Drvivá väčšina slovenských legionárov hrá v Česku, odliv zo severu Európy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Drvivá väčšina slovenských legionárov hrá v Česku, odliv zo severu Európy

Daňo, Marinčin a Hudáček sa v novej sezóne pokúsia získať ďalší titul pre Třinec.
Daňo, Marinčin a Hudáček sa v novej sezóne pokúsia získať ďalší titul pre Třinec.Profimedia
Nová hokejová sezóna v európskych súťažiach sa nezadržateľne blíži. V zahraničí bude pôsobiť znova veľké množstvo slovenských hokejistov. Ich prehľad prinášajú Flashscore Správy.

Česko

Najväčšie zastúpenie slovenských legionárov má logicky česká Extraliga a to v podobe 39 hokejistov, z toho sú štyria brankári - Dávid Hrenák, Matej Tomek, Branislav Konrád a Samuel Hlavaj. Najväčšie zastúpenie má majstrovský Třinec - Martin Marinčin, Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček, Patrik Hrehorčák, Miloš Roman, Vladimír Dravecký, Richard Pánik a Adam Cedzo.

Šestica Marek Ďaloga, Lukáš Cingeľ, Tomáš Marcinko, Andrej Kollár, Kevin Horváth a Kristián Pospíšil si oblečie dres Komety Brno. Matúš Sukeľ má na drese kapitánske céčko v Litvínove, jeho spoluhráčom je Andrej Kudrna. Za Olomouc hrá s Konrádom útočník Silvester Kusko, v Plzni pôsobí Adrián Holešinský. Vicemajstrovský Mountfield posilnil Alex Tamáši, pridal sa k Oliverovi Okuliarovi.

Kvarteto Vojtech Zeleňák, Rastislav Dej, Mário Grman a Juraj Mikuš je súčasťou Vítkovíc. Karlovy Vary sa v ofenzíve znova spoliehajú na Dávida Grígera. Po troch Slovákoch v mužstve budú mať Pardubice - Martin Bučko, Peter Čerešňák, Matej Paulovič, Mladá Boleslav - Pavol Skalický, Adam Jánošík, Róbert Lantoši a Liberec - Miroslav Mucha, Michal Ivan, Martin Faško-Rudáš.

Dvanásť Slovákov si zahrá druhú najvyššiu súťaž a tretiu celkovo osem.

Švédsko

Po dvoch rokoch v juniorskej lige a druhej najvyššej súťaži sa Dalibor Dvorský vydáva do najvyššej SHL, kde bude súčasťou IK Oskarshamn, s ktorým podpísal dvojročný kontrakt ešte skôr, ako ho z desiateho miesta do NHL draftovalo St. Louis. 18-ročný center postupne napreduje a v nasledujúcom ročníku má ideálnu šancu, aby si výkonmi vypýtal čo najskorší debut v profilige.

Za Leksands IF bude znova nastupovať dvojica Marek Hrívik a Peter Cehlárik. Prvý menovaný v tomto tíme odohrá už štvrtý kompletný ročník, pričom pre druhého to bude druhá sezóna od jej začiatku. Spoločne sa im darilo hlavne v ročníku 2020/21. V nižšej súťaži Allsvenskan zostáva Alex Čiernik, naďalej bude súčasťou Västerviksu.

Tretiu ligu HockeyEttan si vyskúša Matej Galbavý a to za Strömsbro, v drese mužstva Brödernas/Väsby bude bojovať Gilbert Gabor. Štvrtú dvojica Michal Farkaš s Dominikom Michalicom a piatu Patrik Barger.

Fínsko

Z najvyššej Liigy odišli všetci Slováci, ktorí v nej pôsobili počas minulého ročníka, väčšina do Česka. Žiadny nebude hrávať ani druhú ligu s názvom Mestis. "Česť" zachraňuje Filip Kadera, ktorý bude pôsobiť ako analytik v tíme SaiPa Lappeenranta.

Švajčiarsko

V druhej najvyššej súťaži SL budú hrať dvaja Slováci, ktorí vo Švajčiarsku pôsobia už dosť dlho a obaja majú aj švajčiarske občianstvo. Stanislav Horanský v posledných dvoch sezónach za Olten dosiahol priemer viac ako bod na stretnutie a patril k najproduktívnejším hráčom ligy. Roman Karaffa prišiel do HC Sierre v závere predošlého ročníka, naďalej tam zostáva.

Nemecko

Slovenské meno nenájdeme na súpiske žiadneho z tímov DEL-ky, ale v druhej lige ide o dvojicu Peter Trška (VER Selb) a Tomáš Sýkora (Kassel Huskies).

Rakúsko

Nadnárodná IceHL je zložená zväčša z rakúskych tímov, ale trojnásobné zastúpenie má Taliansko a po jednom tíme "ponúkli" Slovinsko s Maďarskom. Skúsený obranca Martin Štajnoch v predošlej sezóne získal titul so Salzburgom, tentoraz bude nastupovať za Black Wings Linz.

Francúzsko

V majstrovskom Rouene, ktorý je súčasťou aj Ligy majstrov, budú patriť medzi opory skúsení útočníci so slovenskými titulmi či reprezentačnou minulosťou - Milan Kytnár a Marcel Haščák. Za Nice svoju tretiu sezónu odohrá Daniel Babka.

Na druhú najvyššiu súťaž sa môže tešiť ďalších jedenásť hokejistov. Až osem ich oblečie dres Epinalu, sú nimi Peter Hrehorčák, Tomáš Nechala, Jakub Sedlák, Matúš Rudzan, Jaroslav Markovič, Tomáš Rusina, Filip Nemček a Dominik Fujerík. Dopĺňajú ich Tomáš Marcinek (Morzine-Avoriaz), Ľubomír Dinda (Dunkerque) a Martin Borovský (Cholet).

Ostatné európske ligy

Už piata sezóna v Poľsku čaká na útočníka Romana Ráca, ktorý dlhodobo patrí medzi najproduktívnejších hráčov súťaže. Po roku v Krakove posilnil GKS Tychy. Okrem neho budú v lige pôsobiť Emil Bagin, Jakub Martiška (obaja Jastrzebie), Ondrej Rybnikár (Sanok), Peter Bezuška (Osvienčim) a Andrej Themár (Podhale).

Na Pobaltí vznikla spoločná liga Lotyšska, Litvy a Estónska. Za litovský Kaunas nastúpia obranca Boris Hrubo a útočník Filip Hudák. V holandsko-belgickej BeNe lige budú pôsobiť brankár Marcel Kapičák a útočník Milan Jurík, ktorý ju v predošlom ročníku s tímom Liege Bulldogs vyhral. Dominik Gabaj a Marcel Baláž sú súčasťou celku Bees IHC hrajúceho nižšiu britskú súťaž NIHL.

Za taliansky druholigový celok Pergine nastúpia Radovan Gábri s Jozefom Foltínom a ešte o stupeň nižšie druhý rok v rade pôsobí Brian Ihnačák, ktorý hráva hokej už viac-menej len pre zábavu.