Prekvapenia víkendu podľa dát: Záhada v talianskej Serii B a nečakaný odpor v boji o poľský titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Záhada v talianskej Serii B a nečakaný odpor v boji o poľský titul
Na jeseň zvíťazil Slask nad Lechom 3:1.
Na jeseň zvíťazil Slask nad Lechom 3:1.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Cittadella - Catanzaro, sobota 14:00

Talianska Cittadella prechádza v uplynulých týždňoch neľahkým obdobím a je dobrým dôkazom toho, ako veľa sa toho môže vo futbale zmeniť aj za veľmi krátku dobu. Zatiaľ čo ešte pred mesiacom bol tím okolo trénera Edoarda Goriniho v tesnom kontakte s priečkami zaisťujúcimi priamy postup do Serie A, po piatich prehrách v rade ho od tejto méty delí priepastných 10 bodov. Navyše, úplne zaslúžene.

Hoci sa Cittadella hneď štyrikrát stretla so súperom z dolnej polovice tabuľky, strelila iba päť gólov a ešte horšie sa jej darilo na opačnom konci ihriska. Jej obrana v tomto období povoľovala obrovský objem nebezpečných šancí a dostala závratných 12 gólov. Horšie na tom bolo už len posledné Lecco, ktoré inkasovalo ešte o jeden viac. Tento fakt je o to záhadnejší, že ešte pred mesiacom sa mohla Cittadella chváliť druhou najlepšou obranou v Sérii B podľa metriky očakávaných gólov.

Nevídaná mizéria vyvrcholila v ostatnom kole, keď tím zavítal na ihrisko aktuálne 17. Spezie a prehral 2:4 po tom, ako na konci prvého polčasu videl červenú kartu najprv kapitán Simone Branca a dve minúty po štarte druhej polovice dostal druhú žltú mladý stopér Matteo Angeli. Práve absencia Brancu môže krízu tímu ešte viac prehĺbiť. Bez preháňania sa dá totiž povedať, že máloktorý iný ligový celok je do takej veľkej miery závislý od výkonov jedného konkrétneho hráča..

Medzi všetkými defenzívnymi stredopoliarmi podstupuje najvyšší objem obranných súbojov, podľa pokročilých matematických modelov získava obrovský počet lôpt v dôležitých priestoroch a vďaka skvelému čítaniu hry dokáže pravidelne zachytávať prihrávky súpera, zbierať odrazené lopty a aktívne ich odoberať. Navyše si udržuje vysokú percentuálnu úspešnosť v súbojoch a popri dominantných výkonoch v strede ihriska je zároveň výborným exekútorom štandardných situácií.

Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá berie do úvahy kvalitu vytvorených aj povolených šancí a následne počíta predpokladaný bodový zisk, ide o dvojicu veľmi vyrovnaných tímov. Pri Brancovej absencii sa preto javí ďalšia strata Cittadelly proti susedovi v ligovej tabuľke ako veľmi reálna.

Lech Poznaň - Slask Wroclaw, sobota 17:30

Jednoznačným ťahákom 22. kola poľskej Ekstraklasy bude sobotňajšia bitka medzi druhým Slaskom a tretím Lechom. V titulovom súboji, do ktorého je zapojená aj o skóre vedúca Jagiellonia, delia oba tímy iba dva body. Stávkové kancelárie výrazne favorizujú domácu Poznaň, čiastočne možno aj pre nedávne výsledky oboch tímov. Ten z Wroclawi totiž prichádza v situácii, keď z posledných piatich ligových stretnutí zvíťazil iba jedinýkrát.

Lechu sa síce darí výsledkovo lepšie, ale výkony už tak presvedčivé nebývajú. Dobrým príkladom je týždeň starý duel proti spomínanej Jagiellonii. V ňom síce s novým koučom Rumakom, ktorý káder viedol zatiaľ iba v dvoch predchádzajúcich dueloch, triumfovali po výsledku 2:1, avšak ťahali v ňom za výrazne kratší koniec. Skórovali z ďalekonosného pokusu a pokutového kopu, nedokázali si však vytvoriť súvislý tlak a bránili sa početným ofenzívnym nájazdom. Na strely prehrali drvivým pomerom 6:26 a po odpočítaní penalty 0:19:1,96 na očakávané góly.

Na rozdiel od minulého víkendu by síce podľa najnovších informácií poľských médií mali byť pripravení nastúpiť kapitán Mikael Ishak spolu s bývalým plzeňským krídelníkom Adrielom Ba Louom, nie je však jasné, či po zdravotných problémoch dokážu vybehnúť hneď od začiatku. Slask bude určite v plnej sile a pripravený využiť svoje prednosti. Zatiaľ čo sa Lech bude snažiť dobývať najnižší obranný blok v lige, Slask bude hroziť z početných brejkov a snažiť sa využiť svoje výhody vo vzduchu.

Lech sa môže pochváliť jednou z najvyšších úspešností v ofenzívnych hlavičkových súbojoch, ale zároveň je druhý najmenej úspešný v tých defenzívnych za Górnikom Zabrze. Slask sa bude spoliehať na najlepšieho strelca ligy Erika Expósita, ktorý strelil tretinu všetkých svojich gólov po rohových alebo voľných priamych kopoch. Vo finálnej tretine je navyše Slask pomerne variabilný a rozhodne sa nespolieha iba na centre. Bude to minimálne vyrovnaný zápas. 

FC Janov - Udinese, sobota 20:45

Po sérii ťažkých zápasov proti tímom z hornej polovice tabuľky a smolnej remíze s predposledným Cagliari má Udinese veľkú motiváciu vyhrať na pôde Janova. Zatiaľ čo nováčik Serie A si drží od zostupových pozícií nádejne vyzerajúci 10-bodový odstup, Udinese od pomyselnej priepasti delia iba tri. Jeho potenciál je pritom oveľa vyšší.

Tabuľka Serie A.
Tabuľka Serie A.Flashscore

Podľa metriky očakávaných bodov by malo mať na svojom konte o deväť viac a pohybovať sa skôr v pokojnom strede tabuľky, zhruba o dve miesta nad Janovom. V stretnutí dvoch podobných obrán by mala vyčnievať ofenzíva Udinese, ktorá si najmä v posledných mesiacoch vytvára výrazne nebezpečnejšie šance. Útok Janova vo vzorke celej sezóny patrí z pohľadu vyprodukovaných očakávaných gólov dokonca medzi tie najhoršie.

Stretnutie veľmi pravdepodobne rozhodnú zásahy z centrovaných lôpt či po štandardných situáciách. Udinese je jedným z najlepšie centrujúcich tímov v lige, zatiaľ čo Janov má s odvrátením pasov do šestnástky často veľké problémy. Už sa to napokon ukázalo v prvom vzájomnom zápase, ktorý síce skončil remízou 2:2, avšak Udinese zároveň nepremenilo niekoľko nebezpečných hlavičiek.