Prekvapenie víkendu podľa dát: Birmingham, Cosenza a Göteborg idú zaskočiť favoritov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa dát: Birmingham, Cosenza a Göteborg idú zaskočiť favoritov

Obrana Birminghamu je vďaka svojej neúnavnosti jednou z najlepších v súťaži.
Obrana Birminghamu je vďaka svojej neúnavnosti jednou z najlepších v súťaži.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Norwich - Birmingham, sobota 16:00

V stretnutí deviateho kola anglickej súťaže zavíta desiaty Birmingham na ihrisko ôsmeho Norwichu a pre oba tímy to bude veľmi dôležitý zápas. Ako to už v tejto súťaži býva, tabuľka je mimoriadne vyrovnaná. Medzi mužstvami na štvrtom a desiatom mieste je rozdiel len troch bodov, pričom Birmingham zaostáva za svojím sobotňajším súperom iba o bod. Ani jeden z tímov sa momentálne nenachádza v príliš oslnivej forme a víťazstvo by obom vyhovovalo.

Norwich musel v posledných štyroch dueloch prehltnúť tri prehry vrátane týždeň starého šesťgólového debaklu na pôde nováčika z Plymouthu. Birmingham v rovnakom období získal iba dva body. Oba celky však potvrdzujú, že postavenie v tabuľke môže byť na začiatku sezóny klamlivé. Metrika očakávaných bodov, ktorá berie do úvahy kvalitu vytvorených a povolených gólových príležitostí a následne vypočíta pravdepodobnosť, s akou mal tím skórovať, radí Birmingham na piate miesto a Norwich dokonca o dve pozície vyššie.

Porovnanie obrán Championship 2023/24.
Porovnanie obrán Championship 2023/24.11Hacks / Livesport

Takže aj ako outsider stávkových kancelárií majú hostia slušnú šancu prekvapiť a vonku bodovať. Ich nespornou výhodou je výborná obrana, ktorú napriek päťzápasovej absencii v minulej sezóne veľmi dobrého Ethana Lairda súperi prekonali zatiaľ len sedemkrát, čo je tretí najnižší počet za vedúcim Leicestrom a tretím Prestonom. Jej kvalitu potvrdzuje aj model očakávaných inkasovaných gólov, podľa ktorého tím čelil dokonca najnižšiemu objemu nebezpečných šancí v celej Championship.

Z analýzy dát vyplýva, že mužstvo nemá žiadnu viditeľnú pozičnú slabinu a napríklad centrálne priestory vo vlastnom boxe bráni spolu s Coventry najlepšie. To Norwich má smerom dozadu úplne iné starosti a po víkendovom prídele má 16. najhoršiu obranu.

V porovnaní so svojimi súpermi je síce v ofenzíve dominantnejší (1,8 vs. 1,3 očakávaného gólu na zápas), ale tentoraz má pred sebou veľkú výzvu. Čo sa týka útoku Birminghamu, ten je síce zatiaľ skôr priemerný, ale môže sa spoliehať na zraniteľnosť súpera z protiútokov a najmä zo štandardných situácií. Norwich je v ich bránení najhorší v celej lige, pričom len päť ďalších tímov ich zahráva lepšie ako Birmingham.

Pisa - Cosenza, sobota 14:00

V ôsmom kole talianskej Serie B sa proti sebe postavia Pisa a Cosenza, dvaja ligoví susedia z 12., resp. 13. miesta tabuľky. A hoci je domáci tím považovaný za veľkého favorita, postavenie v tabuľke nezodpovedá jeho doterajším výkonom. Dobrým vodítkom je opäť spomínaný ukazovateľ očakávaných bodov: Pisa má zatiaľ priemer 0,83 očakávaných bodov na duel, čo je najmenej v lige.

Hoci k tomu prispela aj podpriemerná obrana tímu, hlavným dôvodom sú problémy v útoku. Zverenci trénera Alberta Aquilaniho, bývalého talianskeho reprezentanta a stredopoliara Liverpoolu, Juventusu a AC Miláno, sa zatiaľ dostávajú do dobrých streleckých príležitostí len veľmi sporadicky a ich 0,7 očakávaného gólu na zápas je opäť najnižšie číslo v Serii B.

Konečný produkt Stefana Mora v tejto sezóne.
Konečný produkt Stefana Mora v tejto sezóne.11Hacks / Livesport

Dvojica ich najvyťaženejších útočníkov Stefano Moreo a Alessandro Arena si pripísala dohromady len jediný gól, pričom najmä prvý menovaný sa v šestnástke súpera, bez väčšieho preháňania, tvári bezradne. Pisa dokázala streliť iba päť zásahov, o ktoré sa postaralo päť rôznych strelcov. Hľadanie spoľahlivého kanoniera bude hrať Cosenze do kariet. Tím z Kalábrie je vo všetkých dôležitých ukazovateľoch priemerný, čo by mohlo Pise, vzhľadom na jej aktuálne rozpoloženie, stále stačiť.

Hammarby - Göteborg, nedeľa 17:30

Hammarby predvádzalo v minulej sezóne v Allsvenskan výborný futbal a ako jeden z hlavných ašpirantov na titul skončilo v ligovej tabuľke na treťom mieste. V aktuálnej sa mu po odchode viacerých kľúčových hráčov darí oveľa menej. Od priebežného piateho miesta ho delí už deväť bodov a podľa analytických modelov by sa malo pohybovať skôr v strede, teda na úrovni víkendového súpera z Göteborgu.

V skutočnosti to nemôže byť vyrovnanejšie, keďže oba tímy by mali na základe svojich doterajších výkonov získať 30 bodov. A zatiaľ čo Göteborg má 29 bodov, Hammarby je o osem bodov nad očakávanou hodnotou.

Podľa kľúčových dátových modelov hodnotiacich kvalitu obrany a útokov, intenzitu či úspešnosť pressingu, hru vo vzduchu, nebezpečnosť protiútokov či dokonca zisky odrazených lôpt v rôznych častiach ihriska sú si oba tímy mimoriadne podobné. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že zatiaľ čo štýl Hammarby je založený na držaní lopty a kombinačnej hre, štýl Göteborgu je priamočiarejší a po zisku lopty sa snaží ísť oveľa rýchlejšie hore.

Výsledok stretnutia bude preto, pravdepodobne, otázkou momentálneho rozpoloženia. A ten by mal dať navrch Göteborgu, ktorý v posledných piatich zápasoch štyrikrát vyhral a navyše získal cennú remízu na pôde vedúceho Malmö. V nedeľňajšom súboji určite nie je bez šance.