EURO 2024: Prelomová sezóna Sauera a Hancko naznačil, či by mohol pokračovať pod Slotom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prelomová sezóna Sauera a Hancko naznačil, či by mohol pokračovať pod Slotom

Dávid Hancko má za sebou ďalší vydarený ročník.
Dávid Hancko má za sebou ďalší vydarený ročník.TASR
Na štvordňovom neoficiálnom kempe slovenskej futbalovej reprezentácie v Šamoríne zarezáva aj dvojica hráčov Feyenoordu Rotterdam. Kým u defenzívnej stálice Dávida Hancka (26) je zaradenie do konečnej 26-člennej nominácie na ME v Nemecku neodškriepiteľné, jeho o osem rokov mladší spoluhráč Leo Sauer (18) o ňu bude musieť tvrdo bojovať.

Bodový rekord bez titulu

Obaja "Holanďania" ocenili, že sa po skončení klubovej sezóny môžu udržať v tempe a vďaka tréningovým jednotkám pod taktovkou Mareka Hamšíka budú lepšie pripravení na záverečné sústredenie pred šampionátom. "Je super, že som tu a zostanem v rytme. Vnímam to pozitívne a som rád, že tu môžem byť s chalanmi. Po sezóne som si ani nestihol oddýchnuť, po poslednom zápase nasledovalo rýchle balenie a cesta na Slovensko. Snáď sa mi to podarí po tomto kempe, keď ešte budeme mať pár dní voľna," uviedol Hancko na piatkovom mediálnom termíne v Šamoríne.

Hancko oslavuje Holandský pohár.
Hancko oslavuje Holandský pohár.Profimedia

Spolu so Sauerom majú za sebou vydarený ročník, ktorý okorenila účasť ich tímu v skupinovej fáze Ligy majstrov. V domácej Eredivisie obsadil Feyenoord druhé miesto, keď prehral iba dva ligové strety. Na suverénny PSV Eindhoven stratil sedem bodov, triumfoval však v Holandskom pohári. Hancko patril medzi opory, vo všetkých súťažiach odohral dohromady 47 zápasov a strelil v nich sedem gólov.

"Sezóna bola vynikajúca, urobili sme klubový rekord v počte získaných bodov, odkedy sa súťaž hrá na 34 kôl. Napriek tomu to na titul nestačilo, čo je trocha absurdné. PSV však bolo vynikajúce. Osobne sezónu hodnotím pozitívne, bol som počas nej zdravý a aj výkonnosť bola dobrá. Mal som takmer plnú minutáž vo všetkých súťažiach, cítim sa super," povedal 37-násobný reprezentant.

Liverpool? Bol by to splnený

Vďaka spoľahlivým výkonom neunikol bývalý hráč MŠK Žilina, Sparty Praha a Fiorentiny pozornosti veľkoklubov. Výrazne stúpla aj jeho trhová hodnota, ktorá je podľa špecializovaného portálu transfermarkt.com aktuálne na úrovni 35 miliónov eur. Médiá už dlhší čas intenzívne skloňujú záujem Liverpoolu, pričom tieto šumy nabrali na intenzite po tom, ako kormidlo anglického klubu prevzal bývalý kouč Feyenoordu Arne Slot.

"Prajem mu to, je to vynikajúci tréner svetovej extratriedy predurčený na úspech. Za dva roky ma toho naučil veľa, môžem mu len ďakovať. Pokiaľ by som mohol pokračovať pod jeho vedením v jednom z najlepších klubov na svete, bol by to pre mňa sen."

"Klub sa však tiež musí pre mňa rozhodnúť a ja sa zatiaľ sústredím na ME. Ako futbalista by som sa určite chcel posunúť ďalej, no na to musí zapadnúť do seba veľa vecí," dodal Hancko.

Prelomový ročník pre Sauera

Leo Sauer je v mladom veku v klube i reprezentácii v pozícii čakateľa na šancu. V holandskej lige nastupoval ako náhradník, šancu dostal v 13 zápasoch a pripísal si dva presné zásahy. "Sezóna bola pre mňa prelomová, dostal som sa do mužského futbalu a posunul som sa dopredu. Strelil som aj prvé góly a zahral si prvýkrát za národný tím. Myslím, že keď som vo Feyenoorde dostal šancu, tak som niečo ukázal. Dúfam, že v novej sezóne pod novým trénerom budem hrávať viac."

V reprezentácii debutoval v marcovom prípravnom súboji v Osle proti domácemu Nórsku (1:1), keď ho tréner Francesco Calzona poslal na trávnik na záverečných osem minút. Dostať sa do záverečnej nominácie na ME vníma Sauer ako výzvu. "Myslím si, že každý chalan má ambíciu dostať sa na ME. Čas ukáže, či sa mi to podarí. Reprezentovať krajinu je česť. Na ME vo Francúzsku som bol ako fanúšik, veľmi sme si to užili aj s rodinou. Keby som to teraz zažil ako hráč, bol by to určite skvelý zážitok," poznamenal Sauer.

Program slovenskej reprezentácie.
Program slovenskej reprezentácie.Flashscore

Oficiálna príprava slovenského tímu pred kontinentálnym šampionátom sa začne 31. mája. Krátko pred odchodom do Nemecka odohrá dve prípravné stretnutia - v stredu 5. júna o 18:00 vo Wiener Neustadte proti San Marínu a v nedeľu 9. júna o 20:45 v Trnave s Walesom. Slováci začnú turnaj 17. júna vo Frankfurte proti favoritovi E-skupiny Belgicku, ďalší zápas ich čaká proti Ukrajine v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) a s Rumunskom sa stretnú opäť vo Frankfurte (streda, 26. júna).