Titul Rakówa? Nie je to náhoda, ale výsledok koncepčnej práce, hovorí Karol Mondek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Titul Rakówa? Nie je to náhoda, ale výsledok koncepčnej práce, hovorí Karol Mondek
V klube nosí kapitánsku pásku dlhodobo český futbalista Tomáš Petrášek.
V klube nosí kapitánsku pásku dlhodobo český futbalista Tomáš Petrášek. Profimedia
Poľská senzácia Raków z pútnického mesta Čenstochová pokračuje vo svojom skvelom príbehu. Síce sa mužstvu vedenému trénerom Papszunom (48) nepodarilo zaknihovať pohárový hetrik, no v predstihu si zabezpečilo po dvoch vicemajstrovských priečkach vytúžený ligový titul. Prvý v histórii.

V klube poznajú aj slovenský futbal a to vďaka brankárom Dominikovi Holecovi s Branislavom Pindrochom a hráčom v poli Lukášovi Ďuriškovi s KAROLOM MONDEKOM.

Práve s druhým menovaným sa rozprávali Flashscore Správy. Priblížil zákulisie fungovania tímu, ktorý pred šiestimi rokmi pôsobil v tretej lige. "Keď sa na to spätne pozriem, už za mojich čias všetko nasvedčovalo tomu, že niečo takéto raz môžu dokázať. Klub fungoval zvnútra na veľmi vysokej úrovni." 

Mondek aktuálne háji farby Zlatých Moraviec, ale vie o čom hovorí. Do Rakówa zamieril z Baníka Ostrava v lete 2017. Dva ročníky strávil v druhej lige. Dokopy odohral 39 zápasov, v ktorých strelil päť gólov a pridal jednu asistenciu.

"Končil som v Baníku, kde mi nechceli predĺžiť zmluvu. Manažér mi našiel Raków. Najprv som sa tam išiel ukázať. Chceli ma vidieť na jednom tréningu. Priznám sa, že som nevedel, či tam chcem zostať. Mužstvo i tréner sa mi páčili, ale zvonku to v tých časoch nevyzeralo lákavo. Nakoniec som veľmi rád, že som tam pôsobil." 

Karol Mondek v drese Rakówa
Karol Mondek v drese RakówaArchív KM

V prvom roku skončili siedmi. V druhej Mondekovej sezóne tím vyhral druhú ligu. Prvú polsezónu hrával, druhú menej, keďže aj z rozsiahleho rozhovoru vyplýva, že Raków káder obmieňal podľa potreby a prinášal takú kvalitu, ktorá mu vybojovala postupne až majstrovský titul.

Nie je to náhoda

Dá sa povedať, že Raków šokoval poľskú Ekstraklasu v konkurencii ostatných veľkoklubov?

"Ak to vnímame z hľadiska klubov a ich veľkosti - Legia, Lech, ale aj Lechia, ktorá vypadla - je neskutočné, čo ako malý klub dokázali. Každopádne, zaslúžia si to. Pracujú koncepčne, neprekvapilo ma to. Skôr zaskočili ostatné kluby. Som si ale istý, že už aj zvyšok ligy zistil, ako Raków pracuje a teraz vedia, že ide o konkurencieschopný celok."

Čo asi nemôžeme tvrdiť je, že ide o náhodu. Súhlasíte? 

"Presne tak. Určite nie je náhoda, kde sa momentálne klub nachádza. Majiteľ presne vie, čo robí. Kroky pri výbere hlavného trénera Mareka Papszuna neboli náhodné. Nešiel to skúšať. Vedel, čo chce. Mužstvo má jasne nastavenú koncepciu. Majiteľ je veľmi nápomocný. Po organizačnej a koncepčnej stránke je to najlepší klub, v ktorom som hral."

Očakávali ste po vašej skúsenosti, že by sa Raków mohol dočkať titulu takto skoro po postupe do Ekstraklasy?

"Priznám sa, že trochu som premýšľal, ako sa s najvyššou súťažou popasujú. Aj pre ich štýl, ktorým sa prezentujú. Ukázalo sa, že až na prvú sezónu, v ktorej sa adaptovali, si rýchlo zvykli. Ekstraklasa je niečo iné než druhá liga. Adaptačný proces zvládli, išli si stále svojou cestou a dotiahli to až k majstrovskej trofeji."

Forma z ostatných pätnástich duelov Rakówu
Forma z ostatných pätnástich duelov RakówuFlashscore

Získali ju vo veľkom štýle. V septembri išli na prvé miesto a do apríla ťahali sériu osemnástich zápasov bez prehry. Je titul v zaslúžených rukách?

