Udalosti Bundesligy: Hra s nesmelými. Ašpiranti na titul ukazujú svoju silu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Hra s nesmelými. Ašpiranti na titul ukazujú svoju silu

Bayern si cez víkend dokráčal k hladkému víťazstvu.
Bayern si cez víkend dokráčal k hladkému víťazstvu.@FCBayern
Pri pohľade na výsledky 32. kola Bundesligy možno s istotou povedať, že titul získa tím, ktorý si ho naozaj zaslúži. Bayern aj Dortmund v sobotu ľahko porazili svojich súperov a všetkým ostatným jasne ukázali svoju kvalitu. Treba však povedať, že protivníci dvoch najlepších nemeckých tímov im výrazne uľahčili prácu. Možno to však svedčí o schopnostiach "Roten" a "Schwarzgelben".

Boj v najvyššej nemeckej súťaži zostáva na všetkých frontoch nerozhodnutý. Dva tímy bojujú o prvé miesto, ďalšie tri o Ligu majstrov a štyri mužstvá sa uchádzajú o jedinú istú miestenku v Európskej lige. Sedem tímov môže ešte zostúpiť. Vzhľadom na vzájomnú nenávisť majú v strede tabuľky o čo hrať aj rivali z Kolína nad Rýnom a Mönchengladbachu. Vskutku vzrušujúci záver bundesligovej sezóny.

Najväčšiu pozornosť však samozrejme pútajú preteky na čele tabuľky. Najmä keď v ostatných elitných európskych ligách, teda v anglickej, španielskej, talianskej a francúzskej lige, je o majstroch viacmenej rozhodnuté. V Nemecku sa boj o národné prvenstvo ešte neskončil. Ani po minulom víkende.

Gnabry vo forme

Bayern, ktorý vedie o jeden bod, získal lepšiu pozíciu vďaka vysokej výhre nad Schalke. To, že "Roten" v sobotu popoludní zvíťazia, bolo jasné v podstate od úvodného hvizdu. Hosťujúci "Knappen" nesmelo bránili vlastné pokutové územie, do ktorého však domáci bez problémov prenikli. Hoci prvých niekoľko šancí tesne nevyužili, zdalo sa, že je len otázkou času, kedy Mníchovčania spustia gólovú kanonádu.

A tak sa aj stalo. Po prvom góle Thomasa Müllera a penalte, ktorú premenil Joshua Kimmich, sa Bavori upokojili. Schalke sa zmohlo len na náznaky šancí a s pribúdajúcimi kilometrami sa unavilo a robilo chyby, ktoré Bayern trestal.

Na strane Bayernu skóroval Serge Gnabry v treťom bundesligovom zápase za sebou, čo opäť upokojilo všetkých mníchovských fanúšikov, ktorí si zúfali nad absenciou gólového útočníka. Presadil sa aj mladý Mathys Tel. Otázkou je, či Bayern predvedie podobný výkon aj budúci týždeň proti oveľa silnejšiemu Lipsku.

Dortmund si koledoval

Ani Dortmund nemal za sebou príliš náročný zápas. "Schwarzgelben" tiež rozhodli o svojom sobotňajšom úspechu rýchlo, vlastne ešte rýchlejšie než Bayern. V dueli s Borussiou položili tú z Mönchengladbachu na lopatky štyrmi gólmi do 32. minúty. V druhom polčase sa však domáci trochu potrápili.

Namiesto pohodlného záveru zdanlivo rozhodnutého zápasu dovolili Gladbachu dvakrát skórovať. A keby Lars Stindl využil ešte jednu sľubnú príležitosť, bol by to na Westfalenstadione strhujúci záver. 

Dortmund podobne ako Bayern nepripustil v 32. kole žiadnu väčšiu drámu. Opäť sa mohol spoľahnúť na skvelého Donyella Malena, zatiaľ čo Sébastien Haller sa konečne trochu viac prebudil. Pre "Schwarzgelben" však platí to isté, čo pre "Roten". V ďalšom zápase proti Augsburgu, ktorý ešte nezískal istotu zotrvania v najvyššej súťaži, nemôže Borussia počítať s takýmto odovzdaným súperom. 

Boj o bundesligový titul bude mimoriadne dramatický.
Boj o bundesligový titul bude mimoriadne dramatický.Livesport

Hráč kola

Dostať päť gólov a ešte sa stať najlepším hráčom? Zrejme sa to dá. Myslí si to redakcia magazínu Kicker, ktorá do najlepšej jedenástky kola zaradila brankára Herthy Olivera Christensena. A navyše mu udelili jednotku, teda najlepšiu možnú známku.

Tí, ktorí videli piatkové stretnutie v Kolíne, sa však nemôžu čudovať. Hoci obrana BSC nechala Christensena napospas útočníkom 1. FC, dánsky brankár predviedol niekoľko skvelých zákrokov. Je vlastne zázrak, že Hertha inkasovala iba päťkrát. Berlínčania absolútne horeli vo vlastnom pokutovom území a boli bezradní najmä v hlavičkových súbojoch.

Christensen v piatok viackrát zachránil kožu Herthy a predviedol dosť možno svoj najlepší výkon v sezóne. Jeho spoluhráči však ukázali skôr druholigovú kvalitu. Takže sa vlastne pripravujú na dni, ktoré ich čakajú. Po prehre 5:2 sú Berlínčania na poslednom mieste a s najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro rozlúčia s najvyššou súťažou.

Gól kola

Piatok a sobota ponúkli v siedmich zápasoch spolu 37 gólov a bolo z čoho vyberať. Útočník Unionu Sheraldo Becker si napríklad skvele poradil s obrancom Freiburgu Manuelom Gouldom a s ľahkosťou zakončil samostatnú akciu. Aj Dortmund strelil niekoľko pekných zásahov.

Gól kola však môže vyhrať len jeden strelec. Šťastným víťazom sa stal zadák Frankfurtu Aurélio Buta. Pravý obranca Eintrachtu si v 40. minúte zápasu s Mainzom prebral ideálnu prihrávku od Tuta a z voleja napálil loptu do siete. Pravda, brankár hosťujúceho FSV Robin Zentner si nedokázal postrážiť prednú žrď. Buta však aj tak trafil parádne.

Frankfurt proti Mainzu skóroval trikrát a ukončil takmer trojmesačné čakanie na tri body. Stále bojuje o dôležité šieste miesto, hoci za svojimi súpermi z Wolfsburgu a Leverkusenu ešte zaostáva.