Po hororovej sezóne prichádza nový tréner. Impulz a energiu má Ajaxu dodať Farioli

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Po hororovej sezóne prichádza nový tréner. Impulz a energiu má Ajaxu dodať Farioli

Farioli strieda Ligue 1 za Eredivisie.
Farioli strieda Ligue 1 za Eredivisie.AFP
Trápiaci sa holandský gigant Ajax má nového kormidelníka. Klub na pozíciu trénera vymenoval Francesca Farioliho (34. Taliansky kouč sa bude snažiť pozdvihnúť mužstvo po hororovej sezóne.

Klub z Amsterdamu vo vyhlásení oznámil: "Ajax dosiahol dohodu s Francescom Fariolim a OGC Nice o prestupe hlavného trénera." Farioli podpísal trojročnú zmluvu, ktorá začne plynúť 11. júna 2024 a platná bude do 30. júna 2027.

"Som rád, že som tu v Amsterdame a spolu s ostatnými členmi štábu sa mu budeme venovať celým srdcom. Chceme sa znovu spojiť s DNA klubu, pričom naším cieľom je priniesť novú energiu s pozitívnym spôsobom práce a myslenia," citoval Ajax nového trénera.

Pod Farioliho vedením odštartovalo Nice ročník Ligue 1 vynikajúcim spôsobom, keď v prvých 13 zápasoch nespoznal premožiteľa, k čomu sa pridalo aj víťazstvo 3:2 na ihrisku favorita z PSG. Za uvedené obdobie inkasovalo mužstvo iba štyri góly.

Zo zjavnej istoty postupu do Ligy majstrov sa však Nice dostalo na piate miesto v tabuľke, 21 bodov za Parížanov, ktorí sú majstrami. Ajax skončil v holandksej Eredivisie s 56 bodmi na piatej priečke. Ponížením bola 35-bodová strata na šampióna PSV Eindhoven, čo amsterdamský tím vytlačilo len do predkola Európskej ligy.

Pre štvornásobných víťazov európskeho pohára, ktorí sa po najhoršom štarte do sezóny 1964/65 nakrátko ocitli na dne Eredivisie, je to neprijateľné umiestnenie. Katastrofu doplnilo vypadnutie z holandského pohára s amatérskym klubom USV Hercules. Ďalšia rana pre Ajax prišla začiatkom apríla, keď na štadióne De Kuip obdržal potupujúcu nádielku od úhlavného rivala Feyenoordu v holandskom "Klassieker".

Gólový Hancko pri potupe Ajaxu. Feyenoord zdemoloval rivala historicky najvyššou výhrou

Frustrácia sa z ihriska preniesla na tribúny a do vedenia klubu. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Alex Kroes bol suspendovaný pre podozrenie z obchodovania s dôvernými informáciami, aby sa o niekoľko týždňov neskôr vrátil ako technický riaditeľ.