Rozdielový Szoboszlai poslal Maďarov na EURO a naďalej suverénni Portugalčania

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rozdielový Szoboszlai poslal Maďarov na EURO a naďalej suverénni Portugalčania

Aktualizované
Cristiano Ronaldo sa nezastavil ani proti Lichtenštajnsku.
Cristiano Ronaldo sa nezastavil ani proti Lichtenštajnsku.AFP
Futbalisti Maďarska postúpili na ME 2024. Rozhodli o tom remízou na ihrisku domáceho Bulharska 2:2, po ktorej už v základnej G-skupine nespadnú z dvoch postupových priečok. Deľbu bodov dosiahli v siedmej minúte nadstaveného času, keď si bulharský obranca Alex Petkov (24) strelil vlastný gól.

A-skupina:

Gruzínsko - Škótsko 2:2

Svoju streleckú chuť v reprezentačnom drese potvrdil opäť Scott McTominay. Domácich fanúšikov ale potešil Khvicha Kvaratskhelia. Počas predchádzajúceho reprezentačného zrazu prelomil viac ako ročné čakanie na gól vo farbách národného tímu a vo štvrtok večer skóroval dvakrát. Ani dva jeho zásahy ale na tri body nestačili, pretože hostia sa remízy dočkali v nadstavenom čase vďaka Shanklandovi.

Cyprus - Španielsko 1:3

Naďalej suverénni Španieli, ktorí dosiahli na Cypre piate víťazstvo za sebou. Outsidera skupiny "vybavili" už v prvej polhodine, keď sa postupne presadili Yamal, Oyarzabal a Joselu. S istotou postupu a 18 bodmi sú na prvom mieste tabuľky pred Škótskom. Hráči Cypru prehrali vo všetkých ôsmich doterajších zápasoch. 

Úvodný zásah Yamala viedol cez 22 prihrávok, najviac v rámci všetkých vystúpení "La Furia Roja" v kvalifikačnom cykle a zároveň štvrtý najvyšší počet vedúci k presnému zásahu spomedzi mužstiev bojujúcich o európsky šampionát. Španieli ťahajú najdlhšiu víťaznú sériu. Predchádzajúca trvala od novembra 2018 do septembra 2019.

F-skupina:

Estónsko - Rakúsko 0:2

Na prvé víťazstvo stále čakajú hráči Estónska, ktorí doma nestačili na Rakúsko. Pred svojimi fanúšikmi nevyhrali v kvalifikácii od roku 2015. Lídrovi skupiny, ktorý už mal istý postup na ME, podľahli 0:2 a naďalej sú poslední. Pre Rakúšanov to bol posledný kvalifikačný zápas.

O tom, či zostanú na prvej priečke rozhodne zápas Belgicko - Azerbajdžan. Belgičania, ktorí už takisto majú istú účasť v Nemecku, strácajú na Rakúsko dva body. V drese Rakúska si pripísal 104. štart David Alaba, osamostatnil sa na druhej priečke v historických tabuľkách.

Azerbajdžan - Švédsko 3:0 

Hráči Azerbajdžanu dosiahli druhé kvalifikačné víťazstvo, no ani presvedčivý triumf nad Švédskom 3:0 im už nemohol pomôcť k postupu. V tabuľke sa so siedmimi bodmi vyrovnali Švédom.

G-skupina:

Bulharsko - Maďarsko 2:2

Duel Bulharsko - Maďarsko sa napokon uskutočnil na Štadióne Vasila Levského v Sofii a bez divákov. Pôvodne sa mal hrať v Plovdive, no tamojší štadión nestihli pripraviť pre pretrvávajúcu rekonštrukciu. Lídrom skupiny Maďarom stačila na potvrdenie postupu remíza. Prvý polčas ponúkol zaujímavé dianie. Maďari išli do vedenia v 10. minúte gólom Martina Ádáma po štandardnej situácii. Domáci vyrovnali z prvej vážnejšej akcie, keď sa presadil Spas Delev.

Bulhari hrali od 36. minúty bez vylúčeného stopéra Valentina Antova. Krátko na to ho takmer nasledoval aj Ilja Grujev, no jeho červená karta napokon neplatila pre ofsajd faulovaného hráča. Maďarov vzdialila od postupu situácia zo 77. minúty, keď v šestnástke faulovali Kirila Despodova, ktorý následne skóroval z penalty - 2:1. Bulhari napokon nedosiahli prvé kvalifikačné víťazstvo a nepripravili Maďarom prvú prehru. V hlavičkovom súboji poslal Petkov loptu za vlastného brankára - 2:2. V oboch zásahoch hostí mal prsty asistujúci Dominik Szoboszlai. Pre Maďarov je to po rokoch 2016 a 2020 tretí postup na ME za sebou a celkovo piaty.

Čierna Hora - Litva 2:0

Edvin Kuč, ktorý v sezóne 2014/2015 pôsobil v druhej najvyššej českej lige v drese Ústí nad Labem, strelil rozhodujúci gól v tretej minúte zápasu. Krátko po zmene strán pridal poisťovací kapitán Stevan Jovetič a vylepšil tak pozíciu najproduktívnejšieho hráča svojho tímu. Balkánsky celok si tak udržal historickú neporaziteľnosť vo vzájomných zápasoch a stále má hypotetickú možnosť priameho postupu na EURO.

J-skupina:

Lichtenštajnsko - Portugalsko 0:2

Útočná mašina z Pyrenejského polostrova sa vo Vaduze rozbiehala veľmi pomaly. V prvom polčase bola defenzívna taktika domácich hráčov úspešná, čo sprevádzalo nejedno nespokojné gesto hosťujúcich hviezd. Až po zmene strán favorit skóroval, keď najprv Cristiano Ronaldo prestrelil brankára a potom Joao Cancelo zakončil peknú individuálnu akciu do odkrytej brány.

Tabuľka slovenskej skupiny.
Tabuľka slovenskej skupiny.Flashscore

Luxembursko - Bosna a Hercegovina 4:1

"Červené levy" boli na najlepšej ceste k hladkému triumfu už v prvom dejstve, keď na skorý gól Mathiasa Olesena nadviazal z penalty Gerson Rodrigues. Radosť z troch bodov tímu z Beneluxu však vystriedalo sklamanie z výsledku v Bratislave, pre ktoré Luxemburčania stratili posledné nádeje na priamy postup na záverečný turnaj v Nemecku.