Prekvapenia víkendu podľa dát: United a Lazio zlyhajú, Brest si odviezie body z Lens

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: United a Lazio zlyhajú, Brest si odviezie body z Lens
Fernandes sa v jesennom zápase s Evertonom cez Gueyeho nepresadil.
Fernandes sa v jesennom zápase s Evertonom cez Gueyeho nepresadil.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Manchester United - Everton (sobota, 13:30)

Na sklonku februára vedenie anglickej Premier League znížilo Evertonu bodový odpočet za porušenie finančných pravidiel z 10 bodov na šesť a liverpoolský klub aj vďaka tomu poskočil na 16. priečku tabuľky s päťbodovým náskokom na zostupové pozície. Rozhodne nie je vylúčené, že svoje miesto do konca sezóny ešte vylepší. Predvádzané výkony tomu totiž nasvedčujú, a to najmä z pohľadu fungovania ich obrany.

Čísla hovoria jasnou rečou. Menší objem nebezpečných striel ako Toffees svojim súperom v tejto sezóne povoľujú už iba Liverpool, Manchester City a Arsenal, čo sú zároveň jediné tri celky, ktoré v súťaži inkasovali menší počet gólov ako Everton. V stopérskej dvojici operuje spoločne s lídrom Jamesom Tarkowskim iba 21-ročný Angličan Jarrad Branthwaite, možno jeden z najviac skloňovaných hráčov letného prestupového obdobia.

Stačí si spomenúť na jeho fenomenálny výkon v mesiac starom dueli proti Manchestru City, počas ktorého sa človek nemohol zbaviť dojmu, že sleduje elitného stopéra v najlepšom futbalovom veku. To všetko za pomoci nielen svojho kolegu stopéra, ale aj výborne brániacich stredopoliarov OnanuGarneraGueyeho. Spoločne tvoria veľmi ťažko prekonateľný stred poľa, či už prihrávkami, alebo nábehmi s loptou. Teraz sa o tom môže presvedčiť ďalší tím z Manchestru.

Poradie Premier League podľa očakávaných bodov.
Poradie Premier League podľa očakávaných bodov.Livesport

Hoci sú United stávkovými kanceláriami pasovaní do role výrazných favoritov, tak podľa dátovej metriky očakávaných bodov by mali za Evertonom zaostávať o sedem bodov. Pred nadchádzajúcim duelom s pevnou defenzívou rozhodne nie je dobrým signálom, že počnúc decembrom ide až o 11. najlepší útok ligy z hľadiska vytvorených očakávaných gólov. Erikovi ten Hagovi bude naďalej chýbať strelec Rasmus Højlund a zatiaľ nešpecifikované zdravotné problémy trápia aj Marcusa Rashforda a Harryho Maguirea.

Aj keď má Everton počas celej sezóny problémy s premieňaním šancí, v súvislosti s ich útokom sa nájdu aj pozitíva. Narazia na seba celky, ktorých herný systém je založený na rýchlom prechode do útoku. Zatiaľ čo Toffees brejky bránia skvele, Red Devils sú z nich nesmierne zraniteľní. Potom sú tu štandardné situácie - najväčšia zbraň Dycheovho výberu. Everton si z nich vytvoril už 17 očakávaných gólov, čo je v ostrom kontraste s druhým najlepším tímom v tejto metrike Liverpoolom (11). Dá sa teda očakávať vyrovnaná bitka.

Lazio - Udinese (pondelok, 20:45)

Hráči Lazia Rím sa v posledných dňoch musia poriadne otáčať. Majú za sebou nielen derniéru v Lige majstrov, kde ich zastavil Bayern Mníchov, ale aj divoký zápas Serie A proti AC Miláno. Piatková prehra bude mať veľký vplyv aj na nadchádzajúci zápas proti Udinese. Hlavne preto, že Lazio malo vylúčených troch hráčov...

Kartový trest si budú v pondelňajšej dohrávke odpykávať krajní obrancovia PellegriniMarušič, ústredný stopér tímu Romagnoli, tretí najvyťaženejší hráč z poľa Guendouzi a pre zranenie nenastúpi taliansky mladík Rovella, jedna z najlepších defenzívnych šestiek aktuálnej sezóny. Hoci treba brať do úvahy aj to, že Udinese nebude môcť poslať do hry talentovaného stredného obrancu Eboseleho a defenzívneho záložníka Wallacea, zásah do fungovania tímu Lazia bude obrovský.

Kouč Maurizio Sarri sa bude snažiť nájsť recept na hlboký obranný blok Udinese, čo je niečo, s čím v tejto sezóne jeho tím pravidelne bojuje. Nízky počet vytvorených nebezpečných striel bol spoločným menovateľom výkonu proti Monze, Salernitane, Janovu aj Verone. Aj keď brejky Udinese by obrana v najsilnejšom zložení mala v pohode zvládať, otázkou bude, ako dobre sa podarí absentujúcich hráčov nahradiť.

Hostia budú mať navyše viditeľnú prevahu vo vzduchu, pretože bránenie hlavičkových súbojov je jednou zo slabín domácich a z centrov zo strany dovoľujú súperom veľmi nebezpečné strely. Vo finálnej tretine pritom ide o hlavný plán hostí, pričom ich pasy sú jednoznačne tými najlepšie zvládnutými v celej lige.

Lens - Brest (sobota, 21:00)

Fanúšikov francúzskeho futbalu čaká tento víkend viacero veľmi zaujímavých duelov, medzi ktoré bezpochyby patrí aj ten medzi druhým Brestom a šiestym Lens. V ňom je do roly favorita pasovaný domáci celok, avšak aktuálna forma hovorí skôr v prospech súpera.

Čo sa týka kvality obrán a útokov od začiatku decembra, teda v ukážke posledných 11 zápasov, Brest si počína veľmi dobre. S 0,8 povolenými očakávaným gólmi na zápas má v tomto období najmenej priepustnú defenzívu a vďaka výborne chytajúcemu Marcovi Bizotovi inkasoval z hry len tri góly.

Veľmi dobre navyše funguje aj útok. Brest od decembra dosiahol 18 gólov, iba o jeden menej ako rozbehnuté Marseille. Lens si smerom dopredu síce tiež počínalo výborne, ale povolilo výrazne vyšší objem šancí a výsledkom bolo o šesť inkasovaných zásahov viac.

Brest určite nepríde na Stade Bollaert-Delelis brániť a možno čakať rýchle kontry zakončené centrami zo strán, s ktorými by mohlo mať Lens problémy. Navyše domácim vážne hrozí, že pre problémy s ramenom nebude môcť nastúpiť útočník Elye Wahi, autor piatich ligových gólov, ktorý dokázal skórovať vo všetkých troch predchádzajúcich kolách. Ak by sa tak skutočne stalo, šance Brestu na zisk bodov by sa ešte zvýšili.