Flashscore Focus: Najprekvapivejší majstri alebo 5 000:1 na líšky, kráľ Giroud a šprintujúci vlci

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Flashscore Focus: Najprekvapivejší majstri alebo 5 000:1 na líšky, kráľ Giroud a šprintujúci vlci
Triumfálna jazda Leicesteru ulicami mesta s majstrovskou trofejou.
Triumfálna jazda Leicesteru ulicami mesta s majstrovskou trofejou.Profimedia
Nemecká Bundesliga má po dlhých 11 rokoch vlády Bayernu Mníchov nového kráľa. Sú ním futbalisti Bayeru Leverkusen, ktorí na začiatku tisícročia dostali prezývku Neverkusen, pretože nedokázali vyhrať žiadnu trofej, aj keď k tomu mali blízko. Teraz to všetko vymazali skvelým predstavením - päť kôl pred koncom majú pred Bayernom nedostihnuteľný 16-bodový náskok a už tak úžasný príbeh tímu trénera Xabiho Alonsa (42) umocňuje fakt, že zatiaľ v ročníku nepoznali trpkosť prehry.

Leverkusen natiahol svoju sériu bez prehry v tejto sezóne už na 44 súťažných zápasov v rade (okrem Bundesligy Bayer doteraz neprehral v Európskej lige ani v domácom pohári). Na začiatku sezóny s ním odborníci takmer vôbec nepočítali. Flashscore Focus sa preto pozrel na niekoľko ďalších nečakaných šampiónov z popredných európskych líg nedávnej minulosti.

1991: Sampdoria Janov

Ani Juventus a AC Miláno s Interom, ani AS Rím či dokonca obhajca titulu z predchádzajúceho roka Neapol. V sezóne 1990/91 titul v talianskej Serii A prekvapujúco získala Sampdoria Janov, išlo o jej prvé a zatiaľ posledné scudetto. Hlavnými architektmi úspechu boli brankár Gianluca Pagliuca a útočníci Roberto Mancini a Gianluca Vialli, ktorý sa pod vedením srbského trénera Vujadina Boskova stal kráľom strelcov celej sezóny.

Skóroval 19-krát, pričom za sebou nechal nemeckého stredopoliara Lothara Matthäusa z Interu (16 gólov), Tomáša Skuhravého z tímu mestského rivala FC Janov (15) a Roberta Baggia z Juventusu a Jürgena Klinsmanna z Interu (obaja 14). Sampdoria sa v nasledujúcej sezóne dokonca dostala do finále vtedajšieho Pohára majstrov európskych krajín (predchodca Ligy majstrov), kde ju vyradil až v predĺžení priamy kop Ronalda Koemana z Barcelony.

1995: Blackburn

Od sezóny 1992/93 funguje najvyššia anglická súťaž pod názvom Premier League. Na úvodný ročník pod novou identitou sa do nej po dlhých 26 rokoch vrátil Blackburn Rovers. Klub, ktorý financoval miestny oceliarsky magnát Jack Walker, skončil ako nováčik okamžite na skvelom štvrtom mieste. V nasledujúcej sezóne skončil druhý a o rok neskôr už bol o bod pred hegemónom 90. rokov Manchestrom United, ktorý viedol legendárny Alex Ferguson.

Hlavnou hviezdou tímu trénera Kennyho Dalglisha bol strelec Alan Shearer. Jeho 34 gólov (v 42 zápasoch) mu vynieslo Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca v Európe. Skvelé výkony Blackburnu sa odrazili aj v zložení jedenástky sezóny. Okrem Shearera sa v nej ocitlo päť hráčov Rovers - Tim Flowers, Graeme Le Saux, Colin Hendry, Tim Sherwood a Chris Sutton.

2001: Boavista Porto

Portugalskému futbalu dominujú tri kluby: Benfica (38 titulov), FC Porto (30) a Sporting (19). Od roku 1934, keď bola založená miestna liga, sa len dvakrát stal majstrom niekto iný. Prvýkrát sa to podarilo v roku 1946 Belenenses a druhýkrát narušila veľkú trojku Boavista Porto v sezóne 2000/01, keď skončila o bod pred mestským rivalom FC Porto. Prekvapujúci titul získal klub vďaka rovnako prekvapujúco dobre organizovanej hre.

