Prekvapenia víkendu podľa dát: Everton, Union Berlín a Malorka pôjdu zaskočiť favoritov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Everton, Union Berlín a Malorka pôjdu zaskočiť favoritov
Everton sa naposledy tešil z bodu v Bournemouthe pred šiestimi rokmi.
Everton sa naposledy tešil z bodu v Bournemouthe pred šiestimi rokmi.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Bournemouth - Everton, sobota 16:00

Čaro anglickej Premier League spočíva okrem iného v tom, že aj v zápase medzi 13. a 16. tímom sa dá nájsť nespočetné množstvo zaujímavých zápletiek. Tak ako v prípade sobotňajšieho duelu na Vitality Stadium. Sean Dyche aj Andoni Iraola, pre ktorého je to navyše premiérová sezóna v ostrovnom futbale, predpisujú svojim zverencom hru, s ktorou by sa za iných okolností mohli pokojne pohybovať minimálne v pokojnom strede tabuľky.

Oba tímy v poslednom čase definuje predovšetkým dobre fungujúca defenzíva, ale to je pomerne známa vec. Ak si zoberieme vzorku zápasov začínajúcich v decembri, teda posledných 15 kôl, Bournemouth je štvrtou najlepšou obranou ligy z hľadiska kvality povolených gólových príležitostí, zatiaľ čo Everton je na dostrel siedmej pozície.

Proti domácim hrá fakt, že sa pravdepodobne nebudú môcť opäť spoľahnúť na lídra defenzívy Marcosa Senesiho. Nielenže je aktívnym stopérom s druhým najvyšším počtom defenzívnych akcií, ale patrí aj k najlepším v rozohrávke. Nikto nemá na konte viac prienikových prihrávok, väčší počet pasov do finálnej tretiny zaznamenali už iba obrancovia Manchestru City.

Everton je mimoriadne špecifickým tímom z hľadiska spôsobu vytvárania šancí. Za posledné tri mesiace strelili z nepretržitého tlaku s loptou iba jeden gól! Je treba dodať, že je to spôsobené aj veľkou dávkou smoly, prípadne streleckej nemohúcnosti, keďže podľa metriky xG ich malo byť približne päť. Nič to však nemení na tom, že hlavnou stratégiou tímu sú centre, perfektne zvládnuté štandardné situácie a tiež protiútoky.

Zatiaľ čo Bournemouth inkasuje z brejkov len veľmi sporadicky, centre mu robia obrovské problémy a podľa hĺbkovej analýzy z nich púšťa súperov do najväčších šancí. To sa potvrdilo aj v prvom vzájomnom zápase, v ktorom Everton získal všetky tri body po jasnom víťazstve 3:0. O tom, že to bol zaslúžený triumf, svedčí aj skóre 3,10:0,91 v kolónke očakávaných gólov. Nájde Iraola tentoraz spôsob, ako sa proti nepríjemnému súperovi ubrániť, alebo príde ďalšia domáca prehra?

Eintracht Frankfurt - Union Berlín, sobota 15:30

Union Berlín je jedným z tímov, ktorým v aktuálnej sezóne prospela zmena trénera. Nenad Bjelica nahradil na lavičke Ursa Fischera koncom novembra, keď sa tím nachádzal v zóne zostupu. Výkony však nezodpovedali jeho pozícii a svoju úlohu pravdepodobne zohral aj psychologický faktor. Preto postup na aktuálne 13. miesto s deväťbodovým náskokom na barážovú pozíciu nie je vôbec prekvapujúci.

Po náročných stretnutiach proti rozbehnutým tímom Dortmundu a Stuttgartu dokázal Union pred reprezentačnou prestávkou zdolať Brémy a tento víkend bude chcieť obrať o body ďalšieho favorita. A opäť to bude tím s pohárovými ambíciami. Skrátka, bude to súboj efektívneho útoku Frankfurtu proti pevnej obrane Unionu. O tom, aký vyrovnaný môže zápas byť, svedčí aj metrika xPoints, podľa ktorej mali oba tímy získať v posledných 15 zápasoch rovnaký počet bodov.

Útok Unionu je síce veľmi jednorozmerný, ale to, čo robí, robí dobre. Konkrétne centrované lopty, ktoré sú pod vedením Bjelicu takmer najefektívnejšie v celej Bundeslige. Ako ste si už možno domysleli, Frankfurt je najhorším tímom ligy, čo sa týka percentuálnej úspešnosti defenzívnych hlavičkových súbojov. A to nie je jediná vec, pretože hráči Unionu sú dobrí v realizácii prienikových prihrávok do priestorov pre spätnú prihrávku, pričom sobotňajší súper je zraniteľný pri ich zachytávaní.

Frankfurt je tímom zameraným na brejky, ale Union je pozorný hlavne pri bránení protiútokov a túto silnú stránku súpera by mal do značnej miery eliminovať. Ďalším argumentom pre možné prekvapenie je absencia defenzívne zdatného dua Sebastian Rode a Aurélio Buta.

Valencia - Malorka, sobota 18:30

Hráči Valencie si tiež zvykajú na nového trénera. Rubén Baraja prevzal mužstvo v polovici februára a zatiaľ ho dirigoval v štyroch zápasoch. Jeho tím v nich získal päť bodov, najmä vďaka húževnatej obrane. Je zrejmé, že pokiaľ ide o útok, nemal čas realizovať príliš veľa vlastných nápadov. Valencia si stále vytvára veľmi málo nebezpečných šancí (nefunkčný útok je to, čo ju v tejto sezóne trápi najviac), čo môže byť proti kvalitnej obrane Malorky veľký problém.

Navyše budú čeliť ofenzíve, ktorá je pomerne pestrá a má širokú škálu riešení v záverečnej tretine, z ktorých sú kvalitné najmä centre z hĺbky, ktoré dobre zbierajú urastení útočníci Vedat Muriqi a Cyle Larin. Valencia má najhoršiu úspešnosť obrany vo vzduchu a v poslednom čase vyhráva aj nízke percento odrazených lôpt, čím sa dostáva pod tlak. Baraja tento neduh zatiaľ neodstránil.

Malorka s aktuálne zraneným slovenským stopérom Martinom Valjentom dosiahla v poslednom čase niekoľko zaujímavých výsledkov vrátane víťazstva nad druhou Gironou. Vzhľadom na súčasný stav oboch tímov by minimálne deľba bodov nebola prekvapením. Prvý vzájomný zápas sa skončil remízou 1:1, pričom išlo o pomerne nudné divadlo s minimom zaujímavých šancí. A rovnaký scenár sa môže odohrať aj tentoraz.