Prekvapenie víkendu podľa dát: Kríza lídra druhej španielskej ligy a zradnosť v Argentíne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Kríza lídra druhej španielskej ligy a zradnosť v Argentíne
Ďalší gól v sieti Lucu Zidana (vo svetlomodrom drese), Eibaru sa v poslednom čase nedarí.
Ďalší gól v sieti Lucu Zidana (vo svetlomodrom drese), Eibaru sa v poslednom čase nedarí.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Bröndby - Randers, nedeľa 16:00

Hoci podľa stávkových kancelárií vstupujú Randers do zápasu s Bröndby ako jasný outsider, momentálne sa tešia z hernej pohody. Pod vedením nového trénera Rasmusa Bertelsena najprv remizovali s Aarhusom, potom získali cenný skalp vedúceho FC Kodaň a v poslednom kole obrali o body aj tabuľkovo druhý Nordsjaelland.

Analytické modely navyše ukazujú, že tieto výsledky neboli dielom náhody, ale pramenili z veľmi dobrých výkonov, najmä v defenzíve. Na druhej strane, Bröndby prehralo tri z posledných štyroch duelov, a to vždy výrazným rozdielom. Spolu s dvomi stretnutiami vonku proti Nordsjaellandu nezvládlo ani domáci súboj proti Viborgu, pričom súperovi ponúklo šance s priemerom 2,5 očakávaného gólu na zápas.

V aktuálnej sezóne oba tímy inkasujú 1,3 xG a jasným defenzívnym tromfom v rukách Randers je ich brankárska jednotka Patrik Carlgren. Ten spolu s Martinom Hansenom z Odense dominuje väčšine gólmanskych modelov, ktoré hodnotia kvalitu chytania. Údaje hovoria, že dostal o osem gólov menej, ako by to malo byť podľa kvality umiestnenia striel súperov.

Hlavná ofenzívna zbraň Randers je celkom evidentná. Bröndby v tejto sezóne inkasovalo už 12 gólov zo štandardných situácií, čo je najviac v celej lige. Zraniteľné je najmä z rohových kopov, z ktorých väčšie šance povoľuje len Odense. Randers si doteraz vytvorili štvrtý najvyšší počet šancí zo štandardných situácií, práve z rohov hrozia najviac.

Poradie v dánskej lige podľa šancí, ktoré si vypracovali pri protiútokoch.
Poradie v dánskej lige podľa šancí, ktoré si vypracovali pri protiútokoch.11Hacks / Livesport

Bröndby má tiež obrovské problémy s bránením protiútokov. Spolu s Aalborgom z nich umožnilo súperom najviac kvalitných striel a má aj druhý najvyšší počet inkasovaných gólov. Na druhej strane Randers patria medzi najčastejšie protiútočiace tímy v lige a vytvárajú si veľmi nebezpečné strelecké príležitosti.

Bertelsenovmu výberu by mohla pomôcť aj možná absencia najvyťaženejšieho hráča Bröndby Mathiasa Greveho, ktorý vynechal posledné dva zápasy pre zranenie. Dánsky stredopoliar je pre svoj tím veľmi dôležitý, keďže vďaka dobrému driblingu dokáže pravidelne vyviezť loptu do finálnej tretiny ihriska a následne prihrať spoluhráčom do streleckých pozícií. Ak bude chýbať, jeho tím stratí veľa kreativity.

Eibar - Zaragoza, piatok 21:00

S blížiacim sa bojom o dve priame postupové miesta do španielskej La Ligy dostihla výsledková kríza aj vedúci tím druhej najvyššej súťaže Eibar. Po sérii štyroch duelov bez víťazstva má na barážové pozície už len trojbodový náskok a teraz privíta Zaragozu, ktorá v lige neprehrala už osem súbojov v rade. A to sa nedávno stretla s druhou Granadou, piatym Levante a šiestym Albacete.

Napriek tomu, že ich v tabuľke delí deväť miest a neuveriteľných 18 bodov, tieto dva tímy si boli počas celej sezóny veľmi podobné, čo sa týka kvality vytvorených a povolených šancí. Dobre to odráža tabuľka očakávaných bodov, v ktorej je Zaragoza šiestym tímom súťaže, len dva body za Eibarom. Hlavným dôvodom lepšieho postavenia domácich je vysoká efektivita ich ofenzívnych hráčov spolu s fantastickými výkonmi brankára Lucu Zidana, syna francúzskej legendy Zinedina.

Zápas bez Juana Berrocala. Červená = súperi majú proti Eibaru vyššiu úspešnosť prihrávok a nábehov do zón ako priemerné mužstvo, modrá = nižšia úspešnosť
Zápas bez Juana Berrocala. Červená = súperi majú proti Eibaru vyššiu úspešnosť prihrávok a nábehov do zón ako priemerné mužstvo, modrá = nižšia úspešnosť11Hacks / Livesport

Eibar musí vyhrať, a preto sa bude Zaragoze otvárať priestor na rýchle brejky, čo je disciplína, v ktorej vyniká. Žiadny iný ligový tím si z nich nevytvoril viac šancí. Do kariet jej hrá aj zranenie kľúčového stopéra Eibaru Juana Berrocala, ktorý vynechal posledné tri zápasy a na hre jeho tímu sa to prejavilo.

V priestoroch, kde Berrocal zvyčajne operuje, mal Eibar problémy so zachytávaním prihrávok a nábehov súpera a počas jeho neprítomnosti dovolil veľký počet striel. Zaragoze sa navyše dlhodobo darí prenikať do týchto priestorov, pričom sa nespolieha len na centre, ale často sa dostáva ku krížnym prihrávkam zo strán do šestnástky alebo zo stredového priestoru pred vápnom. Eibar nečaká nič jednoduché.

Lanús - Sarmiento Junin, sobota 20:30

Nový ročník argentínskej Liga Profesional vstúpi do svojho 13. kola, v ktorom siedmy Lanús privíta sedemnáste Sarmiento. Vzhľadom na skorú fázu súťaže však týchto dvoch súperov delia len štyri body. Podľa matematických modelov si vytvoria takmer rovnaké množstvo šancí a to isté platí aj o tých povolených. Lanús zatiaľ lepšie zakončuje, zatiaľ čo Sarmiento menej inkasuje, a to aj vďaka Sebastianovi Mezovi, ktorý chytá veľmi dobre.

Zápas môžu rozhodnúť štandardné situácie, v ktorých bránení je Lanús až na 19. mieste z 28 ligových tímov, čo hrá do kariet Sarmientu. Jeho hráči totiž doposiaľ vyprodukovali piaty najvyšší počet xG a nebezpečnejšie strely po rohoch vyprodukovalo len Rosario Central.

Lanús má tiež veľké problémy s bránením centrov z hry. Analýza prihrávok ukazuje, že po nich púšťajú súperov do najväčších šancí, zatiaľ čo hráči Sarmienta sú veľmi efektívni a majú jednu z najvyšších úspešností hlavičkových súbojov vo finálnej tretine ihriska. Okrem toho tím skvelo zbiera odrazené lopty v útočnej fáze, čo je ďalšia slabina Lanúsu - v obrannej tretine majú dokonca štvrtú najnižšiu úspešnosť z celej ligy.