Prekvapenie víkendu podľa dát: Montpellier v Marseille a pasce v dánskej nadstavbe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu podľa dát: Montpellier v Marseille a pasce v dánskej nadstavbe
Christopher Jullien (vľavo) s Matteom Guendouzim v poslednom stretnutí, ktoré Marseille vyhralo 2:1.
Christopher Jullien (vľavo) s Matteom Guendouzim v poslednom stretnutí, ktoré Marseille vyhralo 2:1.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Marseille - Montpellier, piatok 21:00

V stretnutí proti Montpellieru sa Marseille bude musieť druhýkrát za sebou zaobísť bez stopéra Leonarda Balerdiho, ktorý si stále odpykáva kartový trest. Mladý Argentínčan je v tejto sezóne tretím najvyťaženejším mužom v strede poľa, takže to je veľký zásah do fungovania hry.

Prejavilo sa to aj v súboji s Reims, v ktorom zverenci Igora Tudora dovolili súperovi 1,95 xG a hoci nakoniec oslávili víťazstvo, duel rozhodne nemali pod kontrolou. Aj keď sa Marseille s priemerom 1,16 inkasovaného gólu na zápas radí na šieste miesto v rebríčku najlepších ligových obrán z hľadiska kvality šancí, do ktorých púšťa svojich protivníkov, je ale veľmi zraniteľná pri protiútokoch.

Z brejkov dovolila súperom 13,2 xG, čo je šiesty najhorší výsledok v Ligue 1. To by mohla byť príležitosť pre Montpellier, ktorý z nich môže pohroziť. Celkovo nazbierali 13 xG a strelili 12 gólov, čo sú nadpriemerné čísla v lige. Marseille dovoľuje v tejto sezóne dostať sa do najväčšieho množstva šancí súperom po centroch z hĺbky poľa, z ktorých si práve Montpellier vytvára najviac príležitostí a v tomto stretnutí sa na ne bude určite spoliehať.

Prienikové prihrávky zo stredu poľa do pokutového územia budú obrovskou zbraňou outsidera, ktorý sa v lige teší zo šesťzápasovej série bez prehry. Montpellier ich úspešne produkuje zhruba dve na duel a v priemere najviac zvyšujú šance tímu na skórovanie na jednu prihrávku. Z údajov vyplýva, že Marseille má obrovské problémy s bránením tohto typu prihrávok.

FC Kodaň - Nordsjälland, nedeľa 18:00

Žreb úvodného kola nadstavbovej časti dánskej Superligy prinesie priamy súboj o prvé miesto v tabuľke. Pôjde o stret medzi vedúcim Nordsjällandom a druhým FC Kodaň, ktorý za svojím súperom zaostáva len o jeden bod a v nedeľu bude mať výhodu domáceho prostredia.

Víkendové stretnutie sľubuje vyrovnanú partiu a možno aj málo gólov. Nielenže sa stretnú dve kvalitné ligové obrany, ktoré súperom dovoľujú málo šancí a sú si veľmi podobné z hľadiska analytických údajov, oba tímy sa v tejto sezóne môžu spoľahnúť aj na veľmi dobrého brankára.

Ak by priemerný gólman Superligy čelil rovnakým strelám ako Kamil Grabara z Kodane, inkasoval by o tri góly viac. Andreas Hansen z Nordsjällandu je ešte lepší. Zákrokmi zabránil už piatim gólom.

Aktéri sú na tom podobne aj z hľadiska kvality vytvorených šancí. Kodaň má priemer 1,95 očakávaného gólu na zápas, zatiaľ čo Nordsjälland 1,82. Ide o dve najkvalitnejšie ofenzívy v lige, z tohto pohľadu je ich súčasné postavenie v tabuľke zaslúžené.

Favorizovaná Kodaň bude čeliť nielen pevnej obrane na čele s Hansenom, ale bude si musieť dávať veľký pozor aj na rýchle kontry. Protiútoky Nordsjällandu sú najnebezpečnejšie v lige. V dueloch ich využívajú najviac, ale vytvárajú si z nich aj najlepšie strelecké príležitosti. Podarilo sa im z nich streliť už 12 gólov, o šesť viac ako Kodani.

