Najvyššia výhra v histórii kvalifikácie ME, Francúzi zničili Gibraltár. Postup pre tri tímy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najvyššia výhra v histórii kvalifikácie ME, Francúzi zničili Gibraltár. Postup pre tri tímy

Aktualizované
Mbappé strelil tri góly.
Mbappé strelil tri góly.Profimedia
Kvalifikácia o účasť na ME 2024 pokračovala 18. novembra siedmimi zápasmi. K účasti medzi európskou smotánkou sa priblížili Chorváti, hovoriť sa však bude hlavne o zápase Francúzska, ktoré zdemolovalo Gibraltár 14:0. Na záverečný turnaj sa z druhého miesta prebojovali Holanďania. Tešia sa aj Rumuni a Švajčiari.

Skupina D

Arménsko - Wales 1:1

Futbalisti Walesu si po deľbe bodov znížili šancu na postup. Na 2. priečke majú náskok už iba bodu pred tretím Chorvátskom, ktoré má pred sebou večerný duel v Lotyšsku. Deľba bodov nepotešila ani Arménov, ktorí sa bodovo nedotiahli na Chorvátov. Tí budú ich záverečnými súpermi v skupine.

Domáci sa v Jerevane rýchlo dostali do vedenia, keď sa v 5. minúte po rohovom kope presadil argentínsky rodák Lucas Zelarayan. Tesne pred prestávkou však Wales vyrovnal, keď si po dlhom aute do šestnástky zrazil loptu do vlastnej siete Nair Tiknizjan.

Lotyšsko - Chorvátsko 0:2

Chorváti udržali v Rige postupové karty vo svojich rukách. "Kockovaní" sa na outsidera vrhli hneď v úvode, keď sa krátko po sebe presadili dvaja hráči pôsobiaci v nemeckej Bundeslige. Na zásah Lovra Majera nadviazal kanonier Hoffenheimu Andrej Kramarič. Vďaka strate Walesu tak Chorvátom stačí k istote postupu na EURO pred domácimi fanúšikmi poraziť Arménsko.

 

Skupina I

Bielorusko - Andorra 1:0

V súboji posledných dvoch mužstiev tabuľky už o nič nešlo. Loptu na kopačkách mali podľa očakávaní viac hráči "bielych krídel" než pyrenejský celok. Aktívne pôsobil hlavne 15-gólový strelec Dinama Minsk Vladislav Morozov, mladý útočník však nepremenil ani jednu príležitosť. O výhre tak rozhodol až v závere striedajúci Denis Laptev, ktorému na presný zásah stačilo 9 minút na trávniku.

Izrael - Rumunsko 1:2

Zápas, ktorý sa hral v Maďarsku, rozhodol po hodine hry Ianis Hagi, syn legendárneho Gheorga. Rumuni si tak môžu vybavovať letenky do Nemecka.

Švajčiarsko - Kosovo 1:1

Švajčiari postupujú na tretie EURO v rade. Kosovo prišlo aj o teoretickú šancu a na svoju premiérovú účasť medzi európskou elitou si musí počkať.

Skupina B

Francúzsko - Gibraltár 14:0

Jasný líder skupiny a istý postupujúci zvíťazil výsledkom, ktorý by bol mimoriadne krutý aj na hokejové pomery. Francúzi zaznamenali svoje najvyššie víťazstvo v kvalifikácii, ich doterajším rekordom bol triumf 10:0 nad Azerbajdžanom v septembri 1995. Prekonali navyše triumf Nemecka nad San Marínom z roku 2006 a ide o najvyššiu výhru v histórii európskej kvalifikácie.

Večer plný emócií zažil aj Warren-Zaïre Emery, ktorý sa vo veku 17 rokov a 255 dní stal najmladším futbalistom v histórii, ktorý nastúpil za francúzsku reprezentáciu a okamžite si otvoril strelecký účet v najcennejšom drese. Následne však musel pre zranenie striedať.

Hetrikom sa vyznamenal Kylian Mbappé, ktorý v tabuľke kanonierov "Les Bleus" prekonal na druhom mieste kolegu Antoina Griezmanna.

Holandsko - Írsko 1:0

Holanďania po výhre nad Írskom oslavujú postup na EURO. Kľúčovým mužom úspechu celku z krajiny tulipánov sa stal Wout Weghorst, ktorý presnou ranou k bližšej tyči zakončil individuálnu akciu a potvrdil tak formu z Hoffenheimu. Presadil sa totiž v posledných troch ligových dueloch.