aston Martinu, ale o pódium nakoniec prišiel. Nahradil ho George Russell (25). AKTUALIZÁCIA: Aston Martin protestoval a uspel. Španiel zostáva na tretej priečke.

Pre Péreza to bolo prvé víťazstvo v sezóne a piate v kariére. Red Bull v druhých pretekoch sezóny získal druhé double. Verstappen s Pérezom si na pódiu vymenili poradie po pretekoch v Bahrajne. Tretí bol v oboch prípadoch Alonso. Ale po pretekoch dostal 10-sekundovú penalizáciu za zle absolvovaný pit-stop a prišiel o pódium, kde ho nahradil George Russell. Nakoniec sa zmena nekonala, pretože Aston Martin uspel s protestom. Pódium zostáva v platnosti. Bod za najrýchlejšie kolo získal úradujúci majster sveta z Holandska, ktorý sa vďaka tomu dostal na čelo priebežného poradia tesne pred tímového mexického kolegu.

Z prvej pozície odštartoval Pérez, ale okamžite o ňu prišiel, pretože Alonso sa natlačil do prvej zákruty a dostal sa do čela. Štart sa zaobišiel bez kolízií, no Španiel dostal krátko na to 5-sekundovú penalizáciu pre nesprávne postavenie na štarte. Mexičan sa v 4. kole pomerne jednoducho dostal pred Alonsa a postupne zvyšoval náskok. Víťaz uplynulých dvoch sezón Verstappen odštartoval až z 15. priečky, no rýchlo sa posúval poradím a v 15. kole už bol na štvrtej pozícii. Za ním v tej chvíli jazdil Leclerc, ktorý odštartoval z 12. priečky. Pre Lancea Strolla sa preteky skončili v 18. kole, keď odstúpil pre technický problém.

Na trať prišiel safety car a jeho prítomnosť využilo viacero pretekárov na prezutie. Do boxov zamierili aj líder Pérez a jeho najbližší prenasledovatelia Alonso a Russell. V 23. kole sa Verstappen dostal pred Russella na tretie miesto a s jeho rýchlosťou si neporadil ani Alonso, ktorý prišiel o druhú priečku v 25. kole. Krátko na to sa preteky skončili pre Albona, ktorý mal problémy s brzdami.

Poradie a čele sa ustálilo na trojicu Pérez - Verstappen - Alonso. V 47. kole predviedli Magnussen a Cunoda efektný súboj o 10. miesto, ktorý dopadol lepšie pre Dána. V závere sa už nič zásadné nezmenilo, Pérez si bez problémov postrážil piate víťazstvo v kariére. Tretie preteky seriálu F1 sezóny 2023 sú na programe v nedeľu 2. apríla v Austrálii.