Je zreteľné, že napredujeme, zdôraznil po spečatení miestenky do Nemecka de la Fuente

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Je zreteľné, že napredujeme, zdôraznil po spečatení miestenky do Nemecka de la Fuente

Španielsky lodivod vyzdvihol po súboji s Nórskom progres, ktorý so svojimi zverencami urobili.
Španielsky lodivod vyzdvihol po súboji s Nórskom progres, ktorý so svojimi zverencami urobili.Profimedia
Dve kolá pred koncom kvalifikácie ME 2024 sú už v A-skupine známe mená oboch priamo postupujúcich tímov. Futbalisti Španielska si triumfom v Nórsku 1:0 definitívne zabezpečili miestenku na šampionát a na diaľku pomohli aj Škótom, ktorí rovnako neskončia v tabuľke horšie ako na druhej priečke.

Nóri sa v Osle o prekvapenie nepostarali, o ich prehre rozhodol presný zásah Gaviho v 49. minúte. Ten dostal loptu za chrbát brankára Örjana Nylanda po dvoch neúspešných pokusoch svojich spoluhráčov. Gól ešte preveroval VAR pre možný ofsajd, nakoniec však platil a ukázal sa ako dostačujúci pre postup Španielov na ôsme EURO za sebou.

Škóti utrpeli vo štvrtok prvú prehru v kvalifikácii, práve na pôde Španielska (0:2), no nedeľná prehra Nórov im zaistila štvrtú účasť na ME v histórii. Španieli i Škóti majú v tabuľke zhodne 15 bodov, Nóri na nich strácajú päť a odohrajú už iba jeden zápas.

Španielsko v marci tohto roka prehralo v kvalifikačnom dueli v Škótsku 0:2, odvtedy si však pripísalo v skupine štyri víťazstvá s impozantným skóre 16:1 a v júni sa tešilo aj z triumfu v Lige národov. "Je zreteľné, že výrazne napredujeme," konštatoval po výhre v Nórsku kouč Luis de la Fuente.

"Cítiť, že tvoríme jednotný a súdržný tím, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Učíme sa však neustále, napravili sme to, čo bolo potrebné zmeniť a aj hráči pochopili našu filozofiu. Sme šťastní, že sme si v predstihu zabezpečili postup."

Nóri, ktorí sa naposledy na veľkom podujatí objavili na ME 2000, už majú šancu dostať sa na najbližší šampionát iba cez play-off v marci budúceho roka. V tabuľke sú na tretej priečke, po nedeľnom triumfe Gruzínska nad Cyprom 4:0 majú pred týmto súperom iba náskok troch bodov a Gruzíncov navyše čaká zápas k dobru. Severania proti Španielsku nedokázali nadviazať na tri predchádzajúce kvalifikačné trojbodové zápisy za sebou.

"Je to veľké sklamanie, ale taký je futbal. Musíme pokračovať v práci," povedal v mixzóne kapitán tímu Martin Ödegaard.

"Prvý polčas bol ešte v poriadku. Súper držal loptu, ale veľa si toho nevytvoril. My sme z protiútokov mohli niečo vyťažiť, ale v druhom polčase sme už zaostávali, súper bol lepší," priznal stredopoliar Arsenalu.