Zostup, dlhy a finančná neistota. Pekaríkovu Herthu čaká neľahká budúcnosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zostup, dlhy a finančná neistota. Pekaríkovu Herthu čaká neľahká budúcnosť

Slovák je stálicou Berlínčanov.
Slovák je stálicou Berlínčanov.Profimedia
Hertha Berlín má finačné problémy a čelí neistej budúcnosti aj napriek rozhodnutiu povoliť odložené splácanie vysoko úročenej pôžičky, ktorá fakticky zabezpečila klubu licenciu na pôsobenie v budúcej sezóne.

Zadlžená Hertha, v ktorej si 11. sezónu odkrútil slovenský obranca Peter Pekarík, zostúpila do nižšej súťaže a v nej bude čeliť neľahkej konkurencii. Klub si vyrokoval predĺženie splatnosti úveru vo výške 40 miliónov eur až do roku 2025. Otvorila sa mu tak cesta k schváleniu licencie. Pôvodne mal byť splatený v roku 2023. 

Nezískanie licencie by znamenalo zostup do štvrtej ligy. Situáciu ešte zhoršuje fakt, že Union Berlín, ktorý je jeho mestským rivalom, sa kvalifikoval do Ligy majstrov len po štyroch sezónach v najvyššej súťaži. Najbližší konkurent sa teda chystá nastúpiť proti európskej elite na Olympijskom štadióne Herthy s kapacitou 75 000 divákov.

Union skončil štvrtý, Hertha posledná
Union skončil štvrtý, Hertha poslednáFlashscore

Len chyby

Keď milionár Lars Windhorst v roku 2019 kúpil 37,5-percentný podiel, sľúbil, že klub dovedie na vrchol nemeckého futbalu. O štyri roky neskôr Hertha zostúpila do nižšej súťaže napriek tomu, že na hráčov minula približne 374 miliónov eur. Tréner a klubová legenda Pál Dárdai kritizoval nákladné príchody.

V marci Windhorst predal svoj podiel spoločnosti 777 Partners, ktorá vlastní aj španielsku Sevillu, taliansky Janov a belgický Standard Liege. Hoci americká súkromná investičná spoločnosť prevzala klub z Berlína a jeho dlhy, model vlastníctva viacerých klubov znamená, že výška dostupného kapitálu je nejasná.

Daniel Trousil z fanúšikovskej organizácie Hertha Freunde Berlin Sud povedal, že "od príchodu Windhorsta a nečakaného bohatstva sa robili len chyby", pričom milionárovu vládu označil za "nekľudnú a znepokojujúcu".

Ďalší priaznivec Sven Schloesinger sa vyjadril: "Klub a jeho vedenie spálili všetok kapitál investorov nesystematickými nákupmi hráčov, vybudovali tím, ktorý nebol pripravený na prvú ligu a právom zostúpil do nižšej súťaže".

Žiadny "druhý Hamburg"

Pozitívom je aj Dardaiovo rozhodnutie zostať vo funkcii trénera, chce budovať budúcnosť okolo talentovaných juniorov. V strednom horizonte sa nádeje na finančnú stabilitu do veľkej miery spoliehajú na návrat do najvyššej súťaže. Dvakrát za posledných 25 rokov sa Hertha dostala nahor hneď po zostupe.

V lige, v ktorej sa nachádza niekoľko ďalších tradičných prvoligových klubov ako Norimberg, Hannover a Kaiserslautern, sa o postup usilujú aj ťažké váhy ako Schalke a Hamburg.

Príklad Hamburgu je pre fanúšikov Herthy obzvlášť znepokojujúci. Na štadióne bývalého víťaza Ligy majstrov boli hodiny, ktoré počítali každú minútu, počas ktorej bol klub v najvyššej súťaži. 

V roku 2018 Hamburg zostúpil a napriek rozpočtu vyššiemu ako mnohé prvoligové tímy strávil päť sezón v druhej lige, pričom dvakrát prehral play-off o postup - raz s Herthou. Trousil vravel: "Neočakávam priamy postup. Dúfam však, že sa z nás nestane druhý Hamburg."

Ďalším klubom, na ktorý priaznivci myslia, je práve Union. Schloesinger sa nechal počuť, že má obrovský rešpekt a uznanie pre to, čo podceňovaný tím dosiahol. "Ako Berlínčan považujem za veľmi dobré, že mesto má tím v Lige majstrov," vysvetlil.

Radosť Unionu po postupe do LM
Radosť Unionu po postupe do LM1. FC Union Berlin