TOP 10 hráčov, ktorí sa predstavia na EURO do 21 rokov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 hráčov, ktorí sa predstavia na EURO do 21 rokov
Nemec Moukoko má potenciál byť najlepším útočníkom sveta.
Nemec Moukoko má potenciál byť najlepším útočníkom sveta.Profimedia
V stredu 21. júna začína európsky šampionát do 21 rokov, ktorý bude znova prehliadkou talentov. Aj keď sa na ňom nepredstavia všetky hviezdy, je sa na čo tešiť. Flashscore Správy prinášajú desať najlepších hráčov podujatia.

Ryan Gravenberch

Dirigentom holandskej hry má byť stredný záložník, ktorý pred rokom prestúpil do Bayernu. V silnej konkurencii sa síce nepresadil do základu, alel odohral 24 ligových stretnutí, zväčša z lavičky. Stále má iba 21 rokov a svoje kvality už preukázal ako člen Ajaxu, s ktorým vyhral tri tituly a štvrtý kariérny pridal práve v Bavorsku.

Gravenberch vie, aké je to vyhrať v drese Holandska kontinentálny titul. Podarilo sa mu to v roku 2018 s kategóriou do 17 rokov. Vo vtedajšom kádri bolo celkovo šesť hráčov, ktorí cestujú na EURO U21.

"Oranjes" sa budú v bráne spoliehať na Verbruggena, na krajoch defenzívy sú Rensch a Maatsen, v strede poľa aj Taylor a Reis. O góly sa majú starať Summerville, Brobbey či Zirkzee.

Gabri Veiga

Španieli majú v tíme veľa kvalitných hráčov, ale nenájdeme tam skutočnú hviezdu. Vypichli sme preto jedno zaujímavé meno, ktorým je stredný záložník Celty Vigo. Ten ešte v sezóne 2021/22 len zbieral niekoľko málo minút, ale počas predošlého ročníka sa zaradil medzi najlepších hráčov La Ligy.

Okamžite sa o neho začali zaujímať popredné kluby na čele s Realom Madrid. Strelil totiž jedenásť gólov a pridal šesť asistencií, čím pomohol celku z Galície zachrániť sa medzi elitou. Jeho cena výrazne narástla. V ofenzíve sa bude Španielsko spoliehať na góly Abela Ruiza.

Veiga zažil obrovský progres.
Veiga zažil obrovský progres.Flashscore

Harvey Elliott

Anglicko bude znova patriť medzi favoritov a opäť má v tíme veľmi zaujímavé mená. Kapitán Harwood-Bellis mal skvelú sezónu v Burnley, kvalitu dlhodobo preukazuje obranca Aarons. Curtis Jones či Jacob Ramsey majú udávať tón stredu poľa a smerom dopredu zas musí byť nebezpečný vedľa Maduekeho či Gibbs-Whitea mladý Elliott.

V minulej sezóne odohral za Liverpool 32 ligových stretnutí a napriek nízkemu veku mu tréner Klopp verí. V roku 2018 sa stal najmladším hráčom histórie Premier League, neskôr ho predbehol Nwaneri, no od začiatku ročníka 2019/20 pravidelne hráva na vrcholovej úrovni, čo sú už štyri sezóny.

Kevin Schade

Primárne nastupuje na pozícii krídelníka a po debute v prvom tíme Freiburgu sa veľmi rýchlo udomácnil v základnej zostave tohto Bundesligistu, kde predvádzal výborné výkony. Zaujímal sa o neho aj Liverpool, ale niekoľko dní dozadu bol ohlásený prestup do Brentfordu. Stal sa najdrahšou posilou v histórii tohto londýnskeho celku. Malo by ísť o 25 miliónov eur. Dvakrát už nastúpil za seniorskú reprezentáciu.

Youssoufa Moukoko

Stále má iba 18 rokov, pričom je hodnotený ako jeden z najlepších mladých hráčov sveta. Dortmund pred jeho debutom čakal iba na to, aby oslávil 16. narodeniny, pretože skôr nemohol podľa pravidiel nastúpiť. Hneď po tom hral, doposiaľ má na konte už 56 ligových štartov.

Drží viacero rekordov a časom sa z neho môže stať možno aj najlepší hrotový útočník na svete. Debutoval v seniorskom národnom tíme. Dokonca bol v mužstve už dva roky dozadu, keď Nemecko získalo na MS do 21 rokov zlato a teraz ho bude obhajovať. Spoločne s ním si to pamätá už iba Vagnoman.

