Liverpool oslavuje zisk 10. Ligového pohára, finálové predĺženie rozhodol van Dijk

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Liverpool oslavuje zisk 10. Ligového pohára, finálové predĺženie rozhodol van Dijk
Aktualizované
Van Dijk zabezpečil svojmu mužstvu cennú trofej.
Van Dijk zabezpečil svojmu mužstvu cennú trofej.Profimedia
V dramatickom finále Anglického ligového pohára uspeli hráči Liverpoolu, ktorí zdolali tím Chelsea. Napínavá bitka o trofej po riadnom hracom čase ponúkla aj predĺženie, v 118. minúte o všetkom rozhodol Virgil van Dijk (32), kapitán mužstva Jürgena Kloppa (56).

Súboj 92 tímov o trofej Anglického ligového pohára vyústila do finálového duelu poslednej dvojice. Wembley privítalo bitku Chelsea a Liverpoolu. Štatistiky vzájomných duelov favorizovali na post víťaza Jürgena Kloppa, ktorý v súťažných zápasoch proti mužstvám Mauricia Pochettina prehral iba raz z 13 prípadov. Londýnčanom do kariet nehrali ani ich ostatné vystúpenia na slávnom štadióne, kde prehrali päťkrát v rade.

Pred finálovým bojom bolo v platnosti tvrdenie, že v ostatných šiestich zápasoch Liverpoolu v Ligovom pohári skórovali The Reds a aj ich protivník. Kádru The Blues neprial víťazstvo pohľad na ich posledných päť vystúpení na slávnom štadióne Wembley, všetky tieto boje o trofej totiž prehrali.

Chelsea - Liverpool 0:1 pp

Úvod sledovaného duelu sa niesol v duchu tlaku futbalistov od rieky Mersey, ktorý však z toho gól nevyťažili. Ten mohol po 20 minútach padnúť na druhej strane, skvelým zákrokom sa ale blysol brankár Kelleher. O pár chvíľ neskôr sa po faule Caiceda finále skončilo pre Gravenbercha. Vzruch ešte priniesol aj tesný ofsajd Jacksona, po ktorom gól Sterlinga neplatil. Z pohľadu šancí ukončila prvú polovicu hlavička Gakpa do žrde.

V druhom polčase sa po 15 minútach hry tešili fanúšikovia Liverpoolu. Radosť im po centrovanej lopte od Robertsona doprial Virgil van Dijk. Eufória však trvala len pár momentov, presný zásah odvolal zásah od VAR. Štvrťhodinu pred záverom základnej hracej doby mohol otvoriť skóre Gallagher, jemným tečom ale trafil iba žrď.

Angličan mal obrovské príležitosti aj v 85. minúte, keď najprv zlyhal zoči-voči Kelleherovi a o chvíľu poslal svoj strelecký pokus len tesne nad brvno. Chelsea sa takmer dočkala v druhej minúte nadstaveného času, v päťke The Reds bolo nasťahovaných množstvo tiel a zbierku tutoviek zakončil zákrok liverpoolskeho gólmana. Dramatický, no bezgólový stret tak po 90 minútach nepoznal ani jedného úspešného strelca.

Ostatné dva finálové súboje týchto súperov v domácich pohároch sa v riadnom hracom čase skončili remízou 0:0, bolo to tak aj do tretice a nasledovalo predĺženie. To prinieslo poriadnu tutovku až v 115. minúte, keď na bránkovej čiare hasil nebezpečenstvo brankár Petrovič. O pár chvíľ však už bol prikrátky na presne mierenú hlavičku van Dijka, ktorá rozhodla o pohárovom triumfe Liverpoolu. Ten do svojej vitríny nasmeroval desiatu trofej Ligového pohára. Išlo o najneskorší víťazný zásah vo finále Ligového pohára od roku 1977, keď ho strelil Brian Little z Aston Villy (119. minúta zápasu s Evertonom).

Finále sa navyše nieslo v mladíckom duchu. Za Liverpool nastúpila trojica Jayden Danns (18), Bobby Clark (19) a James McConnell (19) - ide o najviac tínedžerov vo finále súťaže od roku 2007 (4 - Walcott, Fabregas, Denilson a Traoré). Mauricio Pochettino čaká na prvú trofej v anglickom futbale aj po 388 zápasoch v Southamptone, Tottenhame a Chelsea.