Makkabi Berlín prepíše históriu, stane sa prvým židovským klubom v Nemeckom pohári

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Makkabi Berlín prepíše históriu, stane sa prvým židovským klubom v Nemeckom pohári

Tím Makkabi vyhral Berlínsky štátny pohár.
Tím Makkabi vyhral Berlínsky štátny pohár.Profimedia
Nedeľný súboj futbalového Nemeckého pohára medzi Makkabi Berlín a VfL Wolfsburg bude mať pre domáci tím historický rozmer. Stane sa prvým židovským klubom v hlavnej fáze tejto súťaže so 64 tamojšími mužstvami.

V roku 1970 založili Makkabi Berlín ľudia, ktorí prežili holokaust. Prvý zápas sa skončil prehrou 1:15, spoluzakladateľ klubu Marian Wajselfisz sa na tomto výsledku dodnes smeje:

"Chceli sme ukázať, že sme stále tu. Takisto, že nás opäť prijali a neskončili sme v roku 1933." Jeho rodina prežila holokaust vďaka pomoci poľského páru, ktorý ju takmer dva roky ukrýval vo svojej pivnici.

Makkabi je nástupcom Bar Kochba Berlin, ktorý bol založený v roku 1898 na podporu židovskej účasti v športe. Mal viac ako 40-tisíc členov, no keď sa nacisti dostali k moci, židovské organizácie úplne zakázali. Klub má v súčasnosti 550 členov a pôsobí v rôznych športových odvetviach vrátane basketbalu a volejbalu.

Keď sa Nemecký pohár v roku 1935 začal hrať, Židia sa nemohli zúčastniť. Teraz sa účastník piatej ligy postaví oponentovi z Wolfsburgu

"Nikdy som si nepredstavoval, že my ako židovský tím budeme niekedy hrať pohárový zápas proti bundesligovému mužstvu. Takže pre nás aj pre mňa osobne je to obrovská radosť," vravel Wajselfisz.

Termín duelu Makkabi Berlín - Wolfsburg
Termín duelu Makkabi Berlín - WolfsburgFlashscore