Švédi po tragickej noci v Bruseli: V akom svete to žijeme? Nemalo žiadny zmysel pokračovať

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Švédi po tragickej noci v Bruseli: V akom svete to žijeme? Nemalo žiadny zmysel pokračovať

Švédski futbalisti opustili Belgicko po tom, ako bol pondelkový zápas prerušený.
Švédski futbalisti opustili Belgicko po tom, ako bol pondelkový zápas prerušený.Profimedia
Švédska futbalová reprezentácia opustila Belgicko charterovým letom už v utorok v noci po predčasnom ukončení kvalifikačného zápasu na majstrovstvá Európy, ktorý sa konal v Bruseli. Súboj sa nedohral pre streľbu v belgickej metropole, pri ktorej zahynuli dvaja švédski fanúšikovia.

Zástupcovia oboch tímov sa dohodli s UEFA na prerušení stretnutia za stavu 1:1. Teroristický útok sa odohral približne päť kilometrov od štadióna, kde duel sledovalo 50-tisíc fanúšikov vrátane niekoľkých stoviek švédskych fanúšikov. 

Diváci museli z bezpečnostných dôvodov zostať na štadióne približne dve a pol hodiny po predčasnom ukončení zápasu, pričom polícia začala s evakuáciou okolo polnoci.

Tréner švédskej reprezentácie Janne Andersson uviedol, že tím sa o večernom útoku na švédskych fanúšikov dozvedel počas polčasovej prestávky. 

"Keď som prišiel do kabíny a začali sme o tom hovoriť, so stopercentnou istotou sme sa dohodli, že z úcty k obetiam a ich rodinám nebudeme pokračovať. Zároveň sme sa chceli spojiť s našimi rodinami a priateľmi," uviedol Andersson na tlačovej konferencii.

Šesťdesiatšesťročný tréner reagoval na incident emotívne. "V akom svete to žijeme? Bol som veľmi smutný. Ako Švédovi mi je to veľmi ľúto. Keď som sa to dozvedel, bolo mi z toho do plaču," povedal.

Podľa švédskeho kapitána Victora Lindelöfa k predčasnému ukončeniu prispela aj skutočnosť, že Belgicko už má istotu postupu na majstrovstvá Európy a Švédsko sa, naopak, kvalifikovať nemôže.

"Nemalo zmysel pokračovať. Chceli sme sa okamžite spojiť s rodinami a priateľmi, aby sme sa uistili, že sú v poriadku," tlmočil obranca Manchestru United. Bezpečnostné zložky ubezpečili hráčov, že štadión bol v tom čase najbezpečnejším miestom v Bruseli. "Cítili sme sa tu bezpečne," doplnil Lindelöf.

Z pondelkovej vraždy je podozrivý 45-ročný Tunisan, ktorý v Belgicku neúspešne žiadal o azyl. Pred zločinom tento muž zverejnil video, v ktorom tvrdí, že je členom Islamského štátu, a po čine video, v ktorom kritizuje pálenie Koránu. Belgická polícia ho v utorok ráno pri zásahu postrelila.

Belgicko - Švédsko 1:1 (prerušené)