Nikto sa nepýta ako, ale koľko. Ďubek: Ešte sme neprehrali a neprehráme ani vo Vaduze

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nikto sa nepýta ako, ale koľko. Ďubek: Ešte sme neprehrali a neprehráme ani vo Vaduze

Tomáš Ďubek aktuálne pôsobí vo ViOn-e Zlaté Moravce.
Tomáš Ďubek aktuálne pôsobí vo ViOn-e Zlaté Moravce.TASR
Prednedávnom dosiahol vo Fortuna lige významný míľnik - nazbieral najviac štartov v jej histórii. Aktuálne ich má na konte 458. Okrem Slovenska pôsobil v českom Liberci a maďarskom Zalaegerszegu. V najcennejšom drese však TOMÁŠ ĎUBEK (36) odohral iba jeden duel. Proti Lichtenštajnsku. Práve o najbližšom súperovi slovenskej reprezentácie sa rozprávali Flashscore Správy s aktuálnym hráčom Zlatých Moraviec.

Pred desiatimi rokmi, ako hráč materského MFK Ružomberok, bol Tomáš Ďubek povolaný do nominácie trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa. V kvalifikácii o postup na MS 2014 si odkrútil debut vo Vaduze s Lichtenštajnskom. Pri potupnej remíze 1:1 odohral 66 minút. 

"To už toľko rokov odvtedy ubehlo?" spýtal sa na úvod protiotázku skúsený futbalista na to, ako si spomína na svoju premiéru v drese Slovenska. 

"Pre mňa to bola veľká pocta. Do reprezentácie som sa dostal z našej ligy, z Ružomberka. Veľmi som si ten týždeň užíval. Byť s takými hráčmi, akí tam boli... Bol to asi najlepší týždeň v kariére, aj keď sa to skončilo nakoniec veľmi zle," nadviazal. Z aktuálneho výberu si spomínaný výsledok pamätajú Marek Hamšík a Róbert Mak.

Tomáš Ďubek na jednom z reprezentačných tréningov. Za ním Róbert Mak.
Tomáš Ďubek na jednom z reprezentačných tréningov. Za ním Róbert Mak.Profimedia

Do hry sa dostal ešte v prvej polovici úvodného dejstva. V 24. minúte nahradil Richarda Lásika. V čase, keď Slováci prehrávali gólom z trinástej minúty Martina Büchela 0:1. Začal sa hon za vyrovnaním, ktorý vyvrcholil v 73. minúte. 

"Ani som netušil, že by som mohol naskočiť. Prišlo to a bol som šťastný a, samozrejme, vystresovaný. Prehrávali sme. Našťastie, podarilo sa nám vyrovnať. Jany Ďurica sa presadil hlavou. Po hodine hry som mal jednu veľkú šancu. Bohvie, keby ju premením, možno by z toho nebol najpotupnejší zápas a všetko sa skončí inak. Na jednej strane mám rádosť, že som si aspoň raz mohol obliecť najcennejší dres, na druhej z toho bola blamáž, ktorú som si uvedomovoval," spomína aj s odstupom desiatich rokov Ďubek

Vtedy sme si situáciu v tabuľke skomplikovali a na šampionát do Brazílie sa nedostali. Teraz máme po troch dueloch sedem bodov a sme druhí. Ako zatiaľ hodnotíte kvalifikáciu? 

"Ešte sme neprehrali, treba to brať pozitívne. Každý hovorí, že hra môže byť iná, ale na konci sa počítajú body. Každý chce hrať pekne a vyhrávať. Nikto sa nepýta ako, ale koľko. Máme sedem bodov, neprehralo sa. Body sú najdôležitejšie. Verím, že ich po tomto zápase budeme mať na konte desať."

Z histórie vieme, že nám to proti trpaslíkom príliš nesvedčí. Čím to je? 

"V prvom rade hlavou. Je potrebné byť na ihrisku s loptou rýchlejší. Takéto mužstvá bránia. Ľahšie je brániť a odkopávať ako tvoriť. Možno je to jedna z príčin. Máme dostatok tvorivých hráčov, ktorí sa určite presadia. Aj pred desiatimi rokmi sme ich mali. Akurát to takto všetko do seba zapadlo. Každá krajina má za sebou takýto duel."

Ostatné vzájomné duely s Lichtenštajnskom
Ostatné vzájomné duely s LichtenštajnskomFlashscore

Lichtenštajnsko má iba šesť profesionálov. V rebríčku sú ďaleko za nami. Hrajú tieto fakty dôležitosť? 

"Je iné, keď hráte proti Nemecku či Španielsku, než s takýmito krajinami. V hlavách sa musíte nastaviť, ale som stopercentne presvedčený, že si udržíme bodovú vlnu a žiadne prekvapenie nedopustíme. Vôbec nerozmýšľam nad tým, že by sme to nezvládli." 

Naposledy prehrali s Luxemburskom, my sme zdolali Island. Sme dobre nastavení, aby sme to zvládli? 

"Myslím si, že určite. Chalani síce majú toho po náročných sezónach dosť, odohrali veľa zápasov, ale tento posledný zvládnu. Dokonca s prehľadom."

Patrik Hrošovský zdôraznil, že bude dôležité streliť rýchly gól. Môže to byť kľúč k trom bodom? 

"Súhlasím. Treba dať čo najskôr gól. Keď aj z prvej šance otvoriť skóre, následne sa bude hrať ľahšie. Súper sa tak musí osmeliť a otvorí priestory. Máme hráčov, ktorí vedia otvorenú obranu využiť. Ak by sa nám ale nepodarilo rýchlo presadiť, nič sa nedeje. Pokojne sa môže rozhodnúť v záverečných minútach. Predpokladám, že nám po kondičnej stránke nebudú stíhať. Verím, že to chalani zvládnu úplne v pohode."

Ďubek má na konte jeden reprezentačný štart. Proti Lichtenštajnsku
Ďubek má na konte jeden reprezentačný štart. Proti LichtenštajnskuProfimedia

Ako vnímate reprezentáciu pod vedením trénera Calzonu?

"Na Slovensku máme viacero dobrých trénerov. Vedenie sa rozhodlo pre zahraničnú cestu. Chvíľu potrvá, kým si to všetko sadne a bude fungovať podľa predstáv. Každopádne, na to som malý pán, aby som to hodnotil."

Po oznámení konca kariéry sa na posledné dva duely vrátil Marek Hamšík. Čo spraví prítomnosť takejto persóny s kabínou a na ihrisku? 

"O tom, aký je Hamšík futbalista, sa nemusíme ani baviť. Každý, kto sleduje futbal a trochu sa mu rozumie, vie, že pre mužstvo je nesmierne dôležitý. Nielen v kabíne, ale aj na trávniku ide z neho rešpekt. Som veľmi rád, že pokračuje. Verím, že ho možno ešte zlomia aj na ďalšie vystúpenia (smiech)." 

Prehľad zápasu Lichtenštajnsko - Slovensko