Desať sezón, 70 gólov a 68 asistencií. Lipsko sa lúči s Forsbergom, odchádza do MLS

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Desať sezón, 70 gólov a 68 asistencií. Lipsko sa lúči s Forsbergom, odchádza do MLS
Emil Forsberg sa s fanúšikmi Lipska lúčil emotívne.
Emil Forsberg sa s fanúšikmi Lipska lúčil emotívne.Profimedia
Nikdy nemal okolo seba auru superhviezdy, ale nikto nepochybuje o tom, že Emil Forsberg (32) je výnimočným a nadštandardným hráčom. Aj preto sa ocitol na radare európskych gigantov, tí však majú smolu. Stredopoliar bundesligového Lipska sa vzdáva starého kontinentu a mieri do zámorskej MLS.

Keď Forsberg v sobotňajšom zápase Lipska proti Hoffenheimu nastúpil v 66. minúte na ihrisko, všetkým na štadióne bolo jasné, že sú svedkami rozlúčky veľkej hviezdy. Väčšina fanúšikov v tej chvíli vstala zo sedadiel a zatlieskala. Keď Švéd o štyri minúty neskôr strelil víťazný gól, ovácie boli ešte hlasnejšie. Takúto rozlúčku by si želal každý hráč.

Lipsko aj Red Bull New York po zápase potvrdili, že Forsberg mieri do zámoria, kde podpísal zmluvu do roku 2026 s ročnou opciou. "Sme veľmi radi, že sme do nášho klubu mohli priviesť hráča Emilovho kalibru. Množstvo skúseností, ktoré získal v Európe, bude skvelým prínosom pre náš tím," uviedol vo vyhlásení športový riaditeľ amerického celku Jochen Schneider.

Oba kluby spája Red Bull, čo jasne naznačuje, že prestup do zámoria je súčasťou spolupráce medzi sesterskými klubmi. "Sme vďační za podporu zo strany Red Bull Soccer. Tento transfer je prejavom filozofie Red Bullu, ktorá spočíva vo vysoko intenzívnom a útočnom futbale. Spája viacero klubov, čo len podporuje silu tohto systému. Emil má úžasný talent a schopnosti, ktoré pomôžu aj rozvoju mladých hráčov. Už sa nevieme dočkať, kedy ho uvidíme na ihrisku Red Bull Areny v roku 2024," dodal Schneider.

Tím z New Yorku získal vo Forsbergovi futbalistu, ktorý počas osemročného pôsobenia v Lipsku strelil 70 gólov a pridal 68 asistencií v 323 zápasoch vo všetkých súťažiach. To z neho robí jednu z klubových legiend.

Lipsko podpísalo zmluvu so šikovným stredopoliarom v januári 2015, pričom do pokladnice švédskeho Malmö vtedy putovalo 3,7 milióna eur. Forsberg sa následne stal kľúčovým prvkom hry RB a pomohol klubu aj do Ligy majstrov. Lipsko sa následne etablovalo medzi bundesligovou elitou a dvakrát ovládlo Nemecký pohár.

Na jeseň Švéd zasiahol do 20 zápasov vo všetkých súťažiach. Jeho vyťaženie však bolo menšie, odohral len 871 minút. "V Lipsku som strávil úžasné roky, podarilo sa nám prejsť neuveriteľnú cestu," nechal sa počuť.

"V tomto úžasnom meste a v tomto výnimočnom klube som strávil viac ako štvrtinu svojho života a nikdy nezabudnem na všetko, čo som tu zažil. Do Lipska som prišiel ako mladík s veľkými snami. Teraz som využil príležitosť vyskúšať niečo iné a teším sa na presun do New Yorku. Lipsko nám však bude veľmi chýbať. Vždy som hovoril, že milujem fanúšikov, tento klub a toto mesto. Na tom sa nič nezmení," rozlúčil sa Forsberg s tímom a jeho fanúšikmi.