Analýza prihrávok ukazuje, že Kodaň umožňuje najlepšie šance po diagonálnych prihrávkach zo stredu poľa a kolmých prihrávkach do krajov pokutového územia, čo sú tiež prihrávky, z ktorých vie byť Nordsjälland veľmi nebezpečný.

Súperi majú v tejto sezóne proti Kodani prekvapivo vysokú úspešnosť prihrávok a driblingov zo stredového priestoru do vnútra pokutového územia. Proti slabším tímom tieto akcie často zastavujú ešte pred zakončením, tentoraz budú nútení brániť v týchto priestoroch Ernesta Nuamaha.

Iba 19-ročná ghanská senzácia má skvelý výber priestoru v pokutovom území a pravidelne sa dostáva do výborných streleckých pozícií. V metrike, ktorá hodnotí, ako dobre hráč prijíma prihrávky v nebezpečných priestoroch, má spomedzi krídelných hráčov v Dánsku jasne najlepšiu bilanciu. Ak Nordsjälland skóruje, na svedomí to bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou práve on.

Bröndby - Viborg, nedeľa 16:00

V prípade zaváhania Kodane by sa k druhému miestu v tabuľke mohol výrazne priblížiť Viborg, ktorý bude hrať so šiestym Bröndby na jeho trávniku. Z hľadiska kvality vytvorených a dovolených šancí sú lepším tímom - v porovnaní s doterajšími súpermi by mali streliť o štyri góly viac a inkasovať o štyri menej.

Aj v tomto prípade sa môžeme spoľahnúť na rýchly prechod do útoku jedného z tímov. Viborg doteraz nazbieral druhý najvyšší počet xG z brejkových situácií a podobne ako Nordsjälland z nich skóroval 12-krát. Navyše, Bröndby bráni kontry najhoršie v celej lige a s 11 povolenými xG inkasovali rovnaký počet zásahov.

Proti tímom, ktoré hrozia z protiútokov, pravidelne inkasujú vysoký počet gólov. Do tohto súboja možno započítať aj Viborg, ktorý si v polovici novembra odniesol zo štadióna Bröndby víťazstvo 2:0. Keď sa tieto dva tímy stretli v septembri, zápas sa skončil 0:0, ale Viborg mal drvivú prevahu a vyhral na xG 2,36:0,52.

Poradie podľa xG z rýchlych protiútokov.
Poradie podľa xG z rýchlych protiútokov.11 Hacks/Flashscore

Z analýzy tiež vyplýva, že Bröndby má problémy so zachytávaním prihrávok a driblingov z ľavej strany, odkiaľ sa Viborg najčastejšie dostáva do finálnej tretiny. Okrem toho často zakončuje akcie po stranách centrom, čo je jeho najsilnejšou zbraňou. Na druhej strane je Bröndby tím, ktorý má s bránením takýchto lôpt veľké problémy - do najväčších šancí dovolí ísť protivníkom po centroch zo strany, nasledujú centry z hĺbky poľa a potom ďalšie typy prihrávok.

Komplikáciou pre Viborg môže byť skutočnosť, že najlepší strelec a jeden z jeho kľúčových hráčov Jay-Roy Grot vo februári opustil klub a podpísal zmluvu s japonským klubom Kashiwa Reysol. Trénera Jacoba Friisa teraz na tomto poste tlačí topánka. Momentálne má k dispozícii len Gambíjčana Alassaneho Jatta, ktorý prakticky nezakončuje nebezpečne.

Druhou reálnou možnosťou je Paulinho. Síce v portugalskej druhej lige vyzeral zaujímavo, ale v Dánsku ešte stále prechádza obdobím adaptácie. Veľkou neznámou je aj mladý Brazílčan Renato Júnior. Napriek tomu má Viborg slušnú šancu na úspech.