"Z môjho pohľadu určite. Veľmi som im to prial a aj prajem. Celkovo za to, ako fungujú po organizačnej stránke. Tréner tomu obetoval veľa."

Na domácom trávniku neprehrali. Priemer 2,29 bodu na zápas naháňa strach. Nastrieľali 60 gólov a iba 20 inkasovali. O čom to hovorí?

"To sú neskutočné čísla. Dať šesťdesiat gólov a len dvadsať dostať... Fantastická bilancia. V porovnaní s klubmi, ktoré sa v Ekstraklase nachádzajú, to o niečom vypovedá. Ako som spomínal, nie je to náhoda. Tréner má jasnú filozofiu. Všetci vedia, čo majú robiť. Nielen hráči, ale každý v klube. Prevláda tam profesionalizmus. Sústredia sa na svoju prácu, čo sa následne odráža na ihrisku. Dôležitú úlohu hrá taktika, ktorú tréner žiada od hráčov. Keď ju plnia do bodky, dostaví sa takýto úspech."

Tréner Papszun

Marek Papszun vedie mužstvo siedmy rok. Pri dnešnom "trende" je to až netradičná dôvera. Čím si ju získal?

"Nedávno som počúval rozhovor, ako sa dostal na lavičku. Bol učiteľom dejepisu. Popritom trénoval menšie kluby. Jedného z nich - Legionoviu - dotiahol zo štvrtej do tretej ligy. Aj na základe tohto si ho pozval majiteľ na pohovor. Síce mu ho odporučilo viacero ľudí, no nenechal nič na náhodu. Rozhovory viedol so psychológom, ktorý vyhodnotil jeho osobnosť. Papszun musel ukázať, že je naozaj vhodný pre jeho koncept."

Ako si spomínate na prácu pod jeho vedením? Vyznačoval sa prílišným detailizmom, alebo bol skôr psychológ?

"Maximálny detailista. Až workoholik. Ráno prišiel na štadión okolo pol ôsmej a odchádzal večer o ôsmej. Nebolo to o tom, že s nami odtrénoval a išiel domov. V kancelárii trávil množstvo hodín. Všetko analyzoval a neustále sa zlepšoval. Rovnako mal pri sebe trénerský štáb. Ráno prišli a večer odišli. Nie je to jednoduchý režim. Vyžaduje maximum od všetkých hráčov i trénerov."

Čo od hráčov žiadal?

"Má svoj systém 3-4-3, ktorý preferuje. Kládol dôraz na každý systémový detail. Často sme sa v tréningu nezamýšľali nad tým, či to bude fungovať. Neboli sme proti nemu. Hltali sme každé slovo a pokyn. Vedeli sme, že keď to spravíme, dosiahneme spoločne úspech. Tak to aj bolo. Ako tréner bol naozaj skvelý."

Tréner Marek Papszun, ktorý doviedol Raków k majstrovskej trofeji.
Tréner Marek Papszun, ktorý doviedol Raków k majstrovskej trofeji.Profimedia

Už skôr oznámil, že na konci aktuálnej sezóny v Rakówe skončí. Prekvapilo vás jeho rozhodnutie?

"Prekvapilo. Je zaujímavé, že končí. Myslel som si, že bude pokračovať. Očividne si chce trochu oddýchnuť. Sám zdôraznil, že potrebuje "odísť na dôchodok". V tempe, v akom pracuje, nie je ľahké vydržať denno-denne. Na tejto úrovni si asi sám vyhodnotil, že bude lepšie, keď na chvíľu vypne, aby nevyhorel. Na druhej strane, predpokladám, že ho skôr či neskôr čaká nejaký top klub."

Koncepčná práca

Čím to je, že takýto malý klub dokáže držať krok s ligovou špičkou? 

"Práca majiteľa skĺbená s dobrým trénerom. Majiteľ má 44 rokov. Založil firmu X-kom, veľmi úspešnú. Vďaka tomu si mohol dovoliť kúpiť Raków, ktorého bol fanúšikom odmalička."

V roku 2021 pri stom výročí klubu ľudom sľúbil úspech. Neklamal.

