Prekvapenia víkendu podľa dát: Vieira chystá plány na Toulouse, Middlesbrough má kopu problémov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Vieira chystá plány na Toulouse, Middlesbrough má kopu problémov
Patrick Vieira šéfuje lavičke Štrasburgu.
Patrick Vieira šéfuje lavičke Štrasburgu.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Toulouse - Štrasburg, nedeľa 15:00

Hoci oba celky nie sú priamo zapojené do bojov o zotrvanie v Ligue 1, od barážovej pozície ich momentálne delí iba šesť bodov a ani jeden z nich sa preto nebude chcieť v zvyšnom priebehu súťaže dostať do ťažkej situácie. Stávkové kancelárie pasujú do úlohy favoritov domáci tím, ale dáta napovedajú, že by malo ísť o prinajmenšom vyrovnaný súboj. Dobrú predstavu o aktuálnej výkonnosti poskytuje metrika očakávaných bodov.

Tá berie do úvahy kvalitu obdržaných aj vytvorených šancí a ukazuje, že počnúc decembrom si mali obe mužstvá pripísať zhodný počet bodov. Hosťujúci tréner Patrick Vieira cez víkend doviedol svoj tím k prekvapivej, ale úplne zaslúženej výhre 2:0 nad Rennes a navyše sa mu už o týždeň skôr podarilo vyriešiť ťažký problém v strede poľa. Zraneného defenzívneho záložníka Ibrahima Sissoka sa na dôležitom poste rozhodol nahradiť Andreyom Santosom, čo sa ukázalo ako rozumný ťah.

Stále ešte len 19-ročný mladík hosťujúci z londýnskej Chelsea do tej chvíle síce odohral v Ligue 1 iba 33 minút, avšak v posledných dvoch stretnutiach nielenže nastúpil v základnej zostave, ale navyše v oboch prípadoch vydržal na ihrisku celých 90 minút, počas ktorých si počínal výborne. Svojimi defenzívnymi zákrokmi zastavil obrovské množstvo sľubne sa rozvíjajúcich príležitostí a pri aktívnom odoberaní lopty mal závratnú úspešnosť 81 %.

Predviedol aj rad veľmi šikovných prihrávok a vďaka dobrému pohybu bol jedným z najviac faulovaných hráčov na ihrisku. Do istej miery by preto mohol zastúpiť svojho rovnako starého spoluhráča (ďalšieho kmeňového hráča Chelsea) Angela Gabriela, ktorý sa v tichosti stal jedným z najkreatívnejších hráčov francúzskej najvyššej súťaže, pre zranenie však pravdepodobne vynechá aj piate stretnutie v rade.

Vieira do zápasu pravdepodobne nastúpi s cieľom využiť aktívny pressing súpera vo vyššom strednom bloku a okamžite po zisku lopty bude chcieť hroziť z brejkových situácií, ktoré sú jednou zo silných stránok Štrasburgu. Na druhej strane Toulouse dovoľuje svojim oponentom naozaj vysoký počet nebezpečných šancí z rýchlych protiútokov a len štyri ďalšie ligové tímy z nich inkasovali viac gólov.

Middlesbrough - Swansea, sobota 16:00

Futbalisti Middlesbrough nastúpia na sobotňajší zápas proti 15. Swansea so šesťbodovou stratou na pozície zaručujúce účasť v play-off o Premier League. Hoci fanúšikovia stále snívajú šesť kôl pred koncom o postupe medzi elitu, Middlesbrough má pred sebou niekoľko veľkých prekážok. Tou hlavnou je súčasná rozsiahla maródka, ktorá počíta s desiatimi hráčmi.

Je to aj vrátane troch najvyťaženejších stopérov Daela Frya, Rava van den Berga či Paddyho McNaira, šikovného defenzívneho záložníka Haydena Hackneyho a gólových krídelníkov Marcusa Forssa a Rileyho McGreeryho. To všetko sú hráči, ktorých zručnosti by sa teraz tímu veľmi hodili. Súčasná výsledková séria šiestich súbojov bez prehry na prvý pohľad žiadnu krízu rozhodne nenaznačuje, bližší pohľad však odhalí, že nie vždy išlo o dominantné výkony.

Swansea navyše na začiatku roka vstúpila do novej éry, ktorú ohraničil príchod anglického kouča Lukea Williamsa. Pod jeho vedením už stihla odohrať 14 ligových zápasov, počas ktorých tréner tímu rýchlo zvládol vtlačiť podstatne ofenzívnejšiu tvár. Waleský celok v tomto období hrá najvyšší obranný blok v lige a z hľadiska vytvorených očakávaných gólov má siedmy najlepší útok.

Vo finálnej tretine upustil od centrov a obrovské množstvo streleckých príležitostí si teraz vytvára kolmými prihrávkami do vápna a spätnými pasmi. Proti v poslednom čase rozkolísanej domácej obrane na čele s brankárom Diengom by sa mal opäť dostať do príležitostí a môže siahnuť na body.

Sunderland - Bristol City, sobota 16:00

Ešte jeden pohľad do stredu tabuľky anglickej Championship, kde sa proti sebe postavia dvaja priami susedia. Súčasná situácia v Sunderlande je veľmi bezútešná. Po vyhodení kouča Michaela Bealea, ktorý sa v tíme zdržal iba dva mesiace, sa trénerskej taktovky dočasne ujal Mike Dodds, pod jeho dozorom však tradičný klub prehral hneď sedem z deviatich stretnutí a uspel iba jedinýkrát.

Naopak, výkony Bristolu majú vzostupnú tendenciu. V polovici uplynulého mesiaca najprv celok z juhozápadu Anglicka zohral úplne rovnocenné meranie síl s piatym West Bromwichom, následne porazili tretí Leicester a cez víkend pridal ďalšie tri body. Tentokrát po tom, čo udržal na uzde nebezpečný útok Plymouthu. Ak by kritériom mala byť forma, Bristol sa javí ako dobrá stávka na prekvapenie.

V strednodobom horizonte umožňuje obrana Sunderlandu súperom pomerne vysoký počet nebezpečných šancí, zatiaľ čo Bristol je od Vianoc siedmou najlepšou defenzívou z hľadiska povoleného xG. V útoku síce patrí medzi tie horšie ligové tímy, avšak vo finálnej tretine je variabilný. Zo siedmich minulých návštev štadióna svojho najbližšieho protivníka navyše prehral iba raz...