Škótsko oslavuje postup na druhé Euro v rade. Fantastické uznanie práce, teší sa Clarke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škótsko oslavuje postup na druhé Euro v rade. Fantastické uznanie práce, teší sa Clarke

Steve Clarke doviedol Škótsko na dva európske šampionáty v rade.
Steve Clarke doviedol Škótsko na dva európske šampionáty v rade.Reuters
Škótski futbalisti potvrdili kvalifikáciou na Euro výkonnostný vzostup z posledných rokov a podľa trénera Steva Clarkea (60) sú na najlepšej ceste stať sa pravidelnými účastníkmi záverečných turnajov. Ostrovná krajina sa len druhýkrát vo svojej histórii zúčastní na dvoch po sebe idúcich majstrovstvách Európy. Prvýkrát to bolo v rokoch 1992 a 1996.

Škóti otvorili kvalifikáciu piatimi víťazstvami v rade vrátane triumfu nad favoritom skupiny A Španielskom. Hoci vo štvrtkovej odvete v Seville prehrali 0:2, po nedeľňajšom programe, ktorý zahŕňal deň voľna pre Škótov, majú oba tímy zhodne 15 bodov a s predstihom istú účasť v Nemecku.

"Nie som si istý, či si hráči už plne uvedomujú, aký veľký úspech to je. Kvalifikovať sa na dve ME po sebe po 28 rokoch je fantastickým uznaním našej práce," citovala Clarkea agentúra Reuters.

"Fanúšikovia si konečne môžu začať plánovať cestu na turnaj, hoci mnohí tak už možno urobili. Aj oni boli veľkou súčasťou nášho úspechu, vytvorili skvelú atmosféru v domácich zápasoch a z Hampden Parku sa stal opäť obávaný štadión," pochválil Clarke.

Škót viedol národný tím na Eure pred dvoma rokmi, ale jeho zverenci získali v skupinovej fáze len jeden bod. Okrem iného prehrali 0:2 s českou reprezentáciou. "Po posledných majstrovstvách Európy som povedal, že chceme byť pravidelnými účastníkmi veľkých turnajov. Ďalšie kvalifikovanie potvrdzuje pokrok, ktorý sme v posledných rokoch urobili," dodal Clarke.

Tabuľka skupiny A
Tabuľka skupiny AFlashscore

Majstrovstvá Európy už poznajú sedem z 24 účastníkov. K Španielsku a Škótsku sa pridali Turecko, Belgicko, Francúzsko, Portugalsko a hostiteľské Nemecko.