Udalosti Bundesligy: Dortmundu pomohol skvelý Ajorque, lavína v Mníchove

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Dortmundu pomohol skvelý Ajorque, lavína v Mníchove

Ajorque strelil vyrovnávajúci gól na 1:1.
Ajorque strelil vyrovnávajúci gól na 1:1.Profimedia
Po troch týždňoch sa Dortmund vrátil do čela Bundesligy. Sezóna je v druhej polovici, pričom zverencom Edina Terziča sa podarilo vrátiť na správnu cestu po dobrom výkone proti Frankfurtu, ale aj vďaka psychickom údere v Mníchove. Slabá odolnosť Bayernu sa prejavila v Mainzi, kde Bavorov potrestali, pravdepodobne, najlepšie zimné posily v súťaži.

Dortmund bol takto blízko k titulu pred koncom sezóny naposledy pred 11 rokmi, keď zároveň ovládol nemeckú najvyššiu súťaž. Teraz má veľkú šancu vrátiť sa na prestížny trón. Bayern vyzerá byť najzraniteľnejší za dlhé obdobie.

Jeho slabosť sa prejavila aj v Mainzi po štvrťfinále Ligy majstrov a zakopnutí proti Hoffenheimu. Joao Cancelo sa po zranení Alphonsa Daviesa usadil v rozostavení 3-5-2 na ľavej strane ihriska. Odtiaľ aj presne odcentroval na Sadia Maného, ktorého gól na 1:0 aspoň čiastočne odčinil jeho nedávne hriechy. Po zmene strán Bavori prenechali iniciatívu domácim a tí "za odmenu" skórovali trikrát v priebehu 14 minút.

Dokonalá náhrada za "Jonnysiwa"

K obratu v skóre v Mewa Arene prispel aj výborný výkon Mainzu. Ten pod vedením trénera Bo Svenssona zdolal Mníchov doma tretíkrát za sebou. Sobotňajší úspech určite nebol náhodný.

V priebehu rokov sa hráči v tíme zmenili. Predtým sa Svensson často spoliehal na útočné duo Karim Onisiwo - Jonathan Burkardt. Oboch počas ročníka niekoľkokrát trápili zranenia a talentovaný Burkardt si aj preto pripísal len šesť štartov v základnej zostave. "Jonnysiwo", ako sa obľúbenému duu medzi fanúšikmi prezýva, toho v tejto sezóne veľa neukázalo.

Ajorque žiari v drese Mainzu
Ajorque žiari v drese MainzuOpta by Stats Perform

Aj na základe zranení útočníkov prišiel v januári do Mainzu Ludovic Ajorque. A možno Svensson nečakal, že podpis štrasburského futbalistu zapadne tak ľahko do zostavy FSV. Od svojho príchodu skóroval v Bundeslige šesťkrát. Nešetril ani Bayern, načal ho hlavičkou a následne asistoval pri rozhodujúcom góle Leandra Barreira.

Ajorque by si za svoje výkony pokojne mohol vyslúžiť ocenenie pre najlepší zimný príchod do Bundesligy. Najmä ak sa Mainz prebojuje do európskych pohárov. Zo súčasného siedmeho miesta to určite nemá ďaleko.

Prehľad zápasu Mainz - Bayern 3:1

Lavína v Mníchove sa nezastavila

Pohľad na Mníchov bol v sobotu smutný aj pre nezaujatého diváka. Zverenci trénera Thomasa Tuchela po prestávke úplne vytuhli a snáď s výnimkou striedajúceho Mathysa Tela sa zdalo, že nemajú chuť s nepriaznivým výsledkom ešte niečo urobiť.

Zarážajúci bol najmä výkon brankára Yanna Sommera. Náhradník za zraneného Manuela Neuera si opäť neodpustil chybu a zásadne uľahčil Ajorqueovi vyrovnanie. Lavína, ktorú spustil Mané, mohla byť zastavená. Jazvy po vyhadzove Juliana Nagelsmanna sú stále viditeľné. Bayern rozhodne nie je v poriadku. Samotnému Dortmundu ponúka obrovskú príležitosť.

Tabuľka nemeckej Bundesligy
Tabuľka nemeckej BundesligyFlashscore

Hráč kola

Na berlínsky Olympiastadion prišlo podporiť svoj milovaný Werder približne 25-tisíc fanúšikov Brém. Cestu určite neoľutovali. Hráči prekonali obranu Herthy štyrikrát, pričom Marvin Ducksch rozvlnil sieť hneď trikrát.

Werder ukázal, že si dokáže poradiť aj bez najlepšieho strelca Niclasa Füllkruga, ktorý pre zranenie absentoval už v druhom dueli v rade. Ducksch zobral zodpovednosť na seba. V prvom polčase skóroval dvakrát: najprv ľavou nohou po prihrávke od Jensa Stageho a druhýkrát hlavou zužitkoval prihrávku od Christiana Großa. Po zmene strán vyzrel na brankára Herthy Olivera Christensena ďalšou tvrdou strelou.

Výsledkový servis uplynulého kola
Výsledkový servis uplynulého kolaFlashscore

Brémy vďaka Duckschovi vyhrali po takmer dvojmesačnej prestávke. Získali už 35 bodov, čo by im na základe skúseností z posledných rokov malo stačiť na záchranu. Hertha je vo veľkých problémoch a Pála Dárdaia, ktorého Berlínčania povolali v hodine dvanástej ako spasiteľa, pravdepodobne čaká niekoľko bezsenných nocí.

Prehľad zápasu Hertha - Werder 2:4