18-ročný Moukoko má v Bundeslige dobré čísla.
18-ročný Moukoko má v Bundeslige dobré čísla.Flashscore

Khéphren Thuram

Francúzsky stred poľa sa bude spoliehať na hráča z veľkej futbalovej rodiny. Jeho otec Lilian patril medzi najlepších obrancov sveta, ofenzívnu špičku súčasnosti predstavuje brat Marcus. Meno Khéphren dostal podľa egyptského faraóna, narodil sa v Taliansku, kde otec hrával a má guadalopský pôvod.

Pre seniorský futbal ho vychovalo Monako, prvý raz hral ako 17-ročný v Lige majstrov proti Atléticu, ale od roku 2019 je oporou konkurenčného Nice. Thuram reprezentoval "galského kohúta" v každej kategórii od U16 a absolvoval už aj debut v národnom mužstve áčka. 

Sandro Tonali

Mal iba 17 rokov, keď sa stal stálicou v zostave Brescie. Kvalitné výkony neunikli pozornosti milánskeho AC. To ho najskôr získalo na hosťovanie a od úvodu sezóny 2021/22 už bol jeho kmeňovým hráčom. Za tri sezóny na San Sire odohral až 95 ligových duelov.

Ďalších 29 štartov pridal na európskej scéne, pravidelne hrával aj pri ceste do semifinále Ligy majstrov. Tvorca hry už teraz patrí medzi taliansku aj svetovú elitu na svojom poste. Na konte má Scudetto z roku 2022. 

Tonali už odohral štrnásť zápasov za seniorskú reprezentáciu Talianska a pozbieral viacero individuálnych úspechov.

Mychajlo Mudryk

Najdrahší ukrajinský futbalista histórie bol dlho spájaný s Arsenalom, nakoniec si vybral Chelsea, ale ani jemu sa nedarilo podľa predstáv, rovnako ako celému tímu. Stál 70 miliónov eur, pričom s bonusmi môže Šachtar Doneck dostať ešte o tridsať viac.

Dobrými výkonmi v úvode sezóny 2021/22 získal pevné miesto v tíme a vyhral aj titul. Dvakrát po sebe sa stal najlepším hráčom sezóny v Šachtare, rovnako tak najlepším mladým Ukrajincom a za rok 2022 bol vyhlásený ako najlepší ukrajinský futbalista. Jeho umenie pocítili aj veľké kluby v Lige majstrov.

Teraz má strašiť defenzívy na európskom šampionáte, zatiaľ čo verí, že nadchádzajúci ročník s Chelsea bude úplne odlišný ako ten predošlý, kedy nastúpil do 15 ligových a dvoch pohárových stretnutí, lenže nestrelil ani jeden gól.

Mudryk zatiaľ svoj potenciál v Chelsea nenapĺňa.
Mudryk zatiaľ svoj potenciál v Chelsea nenapĺňa.Flashscore

Loïs Openda

Belgicko sa môže stať jedným z prekvapení európskeho šampionátu, pričom zraky fanúšikov sa pozerajú hlavne na jedného muža. Openda vsietil za Lens až 21 ligových gólov, stal sa štvrtým najlepším strelcom Ligue 1 a výrazne pomohol tomuto tímu k úžasnému druhému miestu a zároveň postupu do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Mladík tak preukázal svoj progres, nakoľko predtým sa devätnásťkrát presadil ako člen holandského Vitesse. Bude zaujímavé sledovať, či zmení dres, nakoľko ho chce viacero kvalitných klubov. Rodák z Liege osemkrát nastúpil za áčko Belgicka, strelil dva góly a štartoval aj na MS 2022.

V kvalifikácii o postup na EURO U21 strelil Openda počas siedmich stretnutí rovnaký počet gólov. V sezóne 2022/23 sa dostal aj do najlepšej jedenástky Ligue 1. Pomohli mu k tomu dva hetriky. Jeden proti Clermontu zaknihoval za štyri minúty a 30 sekúnd, čím stanovil rekord súťaže.

Openda zažil skvelý ročník.
Openda zažil skvelý ročník.Flashscore

Martin Baturina

Nedávno oslávil svoje 20. narodeniny, pričom už od záveru ročníku 2020/21 nastupuje za áčko Dinama Záhreb, odohral už 45 ligových stretnutí. V minulej sezóne strelil šesť gólov, pridal dvanásť asistencií. Vrátane predkôl a skupiny nastúpil do všetkých jedenástich stretnutí Ligy majstrov, vrátane šiestich v skupinovej fáze.

Na debut v seniorskej reprezentácii zatiaľ čaká hlavne pre to, že sa pripravoval s výberom do 21 rokov na európsky šampionát. Ofenzívny stredopoliar už teraz láka množstvo európskych značiek.