Analýza prestupov: Čo prinesú Jude Bellingham a Alex Král svojim novým klubom?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza prestupov: Čo prinesú Jude Bellingham a Alex Král svojim novým klubom?

Jude Bellingham sa rozlúčil s Borussiou Dortmund kolapsom v boji o titul.
Jude Bellingham sa rozlúčil s Borussiou Dortmund kolapsom v boji o titul.Profimedia
Pravdepodobne najväčšia zmena futbalového leta sa odohrala hneď na začiatku. Ospevovaný anglický mladík Jude Bellingham (19) opúšťa Borussiu Dortmund a svoje schopnosti bude naďalej zdokonaľovať v drese slávneho Realu Madrid. Polepšil si aj český stredopoliar Alex Král (25), ktorý vymenil zostupujúce Schalke za Union Berlín v nemeckej Bundeslige a skupinovej fáze Ligy majstrov. Čo o ich rozhodnutí údaje?

Bundesligu opúšťa kreatívna špička

Real Madrid mal taký záujem o služby ešte len 19-ročného stredopoliara Bellinghama, že poslal Dortmundu 103 miliónov eur plus bonusy až do výšky 30 % dohodnutej prestupovej sumy. Anglický internacionál podpísal na Santiago Bernabéu zmluvu do roku 2029.

 Hlavnými dôvodmi, prečo sa kráľovský klub nebojí zveriť dôveru na takomto dôležitom poste do rúk tínedžera, sú hráčova všestrannosť a jedinečný mix schopností s loptou aj bez nej.

Bellinghama si možno zjednodušene predstaviť ako niekoho, kto v Dortmunde stál v centre celého diania. S loptou pri nohách dokáže sám prejsť veľký priestor, dopraviť ju do nebezpečnejšieho územia a potom pripraviť šancu pre spoluhráča alebo sa sám dostať do zakončenia. Zároveň je neoceniteľný pri pressingu, keď sa po zisku lopty dokáže okamžite vymaniť zo zovretia hráčov súpera a vytvoriť si šancu.

Pokiaľ ide o údaje, talentovaný Angličan vyniká najmä v pokročilých analytických modeloch, ktoré hodnotia schopnosť hráča zvýšiť šance tímu na skórovanie prostredníctvom nábehov a driblingu. V strede parku a vo vlastnej tretine patril v minulej sezóne medzi hŕstku najlepších hráčov Bundesligy, napríklad spolu s Konradom Laimerom a Kevinom Kamplom z Lipska.

Oboch týchto hráčov však prevyšoval svojím pohybom v záverečnej tretine, kde si nebezpečnejšie príležitosti na skórovanie vytváral iba Christoph Baumgartner z Hoffenheimu. Spomedzi stredopoliarov Bellingham umožnil najviac driblingov do voľného priestoru a jeho krížne prihrávky boli podľa údajov tiež najefektívnejšie. Keď mal loptu v držaní, len zriedkavo ju stratil a napríklad v Bundeslige bol najčastejšie faulovaným hráčom na pozícii šestky.

V ukazovateľoch techniky prihrávok nepatril medzi absolútnu elitu, ale vo všeobecnosti dosahoval lepšie výsledky ako 90 % ostatných stredopoliarov. Platilo to pre podiel prihrávok vo všetkých tretinách ihriska, tie finálne, percento prihrávok do šestnástky, počet prienikových pasov a ďalšie dôležité atribúty. Okrem toho mu výborný pohyb umožňoval, aby sám nebezpečne strieľal. Z hľadiska objemu a kvality bol opäť jedným z najaktívnejších stredopoliarov v lige.

V defenzívnejšej úlohe nie je typickým strojcom na získavanie lôpt, ale výborne číta hru a dokáže ich v dôležitých momentoch vybojovať. Je mimoriadne dobrý v aktivite na lopte a ak sa rozhodne zasiahnuť, v deviatich z desiatich prípadov zastaví akciu súpera.

Kľúčová sezóna kariéry pre Krála

Union Berlín si v minulej bundesligovej sezóne zabezpečil priamy postup do skupinovej fázy Ligy majstrov a pred začiatkom letnej prípravy angažoval do svojho tímu českého univerzála Krála. V prvoligovom futbale začínal ako stopér, ale po prestupe do Slavie ho tréner Jindřich Trpišovský v druhej polovici sezóny 2018/19 videl skôr ako ofenzívneho box-to-box záložníka.

V tejto novej úlohe Král zaujal najmä svojou kreativitou. Nebál sa šikovných riešení vo finálnej tretine, rozdeľoval veľmi presné dlhé lopty a ponúkal výborné finálne prihrávky. Hneď v nasledujúcej sezóne zamieril do ruského Spartaka Moskva, kde sa jeho pozícia opäť zmenila - väčšinu času na ihrisku trávil ako defenzívny záložník.

A opäť to bol iný Král. S loptou pri nohách namiesto kreatívnych riešení najčastejšie volil vyvážanie lopty do priestoru a dribling a v oboch činnostiach patril k najzaujímavejším šestkám v ruskej najvyššej súťaži. Nasledujúca sezóna 2020/21 bola pravdepodobne najlepšia v jeho kariére a všetky svoje schopnosti skĺbil s najlepším efektom, keď sa vrátil na pozíciu čísla osem.

V strede poľa využíval svoj prehľad a schopnosť prekonávať veľké vzdialenosti nábehmi, ku ktorým pridával aj výborné čísla v dôležitých defenzívnych ukazovateľoch a bol mimoriadne platný v momentoch, keď prišiel s loptou do útočnej tretiny. Tam opäť uplatnil najmä svoj cit pre finálnu prihrávku.

Po neúspešnom hosťovaní vo West Hame sa český internacionál pevne usadil v základnej zostave bundesligového Schalke, ale jeho čísla do istej miery ovplyvnili aj slabé výkony tímu, ktoré napokon vyústili do absolútneho zostupu. Väčšinu minút odohral na poste defenzívneho záložníka, len v niekoľkých zápasoch mu bola pridelená útočnejšia úloha.

Kráľova posledná sezóna.
Kráľova posledná sezóna.Livesport

Vpredu opäť hrozil najmä nábehmi, z ktorých sa mu niekoľkokrát podarilo dostať aj do nebezpečných streleckých pozícií vo vnútri šestnástky. Vždy sa mu však nepodarilo zakončiť, a preto ukončil ročník bez jediného gólu alebo asistencie. Vo finálnej tretine bol však pre svoj tím cenný prihrávkami, najmä diagonálnymi a centrami z hĺbky pravej polovice ihriska.

Čaká ho najdôležitejšia sezóna v kariére. Prestupuje do tímu hrajúceho Ligu majstrov, je v najlepšom futbalovom veku a bude chcieť ukázať, že sa dokáže presadiť v tíme s vysokými ambíciami. A ak príde na pozíciu číslo osem, kde najviac predá svoje schopnosti, mohol by sa potenciálne stať užitočnou posilou.