Mbappé vystrieľal Francúzom postup na EURO, Hartmanov gólový debut v drese Holandska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mbappé vystrieľal Francúzom postup na EURO, Hartmanov gólový debut v drese Holandska

Mbappé opäť preukázal svoju dôležitosť pre národný tím.
Mbappé opäť preukázal svoju dôležitosť pre národný tím.Profimedia
Futbalisti Francúzska si piatkovým víťazstvom na pôde Holandska (2:1) zabezpečili postup na budúcoročné ME v Nemecku. Najväčšiu zásluhu na tom mal dvojgólový útočník Kylian Mbappé (24). "Les Bleus" si tak zahrajú deviatykrát v sérii na záverečnom kontinentálnom turnaji.

Francúzi vstupovali do zápasu s obavami o formu Mbappého, ktorý sa zotavuje zo zranenia členka. Stačilo však sedem minút a ich obavy sa mohli rozplynúť. "Dosiahli sme náš cieľ číslo jeden. Mali sme neuveriteľnú šnúru a teraz je na nás, aby sme ju čo najlepšie využili. Uvidíme sa v Nemecku," uviedol francúzsky obranca Lucas Hernández pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA). 

Najlepší kanonier Ligue 1 si v šestnástke vytvoril priestor aj napriek tesnému bráneniu od Lutsharela Geertruidu a po centri Jonathana Claussa volejom otvoril skóre. Útočník Paríža Saint-Germain zabezpečil svojmu tímu dvojgólové vedenie v 53. minúte, keď prudkou strelou spoza hranice pokutového územia strelil jeden z najkrajších presných zásahov v prebiehajúcom kvalifikačnom cykle.

Holandsko - Francúzsko 1:2

Pre Mbappého to bol zároveň 42. gól v najcennejšom drese, čím prekonal francúzsku legendu Michela Platiniho a dostal sa na štvrté miesto v historickom rebríčku strelcov. Pred sebou má už iba trio Antoine Griezmann (44), Thierry Henry (51) a Olivier Giroud (54). "Keď hrá v takejto forme, tak máme oveľa väčšiu šancu uspieť," povedal na jeho adresu tréner Didier Deschamps.

Hodnotenie aktérov duelu.
Hodnotenie aktérov duelu.Flashscore

Holanďania boli opäť ochromení početnými absenciami. "Oranjes" chýbali Frenkie de Jong, obranca Matthijs de Ligt či ofenzívne duo Memphis Depay a Cody Gakpo. Šancu na debut v národnom tíme dostali traja hráči, z toho dvaja v základnej zostave. Jeden z nich bol 21-ročný obranca Quilindschy Hartman, ktorý splatil dôveru trénerovi Ronaldovi Koemanovi v 83. minúte, keď zdramatizoval duel po narážačke so Stevenom Berwijnom. 

"V prvom rade som smutný, pretože sme nezískali body. Futbal je tímový šport, takže nemôžeme byť spokojní s prehrou. Osobne však môžem byť hrdý na to, že som absolvoval svoj debut. Pred dvoma alebo tromi rokmi  nevyzeralo, že sa to stane," povedal spoluhráč slovenského reprezentanta Dávida Hancka z Feyenoordu Rotterdam.

Holanďania majú po piatich stretnutiach 9 bodov a v nedeľu ich čaká existenčný zápas na pôde Grécka, ktoré je zatiaľ na druhej postupovej priečke s 12 bodmi. Dôležitosť duelu si plne uvedomuje kapitán Holandska Virgil van Dijk: "Ak chceme ísť na majstrovstvá Európy, musíme v Grécku zvíťaziť."