Prekvapenia víkendu podľa dát: Mainz v starých koľajach a Horejšova premiéra s bodmi?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Mainz v starých koľajach a Horejšova premiéra s bodmi?
Nový tréner Mainzu Bo Henriksen.
Nový tréner Mainzu Bo Henriksen.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Mainz - Mönchengladbach, sobota 15:30

Kým v minulej bundesligovej sezóne sa Mainz dlho držal na pohárových priečkach, o ktoré napokon prišiel pre zlé výsledky v samom závere, v aktuálnom ročníku sa tím postupne prepadol až na 17. zostupové miesto v ligovej tabuľke. Reakcia vedenia na neutešenú situáciu prišla v polovici februára, keď sa rozlúčil tréner Jan Siewert a nahradil ho Dán Bo Henriksen.

Bývalý manažér Midtjyllandu či naposledy FC Zürich začal v novom pôsobisku presvedčivým víťazstvom doma proti Augsburgu, potom jeho zverenci napriek prehre 1:2 podali sympatický výkon doma s vedúcim Bayerom Leverkusen. Proti Mönchengladbachu však bude veľmi ťažké vrátiť sa na víťaznú vlnu. Je nepravdepodobné, že by nový tréner dokázal v takom krátkom čase vyriešiť všetky problémy, ktoré Mainz v tejto sezóne trápia.

Najmä nefunkčný útok. Podľa dátových modelov si mužstvo vytvára veľmi málo striel z nebezpečných priestorov, čo sa odráža aj na celkovom počte strelených gólov z hry (17), čo je v priemere len 0,74 na jeden zápas. Horšie je na tom už len Kolín. Pred Henriksenovým príchodom hral Mainz vo vysokom defenzívnom bloku (zhruba na úrovni Lipska a Stuttgartu) a zatiaľ sa zdá, že by mal v tomto prístupe pokračovať. Naznačuje to nielen štýl hry, ktorý Dán praktizoval počas svojho predchádzajúceho pôsobenia, ale aj priebeh predchádzajúcich dvoch stretov.

Odvážny prístup sa však tento víkend nemusí vyplatiť. Gladbach je momentálne na piatom mieste vo všetkých najdôležitejších ukazovateľoch týkajúcich sa brejkových situácií, t. j. v celkovom počte brejkových situácií na zápas, vytvorených očakávaných gólov i reálnych zásahov. Skóroval z nich 14-krát, čo je o jeden menej ako počet gólov, ktoré z protiútokov strelili Bayern Mníchov či Stuttgart. Na druhej strane Mainz z týchto situácií inkasoval už desaťkrát.

Absencia Anthonyho Caciho bude pre domácich veľkou stratou. Druhý najvyťaženejší hráč tímu je jedným z najlepšie brániacich krajných obrancov v Bundeslige, a keďže súper si na jeho strane vytvára najväčší objem šancí, bude takmer nemožné adekvátne nahradiť jeho schopnosti. Nehovoriac o tom, že je tiež pomerne kľúčovým hráčom i pri rozohrávke. To všetko naznačuje, že Borussia neodíde z Mainzu s prázdnymi rukami.

Montpellier - Štrasburg, nedeľa 15:00

Pre oba tímy ide o mimoriadne dôležitý zápas. Montpellier je len bod pred Lorientom na barážovom 16. mieste, zatiaľ čo Štrasburg má na konte iba tri body. Treba poznamenať, že obaja sa nachádzajú v zložitej situácii, najmä pre veľmi nepriaznivý žreb z posledných týždňov.

Montpellier sa v predchádzajúcich piatich dueloch stretol s Lille, Rennes, Lyonom a naposledy s Marseille a z týchto zápasov si odniesol iba jediný bod. V podobnej situácii boli aj hostia, ktorí sa vo februári museli skloniť pred PSG, Lensom či druhým Brestom.

Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá hodnotí kvalitu vytvorených a povolených šancí a následne vypočítava pravdepodobnosť, s akou by mali tímy skórovať, by sa obe mužstvá mali v tabuľke Ligue 1 pohybovať okolo 11. priečky s totožným ziskom. Keďže na oboch stranách by nemali byť výrazné absencie, zápas nemá jasného favorita.

V dôležitých ukazovateľoch ide o dva veľmi podobné kluby z hľadiska výkonnosti, pričom v prospech Štrasburgu hovorí veľmi dobrá obrana v zápasoch proti brejkovým tímom, medzi ktoré patrí aj Montpellier. Hostia majú zároveň veľmi variabilný plán v záverečnej tretine ihriska a podľa analýzy vytvárania šancí by sa mali dostávať k nebezpečným prihrávkam okolo pokutového územia. Rovnako, ako tomu bolo v prvom vzájomnom stretnutí sezóny, ktorý sa skončil remízou 2:2, ale Štrasburg kontroloval hru a vytvoril si výrazne lepšie šance.

Jablonec - Hradec Králové, sobota 15:00

Sobotňajší zápas FORTUNA:LIGY medzi jedenástym Jabloncom a dvanástym Hradcom Králové bude mať veľmi pikantný podtext a to nielen pre aktuálne postavenie oboch v ligovej tabuľke. V stredu z lavičky Votrokov zo zdravotných dôvodov odišiel tréner Václav Kotal, ktorého nahradil bývalý kouč Jablonca David Horejš. Hoci je na implementáciu niektorých jeho taktických prvkov v novom prostredí ešte priskoro, proti svojmu bývalému zamestnávateľovi má určite slušnú šancu zabodovať. 

Z hľadiska analytickej metriky očakávaných bodov je Hradec dokonca šiestym najlepším v lige, čo jasne ukazuje, v akej dobrej forme Kotal odovzdal mužstvo nástupcovi. Podľa rovnakého modelu by mal byť Jablonec na deviatej pozícii s približne trojbodovým odstupom. Dá sa teda očakávať pomerne vyrovnaný súboj, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne vo vzduchu.

Tabuľka podľa očakávaných bodov.
Tabuľka podľa očakávaných bodov.11Hacks/Flashscore

Horejš sa bude snažiť využiť dobre zvládnuté centre Východočechov. Tí sú vo svojej hre veľmi variabilní, keďže lopty do nebezpečných priestorov dokážu posielať ako zo strán, tak aj z hĺbky ihriska. Navyše sa ich umenie prejavuje aj pri štandardných situáciách, z ktorých sú štvrtým najlepším tímom z hľadiska vytvorených xG, zatiaľ čo Jablonec patrí medzi najhoršie v ich bránení. Veľkou hrozbou bude najmä stopér Filip Čihák, ale aj viacerí ďalší hráči dokážu zakončovať zo vzduchu, čo robí Hradec nepredvídateľným pri štandardkách.