Progres Čiernej Hory nestačil. Premiérové EURO si vybojovalo Srbsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Progres Čiernej Hory nestačil. Premiérové EURO si vybojovalo Srbsko

Radosť futbalistov Srbska.
Radosť futbalistov Srbska.TASR
Futbalisti Srbska mali postup na budúcoročné ME vo svojich rukách a spečatili ho nedeľňajšou remízou s Bulharskom (2:2). Šanca Čiernej Hory na preniknutie na debutové EURO viedla práve cez zakopnutie Srbov a zvládnutie duelu s Maďarmi. Paralelne sa hrajúci zápas v Srbsku sa vyvíjal pre Čiernu Horu sľubne, no definitívne zmaril nádeje Čiernohorcov v ich stretnutí dvojgólový kapitán Maďarska Dominik Szoboszlai (23).

Sklamanie Čiernej Hory

Čierna Hora nastúpila na pôde už istého postupujúceho Maďarska. V prvom polčase do priestoru brány mieril iba pokus Slobodana Rubežiča, ktorý gólom vykresal iskierku nádeje pre Balkáncov na účasť na prvom veľkom turnaji v histórii samostatnosti. Všetko zmaril v rozmedzí dvoch minút dvoma gólmi Szoboszlai. V závere ešte spečatil triumf pred takmer 60-tisíc fanúšikmi v Puskás aréne zásahom na 3:1 Ádám Nagy.

"Do prvého gólu sme hrali veľmi dobre, ale potom sa stalo až príliš veľa v priebehu pár minút. Srbsko prehrávalo, my sme boli krôčik od ME, no prehrali sme si zápas," uviedol pre oficiálnu webstránku UEFA stredopoliar Čiernej Hory Driton Camaj.

Zatiaľ čo v Maďarsku sa udial obrat v neprospech Čiernej Hory, Srbi si záver duelu s Bulharmi skomplikovali, keď dovolili v 69. minúte súperovi ujať sa vedenia. Napokon domáci zvládli záverečné minúty a vyrovnávajúci gól strelil Srdjan Babič, pre ktorého to bol premiérový presný zásah za A-tím.

Maďarsko - Čierna Hora 3:1

"Takéto súboje prinášajú so sebou veľký tlak. Vedel som, že to nebude ľahké a bude to zaujímavý zápas. Hráči ukázali mentalitu, že sa nevzdávajú a veria si. Je to veľký deň pre srbský futbal, konečne sme postúpili na majstrovstvá Európy. Gratulujem svojim hráčom, ktorí bojovali až do konca a verili v úspech. Sme šťastní a spokojní," povedal srbský tréner Dragan Stojkovič.

Tím, pred ktorým budú mať ostatní rešpekt

Čierna Hora podľa Camaja zaznamenala oproti predošlému kvalifikačnému cyklu evidentný herný progres. "V predchádzajúcej kvalifikácii sme získali iba tri body, teraz 11, takže je to pozitívny krok. Máme dobrú kvalitu, ale stratili sme body vonku s Litvou a doma s Maďarskom. Na jednej strane sme spokojní, na druhej máme čo zlepšovať."

Tabuľka skupiny G.
Tabuľka skupiny G.Flashscore

Srbi sa po dvoch svetových šampionátoch za sebou kvalifikovali aj na svoje prvé ME od čias Juhoslávie. "Máme veľmi kvalitné mužstvo a je dôležité, že sme sa kvalifikovali. Ako povedal kapitán Dušan Tadič, mali by sme z toho urobiť zvyk. Nemali by sme byť iba účastníkmi, ale ísť na veľké šampionáty ako tím, ktorý ostatné reprezentácie vnímajú ako veľkého súpera," poznamenal útočník Dušan Vlahovič.

Srbsko - Bulharsko 2:2