Česko - Poľsko. Gólostroj Lewandowski očami údajov. Čo môžeme očakávať?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česko - Poľsko. Gólostroj Lewandowski očami údajov. Čo môžeme očakávať?

Robert Lewandowski v drese Poľska.
Robert Lewandowski v drese Poľska.Profimedia
S Borussiou Dortmund získal dva tituly v Bundeslige, ďalších osem pridal s Bayernom Mníchov, s ktorým zdvihol nad hlavu trofej Ligy majstrov. Po 12 rokoch v Nemecku sa Robert Lewandowski (34) na začiatku aktuálnej sezóny rozhodol prijať novú výzvu a prestúpil do slávnej Barcelony. Už dlhé roky je najväčšou hviezdou poľskej reprezentácie. Na čo by sa mala česká obrana v piatkovom dueli pripraviť?

Lewandowského adaptácia na španielsku La Ligu bola v podstate plynulým pokračovaním jeho výkonov v drese Bayernu. V úvodných 26 ligových kolách nastúpil na 1 819 minút a pokiaľ nebol zranený alebo si neodpykával kartový trest, s výnimkou jedného zápasu nastúpil vždy v základnej zostave. A splnil presne to, čo sa od neho očakávalo.

Žiadny iný útočník v Španielsku sa pritom svojím pohybom v pokutovom území nedostáva do lepších streleckých príležitostí než poľský gólový zabijak. Podľa modelu očakávaných gólov má 70 % šancu skórovať v každom dueli, čím stále prekonáva druhého Karima Benzemu o 12 %.

Zatiaľ čo útočník Realu Madrid dominuje v štatistikách priemerných striel na zápas a dotykov lopty v pokutovom území, Lewandowski sa dostáva do lepších šancí. 

V závislosti od kvality príležitostí, do ktorých prenikol svojím pohybom, by mal skórovať 16-krát, reálne má ale na konte 15 presných zásahov. Podľa modelu, ktorý sa pozerá na kvalitu samotného umiestnenia strely, by však mal streliť o jeden gól menej.

V zásade to však nie je problém. Po prvé, stále hovoríme o vzorke jednej neúplnej sezóny a po druhé, na tomto mieste je potrebné opäť zdôrazniť, že zakončovanie je pre útočníkov druhoradou zručnosťou. Oveľa dôležitejšie je, či hráč dokáže predvídať, kam pôjde lopta a či sa dostatočne často dostáva do kvalitných pozícií.

Lewandowski je toho momentálne skvelým príkladom. Hoci zatiaľ premieňa 21 % svojich striel, vypracuje si ich taký vysoký počet za zápas a z takých nebezpečných priestorov, že pravidelne strieľa góly. Momentálne vedie tabuľku strelcov La Ligy.

Ak do konca sezóny nevynechá ďalší zápas a bude dostávať rovnako kvalitné príležitosti na skórovanie ako doteraz, jeho bilancia by sa mala zastaviť na 24 góloch. Samozrejme, je to len veľmi orientačný údaj bez započítania trestov a veľmi reálnej možnosti, že sa jeho zakončenie trochu zlepší.

Strelecká mapa pre sezónu 2022/23.
Strelecká mapa pre sezónu 2022/23.11Hacks / Livesport

Napríklad medzi sezónami 2015/16 a 2021/22 v drese Bayernu vyslal na bránku súpera celkovo 923 pokusov (v priemere 4,3 na zápas) s celkovým xG 199 - výsledkom bolo 219 gólov. To znamená, že skončil výrazne lepšie ako priemerný hráč na svojom poste. Celkovo premenil 24 % svojich pokusov, čo mu stačilo na to, aby sa v tomto konkrétnom ukazovateli umiestnil medzi 10 % najlepších útočníkov v piatich najlepších ligách sveta.

Na prvý pohľad sa však môže zdať, že Lewandowski v porovnaní so svojou poslednou sezónou v Nemecku spomalil. Veď počas nej strelil úctyhodných 35 gólov, o 11 viac ako druhý Patrik Schick z Leverkusenu. To je síce pravda, ale treba brať do úvahy aj to, aká dominantná bola ofenzíva Bayernu v porovnaní so zvyškom Bundesligy.

Zatiaľ čo Lipsko a Leverkusen nazbierali zhodne 58 očakávaných gólov, ak chcete 1,7 na zápas, Bayern sa po skončení sezóny dostal na astronomických 90 xG (!), teda 2,7 na stretnutie. Lewandowského šance vtedy tvorili 37 % z celkového počtu xG Bayernu a teraz je to veľmi podobné, Barcelona má 35 %. Poliak sa skrátka veľmi rýchlo adaptoval na novú súťaž a nestratil nič zo svojich schopností, hoci v auguste oslávi 35. narodeniny.

Tabuľka podľa očakávaných gólov v Bundeslige v sezóne 2021/22.
Tabuľka podľa očakávaných gólov v Bundeslige v sezóne 2021/22.11Hacks / Livesport

Dominantnejšie výkony sa možno očakávali na majstrovstvách sveta v Katare, kde skóroval len dvakrát, z toho jedenkrát z pokutového kopu. Ale aj v tomto prípade je potrebné vidieť správny kontext. Objektívne bol poľský tím jedným z najhorších na celom turnaji a podľa údajov bol jeho postup do osemfinále skôr otázkou náhody.

Čo sa naopak podarilo, boli Lewandowského výkony v Lige majstrov. Hoci Barcelona nakoniec v skupine nestačila na Bayern a Inter Miláno, skúsený útočník opäť dokázal, že táto súťaž je jeho špecialitou.

V priemere na zápas mal 10 dotykov s loptou vo vápne, vyprodukoval 4,5 strely, pravidelne si prihrával loptu v nebezpečných priestoroch a k 80 % šanciam na skórovanie v každom zápase pridal 20 %. Ak si odmyslíme Erlinga Haalanda z Manchestru City, ktorý by mal mať v aktuálnej sezóne vlastnú kategóriu, Lewandowski všeobecne vykazoval najlepšie čísla spomedzi útočníkov.

Tie navyše korešpondujú s rekordom, ktorý si udržal počas uplynulých ôsmich sezón milionárskej súťaže. Len počas týchto rokov si zlepšil strelecké štatistiky o 68 gólov oproti 61 očakávaným. Obstál v skúške času proti najlepším obranám na svete. Jedinou nádejou pre českých futbalistov je fakt, že ak máva tento bomber niekde tienistú chvíľu, tak je to v reprezentačnom drese, kde nemá taký servis ako v klube...