Prekvapenia víkendu podľa dát: Jedna z najpevnejších obrán v Európe odolá i v Lyone

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Jedna z najpevnejších obrán v Európe odolá i v Lyone
Lyon sa po nevýraznom začiatku sezóny otriasol, ale Brest je v ligovej tabuľke druhý hneď za PSG.
Lyon sa po nevýraznom začiatku sezóny otriasol, ale Brest je v ligovej tabuľke druhý hneď za PSG.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Bochum - Heidenheim (sobota, 15:30)

Zatiaľ čo v nemeckej Bundeslige je o majstrovskom titule v podstate rozhodnuté, boj o udržanie sa naberá na obrátkach. Rovnako ako v minulej sezóne sa mu nevyhne ani Bochum, ktorý momentálne delia od barážovej pozície len tri body. V klube navyše panuje veľmi vyhrotená atmosféra, o čom svedčí aj fakt, že vedenie sa rozhodlo odvolať trénera Thomasa Letscha iba šesť kôl pred koncom sezóny. Ligovú príslušnosť navyše nezachráni lodivod zvučného mena, ako by sa v takejto situácii dalo očakávať, ale súčasný kouč tímu do 19 rokov Heiko Butscher.

Naopak, nálada v tábore Heidenheimu je výborná. Desaťbodový náskok pred šestnástym Mainzom s veľkou pravdepodobnosťou bude stačiť na záchranu, fanúšikovia sa pritom v krátkom čase mohli tešiť aj z niekoľkých nečakaných výsledkov. Najprv si nováčik ligy priviezol cenný bod z tretieho Stuttgartu a potom na domácej pôde uštedril šokujúcu, ale zaslúženú prehru Bayernu Mníchov.

A je celkom možné, že na svoje výborné výkony dokáže nadviazať aj proti súperovi, ktorý by mal vyhovovať jeho štýlu hry. Bochum napriek postaveniu v tabuľke nastupuje s jedným z najvyšších defenzívnych blokov v lige a často má problémy zachytávať protiútoky súpera. Svedčí o tom nielen vysoký počet očakávaných inkasovaných gólov z týchto situácií, ale aj tretí najvyšší počet reálnych.

Hoci sa Heidenheim zvyčajne veľmi ťažko presadzuje súvislým tlakom, v Bundeslige momentálne neexistuje tím, ktorý by brejky riešil efektívnejšie. Strelil z nich 56 % svojich gólov (bez penált), teda rovných 20. To je o jeden gól viac, ako vďaka protiútokom strelili ligoví giganti Bayer Leverkusen a RB Lipsko.

Ďalšou hernou disciplínou, ktorú tréner Frank Schmidt praktizuje v Heidenheime už takmer 17 rokov, je hra vzduchom. Prejavuje sa to nielen pri perfektne zvládnutých štandardných situáciách, ale aj ako majstrovský plán vo finálnej tretine. A to jeho víkendovému protivníkovi vôbec nevyhovuje. Bochum pri výbere trénera siahol do vlastných zdrojov, a preto by nemal do konca sezóny meniť základné herné princípy. Aj z tohto pohľadu to bude mať tento víkend so ziskom bodov veľmi ťažké.

Lecce - Empoli (sobota, 15:00)

Veľmi rušno je aj na chvoste tabuľky Serie A, kde tímy na 13. a 19. mieste delí len päť bodov. Aj pri tomto dueli sa bavíme o tímoch, v ktorých prišlo k zmene na trénerských postoch. Kým Empoli privítalo Davideho Nicolu v polovici januára, Luca Gotti sa funkcie ujal iba pred necelým mesiacom. Aspoň malá vzorka údajov teda existuje len v prípade prvého menovaného.

Ako to už v takýchto situáciách býva, ako prvá sa zlepšila defenzíva. Kým v ére pred Nicolom tím inkasoval 1,33 očakávaného gólu na zápas, v posledných 11 stretnutiach je to len 1,13, čo je v sledovanom období 10. najlepší výsledok v celej lige. A to je pre nefungujúci útok Lecce veľmi zlá správa.

V tomto kalendárnom roku si totiž žlto-červení nielenže vytvárajú šance na úrovni 0,97 xG na zápas, ale veľkým problémom je pre nich aj naozaj vysoký počet premárnených šancí. Podľa dátových modelov malo mužstvo streliť približne 13 gólov, no reálne trafilo cieľ len päťkrát. Vzhľadom na nízku veľkosť vzorky je veľmi pravdepodobné, že slabá produktivita je z veľkej časti spôsobená jednoducho smolou v zakončení, ale aj tak je to alarmujúce.

Čo je však pre Lecce už úplne preukázateľným problémom, je absencia vykartovaného útočníka Nikolu Krstoviča. Hoci aj on výrazne prispel k nevyužitým šanciam, stále je najlepším strelcom tímu a hráčom, ktorý dokáže svojím pohybom spôsobiť súperovi veľké problémy v záverečnej tretine. Hoci stávkové kancelárie favorizujú domácich, aktuálne výkony hovoria skôr v prospech Empoli.

Lyon - Brest (nedeľa, 20:45)

Hoci tomu divoká výhra 4:3 nad predposlednými Métami spred týždňa na prvý pohľad nenasvedčuje, Brest sa momentálne môže pochváliť jednou z najlepších obrán v TOP 5 ligových súťaží sveta. Od decembra inkasovala defenzíva v 15 stretnutiach iba osem gólov a svojim súperom dovolí menej ako jeden očakávaný gól na zápas.

Tridsaťročný Francúz Pierre Lees-Melou prežíva životnú sezónu, keď nielenže fantasticky bráni, ale vyniká aj vedením lopty v strede ihriska a schopnosťou odolávať súperovmu presingu. Dobre si počínajú aj stopéri Brendan Chardonnet a Lilian Brassierer, pravý obranca Kenny Lala (ktorý si však odpykáva trest) je nepreniknuteľným múrom a nesmieme zabudnúť ani na Marca Bizota, ktorý je podľa modelov hodnotiacich kvalitu chytania jedným z najlepších brankárov v Ligue 1.

Lyon síce vyrukuje na tento dokonale namiešaný defenzívny kokteil s veľmi kvalitným útokom, avšak pravdou je, že oba tímy mali podľa modelov získať v posledných 15 zápasoch rovnaký počet bodov. Aj to je dôvod, prečo nadchádzajúci duel nemá jasného favorita.