"Sľúbil, že postúpia do Ekstraklasy. Dokonca dodržal presný rok. Vyslovil túžbu ovládnuť najvyššiu súťaž, čo mu vyšlo. Všetko, čo povie, mu vychádza. Určite majú šancu postúpiť do skupinovej fázy Ligy majstrov. Nedbajú za každú cenu na ofenzívu. Sú perfektne organizovaní smerom dozadu. Proti takým tímom sa hrá veľmi ťažko. V Európe sú kvalitné mužstvá, potrebujete tiež trochu šťastia. Sám som zvedavý, ako budú vyzerať pod novým trénerom. V prípade, že by zostal Papszun, tak by som s určitosťou tvrdil, že dosiahnu ešte väčší úspech. Možno sa mýlim a bude ešte lepšie. Uvidíme."

Majiteľ Michal Świerczewski
Majiteľ Michal ŚwierczewskiPAP

Dá sa Raków prirovnať k niektorému z našich klubov?

"Ťažká otázka. Herným štýlom trochu k Podbrezovej. Taktiež sa snažia hrať 3-4-3. U nás sa kladie dôraz na predaj hráčov, profit z nich. V Rakówe to tak nie je. Nezaoberajú sa tým, aby klub za každú cenu zarobil, ale aby tešil fanúšikov, mesto a dosahoval úspechy."

Každopádne, asi len ťažko môžeme porovnať ich ligu s našou, však? 

"Súhlasím. Ťažko porovnateľné. Zázemie, fanúšikovia, financie... Poľská liga je od našej vzdialená. Majú kvalitných futbalistov. Futbal robia v úplne inej rovine."

Tabuľka Ekstraklasy
Tabuľka EkstraklasyFlashscore

Potvrdil to dvojzápas Rakówu proti trnavskému Spartaku v letnom európskom predkole?

"Na tomto stretnutí som v Trnave bol. Rozdiel medzi našou a poľskou ligou bol evidentný. Raków jednoznačne prevýšil Spartak. Síce sa snažil bojovať, ale už v Rakówe sa ukázala kvalita."

Viackrát ste spomenuli fanúšikov. Čenstochová ich má, ale nemajú moderný štadión. Prečo?

"Na to, ako je Čenstochová veľké mesto (zhruba 240-tisíc obyvateľov, pozn. red.), veľa ľudí na nás nechodilo. Samozrejme, vzťah si k nemu vytvárali na základe postupných úspechov. Dá sa povedať, že starý štadión ich odrádzal. Majú "nový", akúsi zmodernizovanú skladačku. Klub by si zaslúžil oveľa väčší a krajší."

Dva roky v Rakówe

Čenstochová nie je zďaleka futbalové mesto. Na prvom mieste sú preteky na plochej dráhe. Bolo to evidentné?

"Presne tak, bolo. Hrali sme pekný futbal a vyhrávali. Dosahovali úspechy. Prvú aj druhú sezónu to bolo výborné. Napriek tomu sme boli trochu nahnevaní, pretože sa na nás chodilo pozerať dve, možno tritisíc ľudí. Pretekárov na plochej dráhe prišlo podporiť aj desaťtisíc priaznivcov."

Štadión Rakówu.
Štadión Rakówu.UM Częstochowa

Ako si spomínate na dvojročné pôsobenie v Rakówe? 

"Keď sa povie Raków a vybavia sa mi všetky spomienky. Som šťastný, že som v klube mohol byť. Zažil som fungovanie top klubu pod skvelými trénermi. Keď zostanem po kariére pri futbale, môžem a aj budem z toho v budúcnosti ťažiť. Zistil som, ako sa robí futbal v ideálnych podmienkach. Vtedy ho dokážete robiť na kvalitnej úrovni. Rád si spomeniem aj na výborných ľudí okolo, pretože ak sa vyskytol problém, so všetkým sa snažili pomôcť."

Na záver spomeňme jednu zaujímavosť. Raków zaplatí na konci ročníka približne 700-tisíc eur pokutu. Odchovanci musia nazbierať 3-tisíc minút v prvom tíme. Nemajú ich ani tisíc. Stretli ste sa už za vašej éry s množstvom cudzincov?

"Nie. So mnou tam bol Slovák Lukáš Ďuriška, Čech Petrášek a jeden Portugalec. Vtedy to ešte také nebolo. V prvej lige sú tímy ohodnotené za mladých hráčov, takže hrávali a dostávali príležitosť. Ekstraklasa je úplne iný level. Pri tomto sa vrátim k porovnaniu s Podbrezovou. Raków má na prvom mieste výsledok a kvalitu hry. Vidí, že mladí hráči nemajú dostatočnú úroveň, resp. nie sú pripravení na najvyššiu súťaž. Sú ochotní ísť do tohto aj za cenu vysokej pokuty, čo by sa u nás nestalo."