Čerstvé, hoci mladé nohy. Kloppove deti predviedli veci, ktoré nie sú možné

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čerstvé, hoci mladé nohy. Kloppove deti predviedli veci, ktoré nie sú možné
Klopp oslavuje svoje víťazstvo.
Klopp oslavuje svoje víťazstvo.Profimedia
Jürgen Klopp (56) priznal, že víťazstvo zraneniami sužovaného Liverpoolu 1:0 nad Chelsea vo finále Ligového pohára bolo "absolútne šialené", keďže jeho tím triumfoval vo Wembley napriek tomu, že zápas dohrával s množstvom neskúsených mladíkov.

Chelsea - Liverpool 0:1 pp

Hlavička Virgila van Dijka dve minúty pred koncom predĺženia znamenala prvú trofej Liverpoolu od Kloppovho nečakaného oznámenia, že na konci tejto sezóny odíde z pozície manažéra.

Bol to pozoruhodný úspech vzhľadom na to, že Klopp bol nútený obrátiť sa na odchovancov liverpoolskej akadémie po tom, čo ho séria zranení pripravila okrem iných o Mohameda Salaha, Trenta Alexandra-Arnolda, Dioga Jotu, Darwina Núñeza, Alissona Beckera či Joela Matipa.

Kloppove deti

Hoci skúsený kapitán Liverpoolu vystrieľal víťazstvo, van Dijk by bez prispenia "detí", ako ich nemecký kouč sám viackrát nazval, nemohol skončiť ako hrdina.

Klopp začal v základnej zostave s 20-ročnými Conorom Bradleym a Harveym Elliottom, aby potom z lavičky poslal do hry Bobbyho Clarka (19), Jamesa McConnella (19), Jaydena Dannsa (18) a Jarella Quansaha (21).

"To, čo sa tu stalo, je absolútne šialené. Takéto veci nie sú možné. Táto akadémia je plná charakteru. Som hrdý na to, že som mohol byť toho súčasťou, wow. Zaslúžili sme si to. My sme mali šťastie, oni mali šťastie, chlapci sa predviedli. Bolo to naozaj super," márne hľadal slová Klopp. 

"Som si celkom istý, že keď sme poslali do stretnutia z lavičky všetky deti, ľudia si mysleli: 'OK, je rozhodnuté, vzdali sa, v stredu majú zápas', ale tak to nebolo. Mysleli sme si, že potrebujeme čerstvé nohy a tie boli čerstvé, ale zároveň veľmi mladé. Odviedli svoju prácu," dodal Nemec. Liverpool mal vo finále Ligového pohára najviac tínedžerov od Arsenalu v roku 2007.

Klopp uviedol, že úspech Liverpoolu s takouto oslabenou a neodskúšanou zostavou bol výsledkom tvrdej práce, ktorú odviedli mladíci, keď sa pripravovali na svoju veľkú chvíľu.

"Chlapci s nami dlho trénovali, presne vedia, čo máme robiť. Úprimne povedané, prešli si bolesťou a utrpením, v takýchto chvíľach sa to inak nedá."

Bojujeme o všetko

Problémy Liverpoolu so zraneniami neukázali vo Wembley žiadne známky zmiernenia, keď v prvom polčase po škaredom faule Moisesa Caiceda, ktorý Kloppa rozčúlil, predčasne skončil Ryan Gravenberch.

"Ani to nebol faul? Potom štvrtý rozhodca vysvetľuje, že nemôžu udeliť kartu... Dobrý nápad. Táto situácia bola pre mňa jasná. Mala všetko, čo potrebujete na kartu. Gravenberchovi urobili röntgen, nemá nič zlomené, ale väzy niečo schytali. Vlastne sa cítim veľmi zle, ale všetko ostatné je dobré," kritizoval Klopp.

Gravenberch utrpel nepríjemne vyzerajúce zranenie.
Gravenberch utrpel nepríjemne vyzerajúce zranenie.Profimedia

Keďže Liverpool sa má v stredu stretnúť so Southamptonom v piatom kole FA Cupu a potom sa vráti k snahe udržať si prvé miesto v Premier League, Klopp nemá veľa času na to, aby sa zaoberal úspechom vo Wembley.

"Momentálne nemáme jedenástku na stredu. Chlapci, ktorí nastúpili z lavičky, možno môžu opäť hrať, ostatní budú v pondelok regenerovať. Milujem túto krajinu do špiku kostí, ale program nie je stvorený pre víťazov. Uvidíme, akú cenu budeme musieť zaplatiť, ale bojujeme o všetko. Potom zistíme, čo bude ďalej. Proti Southamptonu už nejako nastúpi mužstvo v dresoch Liverpoolu."

Klopp oslavoval tradičným gestikulovaním päsťami pred priaznivcami Liverpoolu, ale uviedol, že sa stále vyrovnáva so siedmou veľkou trofejou počas svojho manažovania The Reds.

"Na tribúne som konečne našiel svoju rodinu, bola veľmi šťastná. Zvyšok musím spracovať," uzavrel.