EURO po prvýkrát v Turecku? O šampionát v roku 2032 sa usiluje spoločne s Talianskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO po prvýkrát v Turecku? O šampionát v roku 2032 sa usiluje spoločne s Talianskom

Taliansko a Turecko spájajú sily.
Taliansko a Turecko spájajú sily.Profimedia
Taliansko a Turecko sa budú spoločne uchádzať o usporiadanie majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2032. Únia európskych futbalových zväzov (UEFA) v piatok na svojej webovej stránke uviedla, že dostala žiadosť od oboch zväzov o spojenie ich kandidatúr.

O usporiadanie Eura 2028 sa uchádza aj Turecko, ktoré čelí spoločnej kandidatúre Anglicka, Walesu, Severného Írska a Škótska. Záujem o 18. ME prejavilo takisto Taliansko, ale nakoniec sa rozhodlo uchádzať o turnaj v roku 2036.

Taliani predtým hostili EURO v rokoch 1968 a 1980. Pred dvomi rokmi bol Rím jedným z 11 hostiteľských miest turnaja, ktorý sa konal netradične vo viacerých krajinách pri príležitosti 60. výročia šampionátu. Podujatie, ktoré bolo o rok odložené pre pandémiu koronavírusu, vyhral práve výber z Apeninského polostrova, čím sa po 53 rokoch vrátil na európsky trón.

Turecko nikdy nehostilo ME, hoci sa o to pokúšalo v rokoch 2008 (spolu s Gréckom), 2012, 2016 a 2024. UEFA bude teraz spolupracovať s talianskou (FIGC) aj tureckou futbalovou asociáciou (TFF), aby zabezpečila, že v dokumentácii, ktorá sa má predložiť v rámci spoločnej kandidatúry, budú splnené požiadavky na usporiadanie.

Ak bude ponuka vyhovovať, predloží sa výkonnému výboru UEFA na stretnutí, ktoré je naplánované na 10. októbra. Na tomto zasadnutí sa oznámia organizátori turnajov v rokoch 2028 a 2032.