Africký pohár národov spoznal svoj žreb, obhajca titulu proti silnému Kamerunu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Africký pohár národov spoznal svoj žreb, obhajca titulu proti silnému Kamerunu

Senegal porazil Egypt v poslednom finále v roku 2022.
Senegal porazil Egypt v poslednom finále v roku 2022.Reuters
Africkí šampióni zo Senegalu si na budúcoročnom finálovom turnaji Afrického pohára národov zahrajú proti Kamerunu, zatiaľ čo rekordní víťazi z Egypta budú mať vo svojej skupine starého nepriateľa Ghanu. Dejiskom podujatia je Pobrežie Slonoviny.

Hostiteľská krajina bola zaradená do skupiny spolu s Nigériou, zatiaľ čo semifinalisti majstrovstiev sveta z Maroka by mohli mať pohodlnú cestu do vyraďovacej fázy. Senegal si zahrá v skupine C s Kamerunom, Guineou a Gambiou, ktorá sa pri svojom debute na poslednom ročníku stala prekvapujúcim štvrťfinalistom.

Držitelia titulu paradoxne odohrajú 16. októbra vo francúzskom meste Lens priateľský zápas práve proti Kamerunčanom. Duel prebehne v rámci prípravy na turnaj, ktorý sa uskutoční od 13. januára do 11. februára.

Domácich fanúšikov z Pobrežia Slonoviny môže trápiť najmä jeden súper v skupine A - Nigéria. Oba celky si ale môžu zabezpečiť prvé dve miesta na úkor ľahkých váh Rovníkovej Guiney a Guiney Bissau.

Egypt získal rekordných sedem kontinentálnych titulov a v skupine B  bude spolu s Ghanou, Kapverdami a Mozambikom. Severoafrická krajina naposledy uspela v roku 2010 na úkor ghanských "Black Stars" vo finále v Angole.

Maroko, ktoré vyhralo tamojší Pohár národov len raz v roku 1976, bolo vyžrebované do skupiny F proti Konžskej demokratickej republike, Tanzánii a Zambii. Budúcoročný turnaj sa bude konať na šiestich miestach vrátane novovybudovaných štadiónov v Abidžane, Korhogu, San Pedre a Yamoussoukro.

Pôvodne sa mal hrať v júni, ale pre obavy z obdobia dažďov v regióne bol odložený o šesť mesiacov. Ide o tretie finále Pohára národov za účasti 24 tímov po turnaji v Egypte v roku 2019 a podujatí, ktoré začiatkom roka 2022 hostil Kamerun.

Základné skupiny APN:

Skupina A: Pobrežie Slonoviny, Nigéria, Rovníková Guinea, Guinea Bissau

Skupina B: Egypt, Ghana, Kapverdské ostrovy, Mozambik

Skupina C: Senegal, Kamerun, Guinea, Gambia

Skupina D: Alžírsko, Burkina Faso, Mauritánia, Angola

Skupina E : Tunisko, Mali, Južná Afrika, Namíbia

Skupina F : Maroko, DR Kongo, Zambia, Tanzánia