Africkí kanonieri spustia lov na góly. Kto sú hlavní kandidáti na Zlatú kopačku?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Africkí kanonieri spustia lov na góly. Kto sú hlavní kandidáti na Zlatú kopačku?

Salah a Mané sa budú uchádzať o post najlepšieho strelca.
Salah a Mané sa budú uchádzať o post najlepšieho strelca.Profimedia
Počas Afrického pohára národov (AFCON) 2021 padlo v 52 zápasoch 100 gólov. Rozhodne to teda nebol turnaj, ktorý by si priaznivci futbalu pamätali pre vysoký počet presných zásahov. O navýšenie tohto nástrelu sa budú snažiť najmä ofenzívne esá, ktoré sa pobijú o post najlepšieho strelca šampionátu.

Zo stovky gólových rán v Kamerune 2021 boli tri vlastné. Vincent Aboubakar zažil turnaj, na ktorý sa nezabúda - predviedol jeden z najlepších individuálnych výkonov, aké kedy AFCON videl. Svojimi ôsmimi zásahmi vyrovnal výkon Laurenta Pokoua zo šampionátu v roku 1970 a len o jeden gól zaostal za rekordom Ndayeho Mulambu, ktorý v roku 1974 strelil deväť gólov.

Je čas na korunováciu nového kráľa, na podujatí v Pobreží Slonoviny sa stretnú veľké hviezdy, ale kto získa Zlatú kopačku?

Mohamed Salah (Egypt)

Egyptský reprezentant je ústrednou postavou a na ihrisku zvyčajne všetko prechádza cez neho. Nie je to prekvapenie, pretože keď máte jedného z najlepších zakončovateľov vo svetovom futbale, hráte tak, aby ste využili jeho prednosti.

Sedemnásobným víťazom AFCON v roku 2021 tesne ušla trofej po prehre so Senegalom na penalty. Hoci sa severoafrický káder dostal do finále, jeho opatrný prístup znamenal, že Salah na turnaji strelil len dva góly - čo bolo 50 % z celkového počtu tímových zásahov.

Egypt disponuje novým trénerom Ruiom Vitóriom, ktorý na turnaj mieri ako jeden z najlepšie platených koučov. Pod jeho vedením strelilo mužstvo v 14 zápasoch 33 gólov a je oveľa plynulejšie v ofenzívnej fáze. Útočník Liverpoolu vsietil pod portugalským lodivodom deväť zásahov za 985 minút. V tejto sezóne má 31-ročný hráč v drese "Ther Reds" na konte 18 gólov vo všetkých súťažiach.

Victor Osimhen (Nigéria)

Osimhen prichádza na tento turnaj s obrovskou reputáciou. Je úradujúcim hráčom roka Afriky a v rebríčku Zlatej lopty 2023 skončil na ôsmom mieste. Nigérijčan vynechal posledný ročník AFCON pre zranenie i COVID-19 a v Pobreží Slonoviny sa bude chcieť prezentovať v dobrom svetle. Neapolský kanonier už ukázal, čoho je schopný, keď kvalifikáciu na Africký pohár zakončil ako najlepší strelec s 10 gólmi.

Je typom útočníka, ktorý túži po presnom zásahu - líška v poli, ktorá vždy čaká na to, aby sa mohla vrhnúť do útoku alebo sa priživiť na skrumážach. Stačí mu len privoňať ku gólu, aby rozvlnil sieť. Na turnaj prichádza s neuveriteľnou bilanciou - za "Super Eagles" skóruje v prieme raz za 102,6 minúty. Zdá sa, že 25-ročný hráč už hodil za hlavu sklamanie z vynechania posledného afrického šampionátu a od februára 2021 je so 42 gólmi piatym najlepším strelcom v TOP 5 európskych ligách.

Youssef En-Nesyri (Maroko)

Ak dostane poriadnu krížnu prihrávku, je pravdepodobné, že ju patrične zužitkuje. Len málokto vo svetovom futbale dokáže loptu usmerniť lepšie ako marocký útočník. Jeho gól proti Portugalsku, ktorý poslal Maroko do semifinále MS 2022, je dôkazom jeho schopností vo vzduchu.

Kouč Walid Regragui stál za tým, že sa Maroko stalo prvou africkou krajinou, ktorá sa dostala medzi posledné štyri krajiny majstrovstiev sveta. Teraz bude mať za úlohu zopakovať takúto formu na kontinentálnom šampionáte a vyhrať ho - Maroku sa to nepodarilo od roku 1976.

Je to už takmer polstoročie, čo sa "Atlas Lions" stali majstrami, a ak to chcú zopakovať, En-Nesyri bude musieť byť kľúčovým faktorom. Útočník Sevilly má v tejto sezóne na konte deväť gólov vo všetkých súťažiach, a to aj napriek tomu, že klub z La Ligy sa značne trápi.

Bývalý útočník Málagy strelil niekoľko gólov aj počas kvalifikácie a celkovo ich má na konte 17 za Maroko. S takými hráčmi ako Hakimi, Ziyech či Boufal, by sa mu mohlo strelecky zadariť.

Sadio Mané (Senegal)

V úvodnom zápase skupiny B kvalifikácie na MS 2026 strelil gól a asistoval, čím opäť zdôraznil svoju dôležitosť pre Senegal. Bol veľmi dôležitý pre zisk prvého titulu na AFCON v roku 2021, pričom si odniesol cenu pre najlepšieho hráča.

Ako jeden z kapitánov pravdepodobne odohrá Mané väčšinu zápasov a má aj možnosť zahrávať priame kopy či penalty, čo môže byť ďalšou výhodou. Na predošlom šampionáte zaknihoval tri góly, čím zvýšil svoj celkový počet v tejto súťaži na osem.

Vo veku 31 rokov a s pôsobiskom v Saudi Pro League už možno nie je taký ostrý ako kedysi, ale jeho gólový inštinkt je veľmi citeľný. V tejto sezóne zaznamenal za Al-Nassr 12 zásahov v 26 dueloch.

Mohammed Kudus (Ghana)

Skóruje odkiaľkoľvek a čísla to dokazujú. V tejto sezóne je druhým najvýkonnejším hráčom s nadpriemernou hodnotou xG v Premier League. Podľa tohto parametra by mal mať na konte dva góly, ale on ich má šesť.

Nemôžete ho vylúčiť z boja o Zlatú kopačku, pretože má v zbroji smrtiacu ľavú nohu. Vo všetkých súťažiach má na konte 10 zásahov za West Ham, čo z neho robí druhého najlepšieho strelca za Jarrodom Bowenom. Za posledný rok sa 23-ročný hráč vypracoval na klinicky presného zakončovateľa.

Odkedy Kudus v novembri 2019 debutoval za Ghanu, žiadny iný hráč nedal za "Black Stars" viac gólov ako on. Hráč "Hammers" sa stal kľúčovou súčasťou tímu a na AFCON bude chcieť zapôsobiť po tom, čo vynechal posledný ročník pre zlomeninu rebra.