Šláger o EURO v Cardiffe. Wales doma neprehráva, ale Poliaci to na drakov vedia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šláger o EURO v Cardiffe. Wales doma neprehráva, ale Poliaci to na drakov vedia

Robert Lewandowski má jednu z posledných príležitostí zahrať si na záverečnom šampionáte.
Robert Lewandowski má jednu z posledných príležitostí zahrať si na záverečnom šampionáte.Profimedia
Po tom, čo oba tímy vo štvrtok jednoznačne zvíťazili v semifinále baráže, nastúpi Wales v šlágri proti Poľsku. Domáci v Cardiffe zdolali Fínsko 4:1, ale tréner Rob Page (49) zdôraznil, že pre drakov to bol len polčas, keďže im hrozí, že iba druhýkrát od roku 2016 budú chýbať na veľkom turnaji.

Wales hrá o účasť na štvrtom veľkom podujatí z uplynulých piatich. Od 2016 chýbal len na svetovom šampionáte v Rusku, no predtým absentoval na ME či MS až od roku 1958. Baráž na domácej pôde naposledy Walesanom vyšla, keď zdolali Ukrajinu v boji o účasť na MS v Katare. 

"Už sme tu boli. Vieme, čo treba urobiť a neznepokojuje nás to. Vyskúšali sme si veľké turnaje a celkom sa nám to páči," povedal tréner domácich Rob Page pre agentúru AFP.

Hostitelia sú povzbudení svojou aktuálnou formou. Ťahajú sedemzápasovú sériu bez prehry (4-3-0) a budú si veriť o to viac, pretože z posledných 16 kvalifikačných stretov o EURO prehrali pred vlastnými fanúšikmi len raz (11-4-1).

Táto bilancia je vážne ohrozená, keďže Wales nedokázal vyhrať ani jedno z deviatich vzájomných vystúpení s Poľskom od marca 1973, keď nad súperom zvíťazil vôbec po prvý raz (0-2-7). Pageov tím si odbyl premiéru na ME len v roku 2016 a vypadol až v semifinále s neskorším majstrom z Portugalska (0:2). 

Poľsko cestuje do hlavného mesta Walesu sebavedomo po tom, ako vo Varšave zdolalo početne oslabené Estónsko 5:1, čo je jeho najvyššie víťazstvo od októbra 2021. Zverenci Michala Probierza si pripísali piaty zápas bez prehry (3-2-0) a chcú sa vyhnúť tomu, aby na Eure chýbali prvýkrát od roku 2004.

Posledné vzájomné strety.
Posledné vzájomné strety.Flashscore

"Vyhrá ten, kto bude lepšie pripravený fyzicky aj psychicky. Kto sa bude vedieť správne rozhodnúť v kľúčových momentoch. V utorok všetci dokážeme, že si miestenku na EURO zaslúžime. Tento turnaj je obrovskou príležitosťou. Máme v tíme partiu hráčov, ktorí, ak nie teraz, možno už na šampionát nepôjdu, môže byť neskoro. Vidím na hráčoch, trénerovi a každom členovi kádra, ako im na tom záleží. Cieľ je jasný a to je všetko, na čo sa sústredíme," zdôraznil Paweł Dawidowicz.

Nedávne trápenie na pôde súperov by mohlo túto obavu naplniť, pretože Poliaci pred októbrovým víťazstvom na Faerských ostrovoch prehrali tri zápasy vonku v rade. Je nepravdepodobné, že by sa napriek búrlivej atmosfére na Cardiff City Stadium tohto výjazdu príliš obávali.

V októbri 2022 tam vyhrali - v rámci série šiestich po sebe idúcich výhier vo vzájomných stretnutiach. Poliaci nechýbali na kontinentálnom šampionáte od roku 2008. V prípade víťazstva budú v D-skupine s Rakúskom, Holandskom a Francúzskom.

A-vetva, finále:

Wales - Poľsko (utorok, 20:45)