Februárové štatistické kuriozity: Extrémne nadstavenie na Unione či gól brankára po vetre

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Februárové štatistické kuriozity: Extrémne nadstavenie na Unione či gól brankára po vetre

Hráči Unionu a Wolfsburgu sa medzi tenisovými loptičkami snažili chvíľu pokračovať v zápase.
Hráči Unionu a Wolfsburgu sa medzi tenisovými loptičkami snažili chvíľu pokračovať v zápase.Profimedia
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Môžete súperovi prakticky celý zápas nedať loptu, snažiť sa k zblázneniu, ale jeho bránu budete neustále míňať ako čísla v lotérii. Nakoniec nielenže neskórujete, ale možno dokonca odídete porazení. Dátoví špecialisti zo spoločnosti Flashscore v tejto sezóne sledujú takmer 1 800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú na svojom monitore denne. Aké boli tie najzaujímavejšie vo februári?

Ak by sa hľadal tím s najhoršou disciplínou na svete, horúcimi favoritmi by boli hráči brazílskeho tímu Real Noroeste. Účastník štátnej ligy Capixaba sa v dvoch zápasoch v priebehu piatich dní previnil faulmi za celkovo 19 žltých kariet a jednu červenú! Súboj bez vylúčenia je v ich prípade takmer sviatkom, v minulom kalendárnom roku ich nazbierali 11 a v tomto majú na konte zatiaľ tri. Ak si myslíte, že sa týmto štýlom trápia na dne tabuľky, opak je pravdou. Tím Noroeste sa v predchádzajúcich troch ročníkoch stal majstrom ligy svojho štátu, ale v celobrazílskych súťažiach im to stačí len na štvrtú najvyššiu úroveň.

Zápas Unionu Berlín proti Wolfsburgu rozhodol jediný gól v 71. minúte. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nepadol v prvom polčase... Fanúšikovia Unionu sa pripojili k rozsiahlemu protestu proti vstupu zahraničného investora do Bundesligy a v prvom dejstve zasypali ihrisko tenisovými loptičkami. Chvíľu to dokonca vyzeralo, že sa stret nedohrá. Nakoniec hráči a funkcionári spojili sily, pozbierali desiatky tenisových loptičiek, nahádzali ich do obrovských vriec a pokračovali ďalej. Takmer polhodinové zdržanie sa nahradilo ešte v prvom polčase, na konci ktorého sa zrodil spomínaný zásah.

Za štatistickú kuriozitu možno považovať aj to, keď z hry skóruje brankár. V tretej najvyššej holandskej lige sa to podarilo gólmanovi Noordwijku Larsovi Jansenovi takmer cez celé ihrisko. Vtipné je, že o tom ani nevedel. Jansen práve odkopával loptu pred rozbehnutým útočníkom, ktorý ho potom tvrdo zrazil k zemi. Otrasenému brankárovi sladkú správu oznámili až jeho spoluhráči. Tento nezvyčajný zásah v 81. minúte napokon rozhodol zápas (1:3).

V prudkom lejaku a silnom vetre sa hralo za takmer neregulárnych podmienok. Chvíľu predtým Jansen predviedol skvelý zákrok proti Nigelovi Hasselbainkovi, synovcovi bývalého reprezentačného útočníka Jimmyho Floyda. A vďaka silnému vetru, ktorý pomohol lopte do siete, zaúradoval aj na druhej strane. "Dokážem dať aj krajšie góly," usmieval sa po záverečnom hvizde hráč, ktorý hrával predtým v strede poľa. Pre Noordwijk to bolo prvé víťazstvo od novembra a možno aj signál pre trénera, aby sa zamyslel nad tým, či Jansena nevráti z brány do hry.

Hoci azerbajdžanský Karabach Agdam bol pri nedávnom žrebe osemfinále Európskej ligy najväčším outsiderom, nebude to prechádzka ružovou záhradou. Pražská Slavia, ktorej tiež hrozil, si môže vydýchnuť, zatiaľ čo Leverkusen s tromi by mal byť ostražitejší. Po takmer päťhodinovom lete ich v Baku čaká mimoriadne silný súper. Vedú domácu ligu s priepastným náskokom 21 bodov, na súpiske majú vďaka petrodolárom hráčov s desiatkami štartov vo francúzskej Ligue 1 (Benzia, Diakhaby) a prajú im aj rozhodcovia.

Len za osem dní a dva ligové zápasy kopali spolu päť pokutových kopov! Strelili z nich celkovo štyri góly a pri víťazstve 2:1 v Sabailu si dokonca dovolili jeden zahodiť. Pozoruhodné je, že všetky penalty, ktoré premenili, mali zakaždým iného exekútora. Akoby sa hráči medzi sebou dohodli, že si bohatú nádielku rozdelia rovným dielom...

Futbalisti Glasgow Rangers za posledných 12 rokov triumfovali v domácej lige iba raz, ale teraz sú na najlepšej ceste opäť zosadiť z trónu odvekého rivala Celtic. V tabuľke vedú o dva body, no čo je dôležitejšie, absolútne drvia svojich súperov. Najmä doma. Pri víťazstve 3:0 nedovolili Livingstonu ani jednu strelu, dokonca ani mimo brány!

Ross County inkasoval rovnaký počet gólov, Rangers ich zasypali 23 ranami medzi tri žrde (23:1), celkovo 43:5 na strelecké pokusy. Škótsky veľkoklub, ktorý na jeseň v Európskej lige zdolal aj Spartu, má momentálne na konte 11 víťazstiev v rade a Benfica Lisabon sa má na čo tešiť...

Na druhej strane, smutnými hrdinami mesiaca sú hráči Vaiala Tongan. Majster Americkej Samoy v predkole austrálsko-oceánskej Ligy majstrov takmer nestíhal počítať góly vo svojej sieti. V troch zápasoch, ktorých inkasovali dokopy 41-krát, vydržali počas celej kvalifikácie bez inkasovaného zásahu najdlhšie 21 minút. A to čelil súperom, ktorí sú na svetové pomery z podobne slabých futbalových krajín - z Tonga, Samoy a Cookových ostrovov..