Prepracovaná obrana inkasovala za celú sezónu iba 22 gólov. Mužstvo v šachovnicových dresoch bolo veľmi úspešné aj smerom dopredu, keď strelilo 63 gólov (druhý najvyšší počet po FC Porto). Kompaktnosť Boavisty v tejto sezóne potvrdzuje aj fakt, že takmer celé mužstvo si rovnomerne rozdelilo presné zásahy. Najlepší strelec Duda sa s 11 gólmi nezmestil ani do prvej desiatky elitných kanonierov ligy. Dôležitými členmi zostavy boli aj brankár Ricardo Pereira, obranca a kapitán Pedro Emanuel a záložník Petit.

2009: Wolfsburg

Z úvodných ôsmich zápasov bundesligovej sezóny 2008/09 Wolfsburg tri vyhral, štyrikrát remizoval a raz vyšiel naprázdno. Ďalšia prehra prišla v deviatom kole na pôde Bayernu Mníchov. Skutočne nič nenasvedčovalo tomu, že by sa v súťaži malo stať niečo prekvapujúce, a nie ešte v podaní klubu z mesta Volkswagenu. Vlci však v druhej polovici ligy rozbehli šou takým spôsobom, že na konci sezóny sa im podarilo získať nemecký titul.

Zatiaľ jediný ligový triumf klubu v histórii režíroval z lavičky obávaný Felix Magath, pričom najvýraznejšie zásluhy na tom mali strelci Edin Džeko a Grafite. Spoločne vsietili 54 ligových gólov, Brazílčan bol s 28 trefami kráľom strelcov, posila z Teplíc skončila hneď za ním s 26 gólmi. Celkovo skóroval bosniansky dlháň vo všetkých súťažiach 36-krát.

2012: Montpellier

Keď v roku 2011 prevzali slávny Paríž Saint-Germain bohatí katarskí majitelia, očakávalo sa, že parížsky klub de facto okamžite ovládne francúzsky futbal. Napriek tomu si musel na prevzatie moci chvíľu počkať. Sezóna 2011/12 patrila úplne inému tímu, od ktorého by to málokto čakal. Veď Montpellier skončil v predchádzajúcej sezóne v tabuľke Ligue 1 až na 14. mieste, len tri body od zostupových priečok.

Napriek tomu už v jeho zostave zaujal mladý, nebojácny kanonier - Olivier Giroud. Do Montpellieru prestúpil v roku 2010 ako 23-ročný z druholigového Tours a stal sa kľúčovou postavou tímu v majstrovskej sezóne. S 21 gólmi bol najlepším strelcom Ligue 1 a pridal deväť asistencií. Po sezóne prestúpil do Arsenalu ... Inak priemerný tím doviedol k titulu tréner René Girard. Pre bývalého kouča francúzskej dvadsaťjednotky to bola jediná trofej v pozícii hlavného trénera.

2016 - Leicester

Z nuly hrdinom. Leicester City ako nováčik Premier League v sezóne 2014/15 bojoval do posledných chvíľ o záchranu. Pred novou sezónou boli vyhliadky ešte horšie. Podľa stávkových kancelárií aj odborníkov bol hlavným kandidátom na zostup. Kurz na to, že elitu opustí, bol len 1,75...

Čierne scenáre naznačovalo aj zloženie kádra či osoba nového trénera, ktorým sa stal Talian Claudio Ranieri po tom, čo ho po zahanbujúcej prehre s Faerskými ostrovmi vyhodili z predchádzajúceho angažmánu pri gréckej reprezentácii. Líšky z Leicesteru ale všetkým vytreli zrak. A namiesto toho, aby zostúpili, vyhrali Premier League - pri kurze 5 000:1!

Medzi žrďami majstrovského tímu čaroval Dán Kasper Schmeichel, obrana stála na Wesovi Morganovi, Robertovi Huthovi či Christianovi Fuchsovi. Stred poľa sa spoliehal na skvelé duo Danny Drinkwater a N'Golo Kanté. Hlavnou ofenzívnou silou boli Riyad Mahrez a Jamie Vardy, s 24 gólmi najlepší strelec sezóny.

Prekvapiví šampióni ligových súťaží.
Prekvapiví šampióni ligových súťaží.Flashscore