Udalosti Bundesligy: Ako sa rúca sen. Rozhodne opäť Revierderby o titule?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Ako sa rúca sen. Rozhodne opäť Revierderby o titule?

Dortmund prišiel v derby so Schalke o cenné body.
Dortmund prišiel v derby so Schalke o cenné body.Profimedia
Skutočne reálne bojoval Dortmund o ligový titul naposledy pred štyrmi rokmi. Vtedy mu sen o celkovom víťazstve zničil úhlavný rival. Teraz je možné, že sa píše podobný príbeh. Borussia v jarnej časti sezóny opäť po nejakom čase nestačila na Schalke, ktoré cez víkend, rovnako väčšina celkov bojujúcich o záchranu, bodovalo.

Wall Street pozná čierny piatok, Dortmund zasa rovnakou farbou kedysi označil sobotu. Stalo sa tak pred štyrmi rokmi na konci apríla. "Schwarzgelben" síce v závere skvelo rozohratej sezóny viditeľne strácali dych, napriek tomu ale mohli stále v tabuľke vzdorovať dotierajúcemu sa Bayernu. Potom sa však v osudný deň odohralo kultové Revierderby, ktoré šancu Borussie de facto pochovalo. Marco Reus s Mariusom Wolfom vtedy videli červenú kartu, Schalke sa v Signal Iduna Parku radovalo z gólu hneď štyrikrát a nezmieriteľného rivala bolestivo ranilo.

Potom prišli na rad pomsty Dortmundu. A to vo veľkom štýle. Schalke v ďalších piatich Revierderby ani raz neskórovalo, za to inkasovalo v súčte hneď dvanásť gólov. Cez víkend takmer štyri roky trvajúci gólový pôst prerušilo. Čírou náhodou akurát v tej najmenej vhodnej dobe pre Borussiu.

Dortmund si vytvoril viac gólových šancí.
Dortmund si vytvoril viac gólových šancí.Flashscore

Na ihrisku vo Veltins Aréne pritom bolo jasné, akú sezónu oba tímy prežívajú. Aj to, ako si kluby počínajú v ostatných rokoch. Dortmund pálil jednu šancu za druhou, Schalke vyťažilo z minima maximum a zároveň velebilo svojho brankára Ralfa Fährmanna. Pekné zásahy Nica Schlotterbecka a Raphäela Guerreira tak vlastne boli k ničomu, pretože na strane "Knappen" odpovedali Marius Bülter a Kenan Karaman.

"Schwarzgelben" tak v roku 2023 prišli o plný počet bodov prvýkrát. Schalke predĺžilo sériu neporaziteľnosti a demonštrovalo, že v najvyššej nemeckej súťaži chce jednoznačne zostať.

Prehľad zápasu Schalke 04 - Borussia Dortmund

Polepšili si všetci okrem Hoffenheimu

Darilo sa aj ďalším mužstvám, ktoré sa pohybujú v spodných priečkach bundesligovej tabuľky. Všetci - rovnako ako Schalke - značne znepríjemnili život svojim vyzývateľom. 

Veselo bolo po dlhšej dobe v tábore Bochumu. Po slušnom vstupe do nového kalendárneho roka sa tím trochu zasekol, v Kolíne ale vydrel dôležité víťazstvo, po ktorom si družina trénera Thomasa Letscha polepšila a poskočila na 14. miesto. Mimochodom, porazený Kolín figuruje o dve priečky vyššie, no vzhľadom k výsledkovej biede z posledných dní sa už strachuje o to, aby taktiež nespadol do záchranárskych bojov.

Podobne ako Schalke ukončil sériu svojho súpera aj Stuttgart. Vo Frankfurte dokonca siahal na tri body. Aj tak sa vďaka remíze 1:1 stal prvým mužstvom, ktorý v aktuálnom roku získal body na Waldstadione. Frankfurtskému Eintrachtu deľba bodov nezapasovala, pretože opäť sa vzdialil od priečok zaručujúce účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov.

Bundesligová tabuľka.
Bundesligová tabuľka. Flashscore

Na domácom trávniku chcela získať viac Hertha, no aj tak sa ale má čím pochváliť. Zastavila totiž víťaznú jazdu Mainzu, ktorý podobne ako Frankfurt poškuľuje po európskych pohároch. Na šiesty Eintracht hľadi FSV stále zospodu.

Z tímov priamo ohrozených zostupom sa tak neradoval iba Hoffenheim. Za posledných 14 kôl nazbieral len dva body a ďalej robí všetko pre to, aby prekvapivo spadol o úroveň nižšie. Inak mali bundesligoví outsideri celkom plodný víkend.

Hráč kola

Radoval sa tiež Bayern. Dortmundu tak odskočil na rozdiel dvoch bodov. O to sa okrem iného postarali defenzívni hráči Mníchovčanov. Alphonso Davies strelil proti Augsburgu ešte len druhý bundesligový gól, Joao Cancelo si zasa po zimnom príchode do Mníchova otvoril strelecký účet.

A potom je tu Benjamin Pavard, častý terč nespokojných fanúšikov Bayernu. Tentoraz francúzsky zadák svojich kritikov umlčal. Bavori nevstúpili do zápasu dobre, v druhej minúte prehrávali. Do 20. minúty stihli skóre otočiť. Najprv sa presadil už spomínaný Cancelo a po ňom dokonal obrat Pavard. V skrumáži pred bránou dotlačil loptu do siete po tom, čo ho Sadio Mané našiel nožničkami.

Sám Pavard predviedol jedno efektné, zároveň efektívne číslo. Ešte v prvom dejstve si vyskočil do vzduchu a volejom zblízka prinútil brankára Augsburgu Rafala Gikiewicze kapitulovať. Dva góly od obrancu, to sa len tak nevidí.

Gól kola

Mainz síce po prvý raz od 4. februára našiel niekoho, kto ho obral o body, napriek tomu zostáva na slušnom siedmom mieste. A to mu dlhodobo absentuje útočník Jonathan Burkardt. Namiesto neho našli iného schopného zakončovateľa.

Ludovic Ajorque dorazil do Gutenbergovho mesta v januári, pomaly sa ale adaptuje v základnej zostave FSV. Zatiaľ má niekdajšia opora francúzskeho Racingu Štrasburg v Bundeslige na svojom konte dva presné zásahy, pričom hlavne ten posledný stál za to.

Na berlínskom Olympastadione sa Ajorque po zmene strán rýchlo zorientoval na hranici pokutového územia. Brankár Herthy Oliver Christensen sa naťahoval márne. Strelu mieriacu do horného rohu brány nezastavil.